4.931

„La maison bleue”- casa fericirii

Dana Fodor Mateescu

Aproape de biserica Sf. Gheorghe-Nou din Bucureşti se află o vilă care se deosebeşte de tot ambientul din jur. I se spune „maison bleue” şi este proprietatea unui artist român, Vasile Mureşan-Murivale. „Muri”, aşa cum îi spun prietenii, a avut ideea de a-şi afişa concepţiile artistice public şi la lumina zilei, spre strada principală. Astfel a modelat „bulgări de fericire”, zburătorii spectrali, sori aprinşi fractali-“Sixtine Zero”, pe care i-a expus alături de uriaşe Flori ale Soarelui. Pe hornul casei lui urcă singure, pe o scară albastră de zugrav, perechi de pantofi, „ca semn al urbanismului”, iar pe acoperiş o cadă cu flori îl aşteaptă pe artist la o baie de soare în zilele toride.

Un fluture colorat pe obrazul Bucureştiului

Bucureştenii care trec cu tramvaiul sau pe jos prin faţa casei au reacţii diferite. Unii nu văd nimic, chinuiţi de sărăcie şi supărare. Alţii, strâmbă din buze şi îşi scuipă în sân: „E diliu, dom’le, ăsta!” Cei mai mulţi, însă, zâmbesc copilăroşi. Sufletele lor înfloresc. Cenuşiul de zi cu zi le este îndulcit. Casa lui Murivale înseamnă o pată de culoare şi un vârf de pensulă pe obrazul Bucureştiului îngheţat, un fluture uriaş alb, cu aripi albastre. Un clopot, o stropitoare aşezată invers, flori, o duzină de cravate bărbăteşti, atârnate pe sârmă, picturi, explozii de roşu, verde, cărămiziu şi galben, mult galben, ca în picturile lui Van Gogh. Cu cât te apropii de casă, cu atât vrei să vezi mai mult. Pereţii sunt pictaţi chiar de artist şi „vorbesc” despre ideile lui: „Spaţiu neconvenţional de artă, Km. 0” sau „Artiştii sunt săpători de noi”. Pe terasă, celebra cadă veche de baie, cu care Muri a participat la numeroase expoziţii erotice, este acum suport pentru flori. „Am avut mare succes cu ea, când a fost expusă la Galeria 35, explică artistul. Am intitulat lucrarea „Scăldătoarea mă-tii”. Este o intervenţie în spaţiul ambiental. O tehnică numită environments de exterior, pentru că lucrez cu mediul, ca şi cum aş picta pe o pânză. Natura îmi oferă suportul. Anulez distanţa dintre realitate şi artă, vreau să o apropii de om, să transmit un mesaj optimist sau cu întrebări despre viaţă: cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm?”

Împarte bulgări de fericire

Pictorul Vasile Mureşan-Murivale este, cu siguranţă, o figură deosebită în peisajul artei plastice româneşti, nu doar pentru faptul că a făcut din propria-i locuinţă un „mini-muzeu” al artei contemporane, ci şi pentru faptul că vrea să schimbe ceva în peisajul monoton al oraşului. Modelele lui culturale sunt: Giotto, Michelangelo, Van Gogh, Matisse, Warhol, Basquiat, Corneliu Baba, Ion Grigorescu, Ioan Nicodim, Teodor Graur, Corneliu Brudaşcu. Murivale s-a născut în 1957 în Arcalia, Bistriţa Năsăud, a absolvit Facultatea de Arte Plastice „Luceafărul” şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1996. A participat la numeroase expoziţii în ţară şi peste hotare, în special în Franţa. Una din personalităţile care l-au influenţat teribil este Oscar Wilde. Artistul Murivale a realizat o lucrare intitulată „Bulgări de fericire” cu gândul la celebrul scriitor. Obiectele sunt făcute din materiale refolosibile (jurnale, hârtie) şi au culoarea galbenă. „Eram la Paris şi am ajuns întâmplător chiar în faţa hotelului în care a murit Oscar Wilde. Atunci m-am hotărît să împart bulgării de fericire chiar acolo. Am fost fericit, cum puţini oameni sunt pe pământ.”

Comments

comments

Etichete: , ,
edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.