5.891

Am să inventez o sonerie care să nu sune, ci să bată!

Dana Fodor Mateescu – Mama  Copiii au un simț al lor pur, real, aproape că-l atingi cu degetele când ești în preajma lor. Când respiri aerul, dulce și ud care […]

Dana Fodor Mateescu – Mama 

Copiii au un simț al lor pur, real, aproape că-l atingi cu degetele când ești în preajma lor. Când respiri aerul, dulce și ud care le iese din guriță atunci când rostesc un cuvânt, ai impresia că trăiești încă o viață pe lângă a ta…Mult mai frumoasă și mai complexă. Eu chiar recomand tuturor depresivilor o terapie specială pe lângă un pui de om… care abia începe să deslușească vorbele.
Propozițiile simple pe care le rostesc ei, pe la 1 an, mai complexe pe la 2 și 3 ani, te pun pe gânduri: oare de unde-or veni? Ce se întâmplă în creierașele acelea minunate, diamante neuronale care dezvoltă atâta forță cognitivă?
Andrei a vorbit, aproape corect, începând cu vârsta de 2 ani și 2 luni. Ce m-a frapat la el a fost faptul că articula fiecare cuvânt, asta fără să-l fi învățat nimeni. Nici noi, părinții lui, nu pronunțam așa de corect vorbele noastre de toate zilele, așa ca el. De multe ori articula și ce nu era de articulat și era așa de drăgălaș! Am strâns aici toate „zicerile” lui, toate ideile si „poeziile” pe care și le-a făcut singur sau mi le-a compus mie. El se joacă, rupe cuvintele cu dinții, le mestecă, le întinde ca pe o gumă de mestecat frumos mirositoare și colorată, face baloane din vorbe. Unora nu le știe înțelesul, e clar, dar în jocul lui, le ordonează, face castele din litere, așa cum simte suflețelul lui catifelat, de băiețel alintat și plin de surprize.

 

Mămăița e așa de săracă, încât nici băț nu are, ca să mă bată când nu sunt cuminte! Mă bate cu degetul. (Andrei, 2 ani și 6 luni)

Zăpada de pe brazi e ca o înghețată bună. Aș vrea să ling brazii până sus, în vârf! (2 ani și 8 luni)

Mămăița mea stă în țările calde, e departe-departe, mergem cu 3 autobuze și nici nu ajungem. (2 ani și 5 luni)

Când o să fiu mare o să mă fac: croșetar (croitor), formular chimic (chimist) ca să inventez un șampon care să NU facă bine, ci să ardă pielea!, reparator de mașini de epocă (in special de Trabant, Lada 1200, Ford T din anii 30), reparator de case vechi…Și lista rămâne deschisă. (4 ani)

Am să inventez o sonerie care să nu sune, ci să bată! (4 ani și 3 luni)

De ce să zic ca toata lumea „curat lună”?  Eu o să spun de acum înainte: curat-Soare! Că Soarele e mai mare și mai strălucitor decât Luna! (4 ani)

Eu sunt un bun dictator, să știi! Asta pentru că ți-am dictat multe povești inventate de mine. Sunt un bun dictator pentru toate femeile, nu mă încurc la vorbe ca alții. (5 ani și 10 luni)

Intrebari serioase de la Andrei:
El: Daca eu mor, tu ce-ai sa faci?
Eu: Esti nebun? Mor si eu cu tine.
El: Merci!

Andrei, azi: Muchițo, ar trebui să folosești psihologia inversă cu mine!!!!
Eu: Ceee?
El: Ce-ai auzit! Adică îmi spui: Andrei, Nu spăla rufele, iar eu am să le spăl. Ca să înțelegi și tu…
Eu: ….

Muchinuțo, mi s-a rupt gingia pantofului. (5 ani)

Cum își fac evreii cruce? În formă de steaua lui David? (6 ani)

La Conservator se fac conserve? (6 ani)

Mamă, te spamez cu iubire! (8 ani și 9 luni)

Muchinuțo, când o să fiu mare, aș vrea ca sufletul tău să treacă în viitoarea mea soție. Ea trebuie să mă iubească așa ca tine, să mă înțeleagă și să mă ierte mereu. Andrei 9 ani…fără 5 zile.

Comments

comments

edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.