4.235

Din ABC-ul îngrijirii unui cățel

Un căţel fericit şi bine crescut trebuie să aibă „colţul lui” în apartamentul în care locuieşte.Aşezaţi căsuţa sau coşul noului dvs. prieten într-un colţ liniştit, uşor accesibil. Alegeţi o zonă […]

Un căţel fericit şi bine crescut trebuie să aibă „colţul lui” în apartamentul în care locuieşte.Aşezaţi căsuţa sau coşul noului dvs. prieten într-un colţ liniştit, uşor accesibil. Alegeţi o zonă nici foarte rece, nici foarte caldă (în nici un caz lîngă surse de căldură), preferabil fără mochetă, fiind mai uşor de spălat pe jos. E o mare greşeală să pui un ziar pe jos în bucătărie şi să înveţi căţelul să-şi facă nevoile acolo. Se va obişnui să fac nevoile în casă şi adio covoare, adio miros plăcut! Cel mai bine e să ieşiţi cu el afară. La întoarcere lăsaţi-l să umble prin casă vreo jumătate de oră, după care puneţi-l să doarmă în colţul lui. Apoi ieşiţi cu el din nou în locul în care aţi mai fost. Astfel, el se învaţă să facă afară şi să se abţină tot mai mult în casă. Totuşi, trebuie supravegheat cu atenţie! Dacă merge pînă la uşă şi se aşează în fund e clar! Da-ţi-l afară repede! Face pe el.Cumpăraţi-i alimente adaptate nevoilor sale. Nu-l hrăniţi cu resturi! Carnea de porc, grîul, soia, sarea sau ciocolata sînt dăunătoare sănătăţii lui. De ţigări nici nu mai vorbim. Mirosul e simţul cel mai puternic al unui cîine şi dacă fumezi în locuinţa acest lucru îi afectează căile respiratorii.

Nu loviţi cîinele!

 Pentru a-l face să te asculte, cîinele nu trebuie lovit niciodată, nici măcar uşor sau cu un ziar împăturit. Riscaţi să-i declanşaţi reacţia defensivă. În felul acesta obţineţi un cîine agresiv, care s-ar putea întoarce să vă crănţăne chiar pe dvs. Dar şi pe ceilalţi din jur. Încercaţi mai bine metoda recompenselor, fără să-i daţi vreun ordin în prealabil. De exemplu, dacă s-a culcat la picioarele dvs, puteţi exclama cu entuziasm: „culcat, bravo!” şi mîngîiaţi-l pe cap sau pe spate. Cînd se ridică, însă, nu-l mai mîngîiaţi. Cîinele va face repede legătura între poziţia „culcat” şi recompensa afectivă. Se aplică aceeaşi metodă. Atunci cînd merge lîngă piciorul stăpînului, mîngîie-l şi spune-I: „e bine, la picior”. Se îndepărteaza şi trage lesa? Trageţi scurt de ea. Încetul cu încetul o să se apropie de dvs şi o să vă asculte.Dacă are obiceiul să sară la oameni (care e un semn de dominare), nu vă descurajaţi! Ţineţi-l în lesă şi, atunci cînd se apropie cineva, puneţi-vă piciorul pe lesă. Dacă sare, se pedepseşte singur. Laţul îl va sugruma puţin şi cîinele va înţelege că nu e voie. De la două luni în sus, căţelul începe deja să muşte. Pentru a-l face să se oprească, prindeţi-i botul cu ambele mîini. Apăsaţi apoi puternic cîteva secunde pînă începe să-l doară. Repetaţi de fiecare dată cînd încearca sa muşte. O să-i treacă!

Comments

comments

edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.