5.125

Călătoria în viitor, posibilă prin hipnoză

Călătoriile în timp ar putea fi posibile. Psihologul Dan Lungu din Bucureşti a pus în practică o metodă eficientă de tratare a mai multor boli, dar şi de învăţare rapidă, […]

Călătoriile în timp ar putea fi posibile. Psihologul Dan Lungu din Bucureşti a pus în practică o metodă eficientă de tratare a mai multor boli, dar şi de învăţare rapidă, cu ajutorul hipnozei. Terapeutul a mers mai departe cu experimentele. După şedinţele de hipnoză, unii dintre pacienţii săi au povestit că și-au „văzut” vieţile anterioare şi chiar au ajuns în viitor.

Ajutor înainte de examene

Utilizată în mod experimental, hipnoza poate conduce la rezultate de-a dreptul uluitoare. Psihologul Dan Lungu a deprins secretele hipnozei de la Eric Becescu, un renumit parapsiholog, cu o practică în domeniu de aproape 20 de ani la Paris. Becescu s-a remarcat printr-o tehnică destinată copiilor, prin care aceştia pot învăţa rapid la anumite materii, aflându-se în stare de hipnoză. Metoda a fost însuşită şi de Dan Lungu, lucru ce face ca acesta să fie căutat de o mulţime de puşti dornici să deprindă cât mai repede obiectele de studiu în perioada examenelor de capacitate şi nu numai. Dan Lungu aplică propriile metode de tratament, derivate din cele clasice. El foloseşte hipnoza în transă medie. Subiectul pătrunde, direcţionat de sugestiile hipnotizatorului, în spaţii puţin luminate, cum ar fi peşteri sau tuneluri, şi este condus spre zone profunde ale minţii. În tot acest timp, el dialoghează cu hipnotizatorul. Acesta poate „citi” suferinţele legate de frământări profesionale şi până la aspecte intime ale vieţii. Uneori, se pot ghici şi cele mai ascunse gânduri, frustrări, obsesii sau manii, pe care altfel, pacientul nu le arată niciodată. Sunt cunoscute numeroase cazuri în care copilul manifestă o teamă nejustificata faţă de unul dintre părinţi sau chiar faţă de amândoi. În urma unei introspecţii dusă până în viaţa intrauterină s-a descoperit că părinţii au avut o discuţie violentă legată de existenţa lui, punându-se problema avortului. Întoarcerea în timp face posibilă depistarea acestor evenimente, demult uitate şi aducerea lor în conştient, astfel încât persoana respectiva să-şi înţeleagă problema şi să o poată controla.

Schizofrenie tratată prin hipnoză

Lungu a obţinut rezultate bune într-o tipologie complexă de afecţiuni şi probleme de viaţă. El oferă consultaţii familiale, matrimoniale, intervine în rezolvarea dificultăţilor de comunicare dintre soţi, a problemelor afective şi cele de adaptare socială. Terapeutul mai tratează cu ajutorul hipnozei afecţiuni psihice (nevroze, depresii, fobii, manii, etc.), tentative de suicid, dependenţa de alcool, de droguri, şi tutun, dereglări emoţionale şi sexuale. „Unul dintre cele mai grele cazuri pe care le-am avut în urmă cu mai mulți ani a fost unul de schizofrenie. Boala de care suferea femeia, care avea 35 de ani, nu răspundea la tratamentul clasic, bazat pe sedative şi neuroleptice. Era grav. Pacienta avea copii, soţ, gospodărie, animale, de care trebuia să aibă grijă. Dar ea stătea toată ziua şi nu făcea nimic. Auzea voci care îi porunceau tot felul de tâmpenii. În timpul hipnozei, i-am redirecţionat gândurile spre credinţă. Tratamentul a durat şapte luni şi până în prezent nu s-a înregistrat nici o recidivă. Femeia s-a apucat de muncă.”

Tot sub hipnoză, terapeutul a reuşit repunerea pe picioare a unei tinere cu poliomelită. Ea a fost deblocată mental, în timp ce vizualiza experienţa mersului. Azi ea este bine și se descurcă singură, fără ajutor, fără baston.

Cum va arăta cartierul Drumul Taberei în 2012?

În cadrul altui experiment, psihologul a încercat şi trimiterea unui subiect în viitor. Aceasta se întâmpla în anul 1999. Pacientul, aflat în transă hipnotică, i-a spus psihologului că se află în cartierul Drumul Taberei, care i se pare foarte schimbat. Din loc în loc, la marginea străzii existau nişte cutii de sticlă, ca cele din America, în care se aflau ziare. Dan Lungu l-a rugat să deschidă una dintre el şi să scoată un jurnal de acolo, ca să vadă în ce dată se află. Pentru asta, trebuia să introducă o monedă într-o nişă. Cel aflat sub hipnoză a băgat mâna în buzunar (gestul s-a petrecut cu adevărat în cabinetul psihologului!) dar a descoperit că nu are bani. Atunci s-a aplecat încet peste ziare. A reușit să citească prin sticlă câteva rânduri din articolul de fond (unde era vorba despre o mare secetă din Italia) precum şi data la care a apărut ziarul respectiv: 17 august 2012. Rămâne acum să așteptăm această dată, pentru a descoperi dacă pacientul a călătorit într-o lume reală a viitorului sau n-a fost decât un vis…(Răzvan Mateescu/Foto: Răzvan Mateescu)

Comments

comments

edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.