2.938

Dacă vreți să fiți sănătoși, râdeți mai des!

În Cluj funcţionează un club unde oamenii râd în hohote, fără un motiv anume, uitând de greutăţile de peste zi, de certurile de la serviciu sau problemele cu şefii. Şefa […]

În Cluj funcţionează un club unde oamenii râd în hohote, fără un motiv anume, uitând de greutăţile de peste zi, de certurile de la serviciu sau problemele cu şefii. Şefa grupului este inginerul Magdalena Oana, cea care a avut această idee inedită.

Veselia sperie stresul!

La club nu există limită de vârstă. Prin această metodă participanţii scapă de stres, dar şi de alte probleme care le afectează sănătatea. Râsul are efecte terapeutice în afecţiunile cardiace, respiratorii, în hipertensiune arterială, astm, insomnie, depresie.

Şedinţa începe cu o mică încălzire, în care oamenii exersează: „ho-ho-ho” şi „ha-ha-ha”. La terapia prin râs totul se face după indicaţiile liderului de grup. Una dintre tehnici se numeşte „râsul biciclistului”. Oamenii îşi închipuie că se află pe o bicicletă şi ajung la linia de sosire înaintea celorlalţi concurenţi. Suficient pentru a râde cu satisfacţie de codaşi. Râsul este sacadat pentru a elimina treptat aerul şi a face loc unei noi inspiraţii însoţite de ”ha-ha-ha”, în forţă. Participanţii îşi imaginează, apoi, alte situaţii comice: râsul unei fetiţe vesele, al unui înotător, râsul celui care vorbeşte la telefon sau chiar râsul unui şchiop. În acest fel, organismul uman este solicitat în mod diferit. Se realizează un masaj interior al organelor, însoţit de o tonifiere, pe fondul eliminării tensiunii nervoase, obţinându-se scăderea nivelului de cortizon, ce stă la baza stresului.

 „Dacă nu râdem, suntem pierduţi!”

Liderul hazliilor și inițiatoarea proiectului, Magdalena Oana, spune: „Dacă nu râdem, suntem pierduţi! Râsul este o supapă de siguranţă cu care am fost înzestraţi pentru a depăşi momentele de criză şi de stres. La întâlnirile noastre revenim la natura originală a râsului. Este ieftin și universal, nu depinde de rasă, limbă, culoarea pielii, religie, sectă și atitudine politică, de ocupație și studii. La club, noi dezvoltăm simțul umorului, învățăm din nou să râdem și fără motiv, așa cum fac copiii până să devină adulți, neglijând acest talent deosebit. De ce e deosebit? Pentru că, dintre toate viețuitoarele de pe planetă, doar omul a primit darul râsului.” Râsul este cel mai eficient antidot al stresului. Este în totalitate natural, eficiența lui este atestată de foarte multe analize de laborator. Este bun ca tratament și ca prevenire.

Buna-dispoziție mărește puterea sistemului imunitar

În ziua de azi, suntem expuși tot mai mult la stres. Râdem tot mai puțin, pentru că ocaziile vesele apar rar și chiar atunci când suntem față în față cu ele, uităm să mai zâmbim. Așa că, nu e de mirare că se extind anumite boli care au legătură cu stresul, de la alergii, până la infarct, melancolie, depresie, bronșită sau cancer despre care se spune că e boala tristeții. Cum am putea să îmbunătățim situația care se înrăutățește continuu? Răspunsul e unul simplu: trebuie să râdem mai mult decât am făcut-o până acum. Dr. Madan Kataria, medic indian, a dat un răspuns simplu la această întrebare: „Râsul și buna-dispoziție măresc puterea sistemului imunitar, capacitatea mentală, constatăm o îmbunătățire a sănătății, a relațiilor interumane. Râsul ne încarcă de energie, desăvârșește creativitatea.” (Editura MATEESCU)

Comments

comments

edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.