3.837

Într-o peșteră din Bihor se află cele mai vechi desene din Europa Centrală și de Est

 Expertul francez în artă rupestră, Jean Clottes, aflat în vizită la Oradea, a confirmat că picturile, descoperite acum doi ani în Peştera Coliboaia, (Valea Sighiştelului, judeţul Bihor), sunt mai vechi […]

 Expertul francez în artă rupestră, Jean Clottes, aflat în vizită la Oradea, a confirmat că picturile, descoperite acum doi ani în Peştera Coliboaia, (Valea Sighiştelului, judeţul Bihor), sunt mai vechi de 35.000 de ani. Cu alte cuvine, acestea sunt cele mai vechi desene rupestre din Europa Centrală şi de Est și datează din Paleolitic. 

Peştera Coliboaia este străbătută de un râu subteran, care formează mai multe sifoane, făcând astfel excepţională, dar şi dificilă parcurgerea ei. Până acum, nu i s-a acordat importanţă acestei peşteri. Nu a fost inclusă nici măcar pe lista peşterilor protejate, deşi se află pe raza Parcului Natural Apuseni. „Au fost mai multe expediţii aici, însă cei cinci speologi au intrat în interior şi au străbătut trei zone complet inundate, după care au dat peste o galerie înaltă, pe pereţii căreia au găsit picturile, ceea ce lor li s-a părut a fi artă rupestră.”, a declarat Viorel Lascu, şeful Federaţiei Române de Speologie. Picturile sunt negre şi reprezintă animale: un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. S-a găsit, de asemenea, o gravură reprezentând un tors de femeie, probabil un simbol. Ele au fost verificate de o echipă condusă de Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în artă de peşteră din lume, iar prin datarea cu radio-carbon perioada rezultată a fost mai veche de 35.000 de ani. Peştera este sub protecţie, în stare de conservare, şi va fi inclusă într-un complex proiect de cercetare multiinstituţional şi multinaţional. Peştera Coliboaia are o lungime totală de 750 de metri şi este situată la o altitudine de 560 de metri, în Munţii Bihorului. (Editura Mateescu. Sursa si foto: Informația de Bihor/ I.M.)

Comments

comments

edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.