4.025

Prima răpire cu răscumpărare din România

În seara zile de 15 ianuarie 1984, Iolanda Iancu din Bucureşti, s-a prezentat plângând în hohote la secţia 20 de Miliţie. Ea sesiza dispariţia suspectă a fiului ei, Mugurel, în […]

În seara zile de 15 ianuarie 1984, Iolanda Iancu din Bucureşti, s-a prezentat plângând în hohote la secţia 20 de Miliţie. Ea sesiza dispariţia suspectă a fiului ei, Mugurel, în vârstă de 9 ani, care se juca în spatele blocului, situat în cartierul Giuleşti. Era disperată!

O razie „la ac”, în cartier

A doua zi, de la declaraţia dată miliţienilor, femeia a venit din nou la secţie, spunând că a primit un telefon de la un necunoscut, care i-a cerut, în schimbul eliberării copilului, să depună în clopotniţa Bisericii Flămânda din Giuleşti, până la ora 18, suma de 3000 de lei şi bijuteriile familiei. Oamenii legii au intrat în alertă de gradul zero. Conform comisarului Traian Tandin, acest caz de răpire cu cerere de despăgubiri era primul înregistrat în România, la acea dată. În scopul prinderii răpitorului s-a organizat o capcană la Biserica Flămânda. Mama copilului a depus în clopotniţă suma cerută şi bijuteriile. Însă infractorul nu a venit la întâlnirea stabilită. Atunci, toată zona a fost încercuită de masive trupe de miliţie, care au declanșat o razie „la ac”. Au scotocit fiecare colţişor. Nu a scăpat nici o persoană nelegitimată şi neverificată. Cu toate aceste măsuri, rezultatul a fost negativ. Miliţienii nu ştiau încotro s-o apuce. Nu se mai confruntaseră cu aşa ceva! Mama copilului, care era sfârşită de atâta plâns, a fost sfătuită să plece acasă. Oamenii legii au asigurat-o că nu vor înceta nici o clipă căutările până nu vor găsi băieţelul. Numai aşa, Iolanda a plecat. Dar, stupoare: în faţa uşii de la apartament, dârdâia Mugurel, în maiou, desculţ şi cu mânuţele legate la spate. Copilul era vânăt şi plângea. Bucuria mamei a fost imensă.

Luat pe sus de „un nene nebărbierit şi murdar”

Bietul Mugurel a rămas, însă, cu adânci traume suflteşti. El le-a spus miliţienilor că, în timp ce se juca cu zăpadă, a apărut „un nene nebărbierit şi murdar”, care i-a pus mâna la gură şi l-a dus cu forţa în subsolul blocului. Aici, bestia, l-a dezbrăcat în pielea goală, i-a acoperit gura cu chiloţii, apoi a întreţinut cu el raporturi sexuale anale. Apoi, „nenea” i-a legat mânuţele la spate cu un ciorap, pe care l-a scos dintr-o geantă şi i-a dat să bea vin. Mugurel a refuzat. Atunci, perversul sexual l-a legat de rozeta unei vane de la conductele de canalizare. Răpitorul a adormit după aceea, până la ora 4 dimineaţa, când s-a trezit şi i-a cerut copilului numărul de telefon de acasă, amenințându-l cu moartea. Înnebunit de spaimă, Mugurel a spus tot. Imediat, violatorul a plecat, lăsându-l acolo, în subsol. După mai multe ore de efort, Mugurel a reuşit să se elibereze de rozetă, rămânând numai cu mâinile legate la spate. Mai departe, el a ieşit la suprafață şi a urcat scările până în faţa apartamentului unde locuia. Acolo l-a găsit mama…

Costică a deprins obiceiurile homosexuale în pușcărie

Pe baza relatărilor copilului, miliţienii s-au deplasat în subsolul blocului, unde au identificat locul faptei. Aici, aruncată într-un colţ, a fost găsită îmbrăcămintea băieţelului, cizmuliţele şi o sticlă goală de vin. S-au prelevat amprente şi au început cercetările. Şansa a surîs oamenilor legii, pentru că perversul sexual a fost identificat imediat. Era un cunoscut infractor cu antecedente penale pentru furturi şi se numea Costică Serafim. Avea doar 25 de ani. Se eliberase din penitenciar în urmă cu trei luni. A fost dat în urmărire generală şi prins o lună mai târziu la Constanţa. În legătură cu săvârșirea faptei, Costică a mărturisit spăşit că a deprins obiceiul homosexual în puşcărie. În seara răpirii băieţelului, era beat mort şi avea „chef de distracţii”. După ce s-a „răcorit”, mutilând copilul, monstrul a dormit fără remuşcări. Dimineaţa i-a venit ideea răscumpărării. Nu s-a mai prezentat însă la Biserica Flămânda, pentru că şi-a dat seama că mama lui Mugurel se va duce întâi la Miliţie. Speriat, Costică-violatorul s-a urcat pe acoperişul unui bloc din zonă, unde a stat pitit până a trecut iureşul. În cele din urmă a fost prins şi condamnat la 15 ani închisoare. „La rezolvarea acestui caz unicat în România, au contribuit la vremea respectivă toţi lucrătorii Secţiei 20 de Miliţie din Bucureşti şi ai Serviciului Judiciar, în frunte cu experimentatul criminalist, col. Manon Florescu, care mi-a fost coleg.”, precizează comisarul Traian Tandin, cel care ne-a furnizat toate aceste informaţii. (E.M.)

Comments

comments

edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.