4.271

Cum ne dă de gol trupul

Studiind atitudinea animalelor în procesul de curtenire, zoologii şi reprezentanţii psihologiei comportamentale au dezvăluit că, atît masculii cît şi femelele, folosesc o serie de gesturi complexe. Unele ne sar în […]

Studiind atitudinea animalelor în procesul de curtenire, zoologii şi reprezentanţii psihologiei comportamentale au dezvăluit că, atît masculii cît şi femelele, folosesc o serie de gesturi complexe. Unele ne sar în ochi, sînt foarte evidente, altele extrem de rafinate. În lumea animalelor, modul de comportare în perioada de curtenire urmează la fiecare specie un model distinct şi predeterminat.

La întîlnire, pieptul iese în afară, iar pungile de sub ochi dispar

Spre exemplu, la păsări, masculul se roteşte mîndru în jurul femelei, se umflă în pene, scoate sunete ciudate, străduindu-se prin tot felul de mişcări să atragă atenţia, în timp ce femela manifestă puţin interes sau deloc. Acest ritual seamănă foarte mult cu ceea ce face şi omul-animal cînd începe să cocheteze… La oameni, succesele obţinute în relaţiile sexuale cu membrii sexului opus depind în mod nemijlocit de priceperea transmitereii semnalelor de atracţie fizică şi de recunoaştere a celor retransmise lor. Femeile recunosc imediat gesturile de curtenire, tot aşa cum recunosc şi multe gesturi ale trupului. Bărbaţii, în schimb, sesizează mult mai puţin aceste mişcări, iar de multe ori sînt total „orbi” în faţa lor. Ce gesturi şi mişcări ale trupului folosesc oamenii pentru exprimarea dorinţelor fizice? Allan Peace în volumul „Limbajul trupului” spune că femeile dispun de o gamă largă de semnale pentru exprimarea atracţiei trupeşti. Dr. Albert Scheflen, în articolul intitulat „Comportamentul de cvasi-curtenire în psihoterapie”, remarcă faptul că atunci cînd cineva ajunge în compania unei persoane de sex opus, în organismul său se petrec anumite schimbări fiziologice. Dr. Scheflen arată că în timp ce un individ se pregăteşte pentru o întîlnire sexuală, în el se produce o puternică tensiune musculară „pungile de pe faţă şi de sub ochi se micşorează, moleşala trupului dispare, pieptul iese în afară, stomacul se retrage automat, trupul ia o ţinută dreaptă iar persoana pare mult mai tînără. Masculul uman începe prin etalarea unor gesturi de împăunare la apropierea unei femei. El îşi duce mîna la gît, pentru a-şi aranja cravata. Îşi netezește cămaşa, sacoul, sau pur şi smplu îşi piaptănă părul cu degetele, pentru a avea un aspect cît mai atractiv. Locul ideal pentru observarea acestor schimbări este plaja, cînd doi inşi de sex opus se îndreaptă unul către celălalt.

Gura întredeschisă simbolizează regiunea organelor genitale ale femeii

Manifestarea sa cea mai energică în direcţia femeii este gestul agresiv al degetului mare vîrît în curea, care accentuează puternic zona organelor genitale. Totodată, el îşi poate întoarce trupul spre femeie şi va menţine şi laba piciorului în direcţia acesteia. Bărbatul curtenitor se uită la femeie cu ochi dulci, cu o privire intimă, aţintind-o cu o fracţiune de secundă mai mult ca de obicei. Dacă este subjugat de pasiune, pupilele masculului se vor dilata. Adesea, el stă cu mîinile în şolduri, pentru a accentua mărimea sa corporală şi a demonstra disponibilitatea pentru aventură. Dacă stă jos sau în picioare, rezemat de un perete, picioarele le ţine îndepărtate şi îşi expune zona încheieturii coapselor. Femeile folosesc aproape aceleşi gesturi de împăunare, ca şi bărbaţii: îşi ating părul, îşi aranjează fusta, îşi pun una sau ambele mîini în şold, îşi prelungesc privirea intimă şi stabilesc contacte din ochi, tot mai intense. Interesul însoţit de starea de surescitare, atrage după sine dilatarea pupilelor şi îmbujorarea feţei. Alte semnale de curtenire proprii femeilor sunt: aruncarea capului pe spate, expunerea încheieturii mîinii, îmdepărtarea picioarelor, legănarea şoldurilor, privirea laterală. Femeia priveşte bărbatul cu ochii pe jumătate închişi, pînă ce acesta sesizează intenţia ei. Apoi, ea îşi întoarce brusc ochii în altă parte. Gestul stîrneşte senzaţia excitantă de a fi pîndit şi de a pîndi. Are efect imediat asupra majorităţii bărbaţilor normali. După caracterizarea dr. Dezmond Morris, gura întredeschisă este un „automimetism” şi doreşte să simbolizeze regiunea organelor genitale ale femeii. Umezirea se face cu salivă sau cu preparate cosmetice, ambele creînd aparenţa invitaţiei sexuale a femeii. Cînd o femeie se excită, buzele, sînii şi organul genital se umplu de sînge şi devin mai umflate şi mai roşii. Utilizarea rujului este o metodă multmilenară, menită să imite organul sexual al femeii excitate. Mîngîierea ţigării, a piciorului unui pahar cu vin, a unui deget sau a oricărui alt obiect lung, subţire reprezintă o manifestare inconştientă a aceea ce se petrece în mintea femeii. Alte „semnale” utilizate de femei pentru cucerirea bărbaţilor sînt: încrucişarea şi desfacerea lentă a picioarelor, precum şi mîngîierea fină a coapselor, exprimînd prin acest gest dorinţa de a fi atinsă. Mişcările sînt adesea însoţite de cuvinte rostite în surdină. (Dana Fodor/Răzvan Mateescu)

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.