4.180

Lumea din lut ars

Dumitru Mușel, un artist plastic bucureștean, retras la Vălenii de Munte (Prahova) are o pasiune mai puțin obișnuită. Cât e ziua de mare lucrează în argilă și lut ars chipurile […]

Dumitru Mușel

Dumitru Mușel, un artist plastic bucureștean, retras la Vălenii de Munte (Prahova) are o pasiune mai puțin obișnuită. Cât e ziua de mare lucrează în argilă și lut ars chipurile unor personalități, luându-se după fotografiile din ziare. În timp, a realizat o veritabilă lume politico-mondenă, ceva mai liniștită decât cea reală. Când vrea să se relaxeze, Mușel se întinde pe pat și, de pe pereți, chipurile din lumea lui de lut ars îl veghează și îi apără somnul. Daca s-ar supăra pe vreunul, soluția este la îndemână, ar putea lua țeasta respectivului și s-o facă zob în bătătura casei. Dar e păcat de muncă.

Casa cu 1001 capete

Sprijinită pe o coastă de deal din imediata vecinătate a pieței orășenești, răsare veselă „casa cu 1001 capete”, poreclită așa de localnici pentru că proprietarul ei a expus pe zidurile ei zeci de măști care, parcă, vorbesc. Înfățișarea clădirii e bizară, ieșită din tiparele zonei. De pe fațada exterioară te privesc figurile unor personaje din viața reală și din basme. Stăpânul minunăției, Dumitru Mușel, este un septuagenar sătul de viața mult prea complicată din București. Artele plastice i-au făcut cu ochiul de când era tânăr, momindu-l în universul lor fascinant și, de atunci, a tot cochetat cu ele. La un moment dat, după ce a citit în ziar un anunț în care Institutul de Belearte „căuta modele”, s-a înfățișat profesorilor și studenților. După ce aceștia l-au măsurat și l-au studiat cu atenție, Dumitru a devenit model. A pozat chiar pentru artiștii Corneliu Baba și Constantin Baraschi. „Pentru mine a fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea, mărturisește Mușel. Am cunoscut oameni de mare valoare, talente uriașe ale arte românești. Mă simt norocos că i-am întâlnit și că am avut ocazia să învăț multe de la ei!”

Casa cu 1001 capete

Nici Prigoană n-a scăpat…

Apoi, Dumitru a început să-și exerseze propriul talent și a descoperit că poate reconstrui realitatea folosind lut ars, alabastru sau piatră de râu. Și-a făcut un atelier de lucru. N-a trecut multă vreme și acesta s-a umplut de figurine, capete cu diverse forme și expresii. Cum pășești în casa lui Mușel, ai strania senzație că năvălesc cu toții peste tine: artiști, președinți, poeți, miniștri, cântăreți… Sus, undeva, șade moț, căpățâna lui Băsescu. Parcă-l și auzi cum râde: Hă, hă, hă! Sub el, C.T. Popescu privește sfidător, gata să muște. Lor li se adaugă figurile unor personalități ale culturii universale: Galileo Galilei, Picasso sau Rodin. Mai încolo, stau cuminți, agățate în cui, ca la muzeu, măștile care îi întruchipează pe Pavel Stratan, Stela și Arșinel, Prigoană și Bahmu, Gil Dobrică, Nichita Stănescu, Andrei Pleșu și Floriiiiiiiiiiiin Călinescuuuuu.

Prigoană și Bahmu

Becali lucrat în argilă

O lume minunată…din lut

Printre cei pe care Mușel a simțit nevoia să-i imortalizeze în lut a fost și Gigi Becali. Aflând despre isprava artistului, magnatul din Pipera a venit la Văleni, curios să vadă lucrarea care i-a fost dedicată. I-a plăcut și a cumpărat-o pe loc. Din banii primiți de la europarlamentarul de azi, artistul Mușel și-a cumpărat un frigider. „Sincer să fiu, atunci nu prea o duceam bine, mărurisește sculptorul zâmbind. Eram sărac ca Iov. Pensia se cam dusese și aveam mare nevoie de bani, pentru că mi se stricase frigiderul. Și tocmai atunci sună soneria: țârr…țârrr! Ies din atelier și mă duc să văd cine e. Mi-a stat inima în loc! Era chiar Gigi Becali, în carne și oase! Am tras repede ceva pe mine și i-am deschis poarta. A intrat, a văzut lucrarea și a zâmbit. Mi-a plătit-o, apoi a luat-o cu el. Din banii primiți mi-am cumpărat o mândrețe de frigider.”

Bibanu, Dem Rădulescu

Inele și broșe din lut

Deși este o tehnică arhaică, modelarea în lut a pășit cu dreptul și în acest mileniu. Creatorii de jucării pentu copii și-au îndreptat atenția în ultima vreme, către acest domeniu. Există pe piață seturi care cuprind o mulțime de modele care se vând împreună cu două kilograme de lut de diferite culori, pietricele, bucățele de mozaic, pensule de decorat, unelte pentru sculptat, lipici, etc. Procedura este relativ simplă, însă deosebit de utilă în deschiderea gustului pentru frumos al celor mici. De asemenea, pentru adulți, există o gamă de accesorii care se pot confecționa din lut: cercei, broșe, coliere, medalioane sau inele. Materia primă se găsește la Hanul cu Tei sau Casa Retro din București. N-aveți nevoie decât de puțină răbdare și de timp. Pe Internet sunt numeroase tutoriale care vă pot îndruma pașii în această artă. (Dana și Răzvan Mateescu)

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.