18.688

Muzică terapeutică în loc de medicamente

Timişoreanul Gheorghe Iovu a lucrat ani de zile ca scafandru în tancurile petroliere, o meserie dură și periculoasă. În paralel cu activitatea sa de zi cu zi, omul a lăsat […]

Timişoreanul Gheorghe Iovu a lucrat ani de zile ca scafandru în tancurile petroliere, o meserie dură și periculoasă. În paralel cu activitatea sa de zi cu zi, omul a lăsat cale liberă unei mari pasiuni: muzica. Astăzi, el este cunoscut ca unul dintre puținii compozitori români de muzică terapeutică, ambientală şi de relaxare.

Melodii care vindecă insomnia

Bănăţeanul, născut la Deta pe 23 iunie 1952, a practicat timp de 31 de ani una dintre cele mai periculoase meserii din lume. El s-a aflat printre cei care trebuiau să execute lucrări de întreţinere şi reparaţii în uriaşele rezervoare de combustibil ale Petrom. Cobora cu masca pe figură, îmbrăcat cu un costum special, într-un mediu extrem de toxic, după ce verifica în prealabil cu o făclie aprinsă dacă mai este pericol de explozie, înainte ca oamenii din echipa sa să se apuce de lucru. În paralel cu ciudata sa meserie, Gheorghe Iovu s-a apucat să studieze muzica. A urmat cursuri de canto şi chitară clasică, din cadrul Şcolii Populare de Artă din Timişoara. În 1975 şi-a înfiinţat chiar şi o formaţie vocal-instrumentală, denumită KIMO, după iniţialele membrilor. După pensionarea pe motive medicale, Iovu s-a apucat serios de muzică obţinând şi câteva premii la festivalurile locale. În 1994 a achiziţionat o orgă Roland. Tot în acelaşi an, a concertat în faţa Colegiului Medicilor din Timişoara, fiind remarcat de şeful Clinicii de Psihiatrie, care a avut ideea de a-i pune pe pacienţii săi în contact cu muzica fostului scafandru petrolier. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. S-a constatat că muzica lui Iovu este bună împotriva insomniilor şi poate aduce liniştirea nervilor, în cazul unor pacienţi agitaţi. Astfel, această metodă de calmare a devenit o terapie suplimentară, pe care au preluat-o şi alte clinici de profil, cum ar fi Căminul Spital de Neuropsihiatrie de la Călugăreni, unde pacienţii se relaxează pe muzica terapeutică compusă de bănăţean.

Cu ceva timp în urmă, Iovu a fost plecat mai multe săptămâni din ţară, cu ocazia unor concerte în Arizona. Când s-a întors, a observat că Filodendronul lui, pe care îl crescuse de mic, stătea să moară. I-a cântat acestuia trei zile la rând, iar planta şi-a revenit şi a început să facă din nou frunze. Beneficiile muzicii terapeutice „marca Iovu” sunt resimţite şi de pacienţii unui cabinet de stomatologie, unde lucrează soţia lui. De două sau de trei ori pe săptămână, compozitorul merge şi le cântă suferinzilor în sala de aşteptare sau în timp ce medicul le plombează măselele. O extragere de măsea pare mult mai uşor de suportat. Durerea este ţinută la distanţă pe cât posibil.

Iovu mai cântă şi într-un bar din Timişoara, de unde clienţii pleacă mai fericiţi.

Şi pentru că muzica lui se împleteşte cu o mare generozitate, bănăţeanul obişnuieşte să facă turnee pe cont propriu prin ţară şi să cânte gratuit pentru trecători. Astfel de spectacole au loc în Piaţa Sfatului din Braşov. „Oamenii, în special străinii, se apropie şi îi vezi cum se luminează la faţă. Unii dintre ei se opresc în loc zeci de minute să asculte, ne-a spus compozitorul. Tinerii se îmbrăţişează. Alţii îşi pun mâna în dreptul inimii, vrând parcă să simtă mai bine efectele acestei muzici trapeutice. O femeie mi-a mărturisit că avea o migrenă înfiorătoare când s-a oprit să-mi asculte muzica. După zece minute se simţea excelent. Era plină de energie.”

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Razvan Mateescu

Despre Razvan Mateescu

este autorul a peste 1000 de reportaje publicate pe parcursul a două decenii în presa scrisă, în cele mai importante cotidiene centrale. A colaborat la mai multe publicații bucureștene cu articole pe teme de credință, societate, turism, oameni deosebiți. În anul 2006 jurnalistul a primit, împreună cu soţia lui, Dana Fodor, premiul pentru Faptul Divers Pozitiv.