6.451

Trei svastici pe harta Bucureștiului

În urmă cu 4 decenii, un arhitect român aşternea pe hârtie planurile unor blocuri de locuinţe cu 10 etaje, care se află astăzi într-o zonă de lux a Capitalei. Văzute […]

În urmă cu 4 decenii, un arhitect român aşternea pe hârtie planurile unor blocuri de locuinţe cu 10 etaje, care se află astăzi într-o zonă de lux a Capitalei. Văzute de sus, cele trei construcţii, aflate pe strada Av. Popişteanu din Capitală, au formă de svastică, simbolul celei mai negre perioade din istoria omenirii.

La cutremurul din 1977 blocurile au rămas în picioare

Blocurile au fost ridicate la începutul anilor ‘70 şi făceau parte dintr-un şir, care trebuia să meargă până în bd. Expoziţiei. Se pare că lucrările s-au întrerupt din cauză că ar fi trebuit demolată vila unui influent personaj la vremea respectivă. Surse din cadrul Proiect Bucureşti ne-au spus că omul care a realizat planul blocurilor se numea Teodor Rill, un arhitect deosebit de talentat. Acesta s-a sinucis, înainte de 1990, aruncându-se de pe podul Băneasa. Unul dintre locatari, ing.

Vazute de sus, blocurile cu zece etaje de pe str. Popișteanu au formă de svastică

Gheorghe Panaitescu, care a participat la lucrări, spune că nu crede că Rill, colegul său, s-a gândit în mod intenţionat la simbolul svasticii, atunci când s-a aflat cu planşeta în faţă, ci pur şi simplu a luat în calcul elementele de rezistenţă ale viitoarei clădiri. Cu siguranță, o astfel de formă asigură o mai bună stabilitate a construcției. Într-adevăr, la cutremurul din 1977, cele trei blocuri au suferit avarii minime, cu toate că la ultimul etaj balansul a fost de peste 6 metri. Despre faptul că arhitecţii ar putea băga mesaje ascunse în proiectele pe care le realizează, arh. Nicolae Ionescu Ghinea îşi aminteşte de felul în care a fost proiectată clădirea noului institut IML de pe calea Vitan-Bârzeşti. Arh. Valentin Vişan (1936 – 1997) un om foarte credincios, în plină dictatură ateistă, a prevăzut în capătul unuia dintre holuri o incintă de forma unei capele, orientată după canoanele religioase, spre răsărit. Nimeni nu şi-a dat seama. După căderea regimului communist, spaţiul s-a pretat în mod ideal realizării unei capele cu altar şi spaţii speciale pentru cei plecaţi în lumea drepţilor.

Bază americană în formă de simbol fascist

În urmă cu ceva timp, utilizatorii Google Maps au putut constata cu uimire că, privită din satelit, amprenta clădirii bazei Americane de la San Diego (Sudul Californiei) este în formă de zvastică. Ajuns în presă, subiectul a fost imediat luat în vizor de “Grupul Împotriva Antisemitismului” care a cerut guvernului şi armatei americane să modifice conturul construcţiei. Autorităţile au fost de acord, iar Angelic Dolan, purtătorul de cuvânt al US Navy a spus că au fost alocate peste 600.000 de dolari pentru modificarea arhitecturii bazei, considerând că un asemenea simbol nu este potrivit pentru un obiectiv militar. Acesta a fost ridicat între 1967 – 1970, iar oficialii au explicat că nu a fost vorba de vreo intenţie în realizarea proiectului.

Folosită în ceremoniile religioase și civile din India

Crucea echilaterală cu brațele îndoite la jumătatea acestora, în sens orar sau antiorar provine din Jainism. Pentru prima dată a fost folosită de locuitorii Eurasiei, dar poate fi întâlnită și în culturile străvechi americane. Chiar și azi, svastica e utilizată în ceremoniile religioase și civile din India. Era considerat un symbol aducător de noroc, iar ediții celebre ale unor cărți de R. Kipling poartă pe cotor acest semn. Folosirea svasticii este interzisă în ziua de astăzi în majoritatea țărilor lumii, iar în România se pedepsește cu până la 6 ani închisoare. Arheologii au descoperit la Bod, lângă Brașov, lângă Turda și în alte localități din Transilvania semnul svasticii pe obiecte datând din epoca pietrei. În credința creștină svastica reprezintă forma primitivă a crucii. De-a lungul anilor, ea a fost gravată pe monunemte funerare, pe podoabe bisericești vechi și cusută pe costume naționale. Chiar acoperământul Mariei de Mangop, cea de-a doua soție a lui Ștefan cel Mare este împodobot cu svastici. Aceste semne existau și pe picturile din biserica Trei Ierarhi din Iași. În 1918, svastica a devenit simbolul mișcărilor antisemite din Germania. În România, acest semn reprezenta Liga Apărării Național Creștine condusă de prof. A.C. Cuza. Nazismul și hitlerismul au reușit să compromită acest simbol al vieții.

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Razvan Mateescu

Despre Razvan Mateescu

este autorul a peste 1000 de reportaje publicate pe parcursul a două decenii în presa scrisă, în cele mai importante cotidiene centrale. A colaborat la mai multe publicații bucureștene cu articole pe teme de credință, societate, turism, oameni deosebiți. În anul 2006 jurnalistul a primit, împreună cu soţia lui, Dana Fodor, premiul pentru Faptul Divers Pozitiv.