7.592

Copii uciși la îndemnul diavolului

Copiii uciși de  părinți sunt soldații unei armate îngerești ce-și sporește în fiecare an efectivul, fără ca nimeni să poată opri pentru totdeauna acest fenomen îngrozitor. Starea de stres, dusă […]

Copiii uciși de  părinți sunt soldații unei armate îngerești ce-și sporește în fiecare an efectivul, fără ca nimeni să poată opri pentru totdeauna acest fenomen îngrozitor. Starea de stres, dusă dincolo de extremis, în care trăiesc mulți dintre cetățenii acestei țări, misticismul religios combinat cu bolile psihice grave, netratate la timp din lipsă de bani sau de curaj, disperarea și nefericirea indusă în masă oamenilor, îi face pe cei mai slabi să cedeze, să fugă din propriul trup lăsându-l pe diavol stăpân pe el. Justiția, reporterii TV, avocații se încăpățânează să-i chestioneze pe acești nefericiți: de ce ați făcut-o, nu vă pare rău? Dar ei nu sunt niște criminali, chiar dacă au săvârșit aceste odioase crime. Sunt niște oameni în care a intrat pentru o vreme chiar el, diavolul. Nu poți să crezi în Dumnezeu cu adevărat, dacă nu accepți și existența opusului divinității! Diavolul este real și se plimbă printre noi. Ne atinge cu degetele făcute evantai, ne zâmbește dintr-un colț de urbe, ne ademenește și ne face cu mâna.

Cazul tinerei mame din Brașov care a declarat cu toată convingerea că și-a omorât copilul în vârstă de 6 luni, „la îndemnul diavolului”, dar și căutările care au avut loc pe marginea lacului Tarnița, legate de cei doi copii dispăruți împreună cu tatăl lor, care a amenințat că-i va ucide, și descoperirea acestora, morți, nu fac decât să confirme că acest capitol al copiilor români suprimați „la îndemnul diavolului” este încă, din păcate, deschis.

O mamă și-a omorât cei trei copii cu toporul

Dar mame care și-au ucis copiii pentru că au auzit glasuri care le porunceau: „omoară-l!” au existat și în trecut pe meleagurile noastre. În cartea sa „Din arhiva unui comisar de poliție”, criminalistul Traian Tandin povestește cazul unei mame bolnave psihic care și-a ucis cei trei copii pentru că „așa i-a poruncit Dumnezeu”. Era în zorii zilei de 22 iunie 1976. „În timp ce soțul ei era plecat după lemne la pădure Margareta Szekereș, în vârstă de 40 de ani, din comuna Joseni, județul Harghita, casnică, și-a omorât cu toporul cei trei copii care dormeau: Arpad, de 17 ani, Erszebet, de 14 ani și Maria, de 8 ani. Când bărbatul a venit acasă, a găsit-o în curte, cu mâinile și privirea ridicate spre cer, rostind întruna: Doamne, ți-am îndeplinit voia!” Intrând în casă, omul a leșinat. Copilașii lui erau hăcuiți ca la abator.

Femeia era cunoscută ca bolnavă psihic periculoasă și fusese internată de două ori, în cursul anului 1975, într-un spital de specialitate. Povestea acestei drame a zguduit la vremea aceea România. Fetele au fost îngropate în rochii de mireasă, băiatul în costum de ginere. Atunci, ziarele și televiziunea nu relatau astfel de cazuri. Șiște fotografi au făcut mai multe poze la înmormântare, apoi cineva a compus o baladă pe care a multiplicat-o în mii de exemplare. Acestea au fost răspândite prin toată țara, ca niște manifeste ale suferinței. Balada reușise chiar să devanseze personalitatea „Marelui Conducător”. S-a stârnit un adevărat scandal, deoarece poezia începuse să se vândă pe bani. Problema a intrat în vizorul Securității care, la ordinul personal al lui Nicolae Ceaușescu, a căutat și identificat tipografia unde fuseseră tipărite aceste „manifeste”. Până la urmă s-a descoperit că foile au fost multiplicate la tipografia „Buletinul Oficial”, unitatea nr. 4 din Calea Moșilor nr. 134, care a fost desființată cu această ocazie. Au fost anchetați sute de fotografi de pe tot cuprinsul țării, multora dintre ei li s-au retras autorizațiile, au fost arestați, li s-au confiscat mii de clișee și de fotografii.

Există voci care susțin din ce în ce mai vehement faptul că ar trebui ca toate persoanele, care doresc să-și întemeieze o familie și să aibă copii, să fie testate înainte, din punct de vedere psihiatric, să se stabilească dacă au sau nu discernământ și pot într-adevăr să-și ocrotească urmașii, fără a le face rău. Și, gândindu-ne la câte tragedii se întâmplă din cauza bolilor psihice din ce în ce mai accentuate printre români, credem că acest lucru este chiar necesar. (Dana și Răzvan Mateescu)

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.