3.712

S-au certat 15 ani pentru o troiță

În urmă cu aproape 3 secole trăia în Scheii Braşovului un personaj de legendă şi baladă, pe care oamenii acelor vremuri îl considerau providenţial. Ilie Birt era fiul unui păstor […]

Troița de lângă casa lui Ilie Birt

În urmă cu aproape 3 secole trăia în Scheii Braşovului un personaj de legendă şi baladă, pe care oamenii acelor vremuri îl considerau providenţial. Ilie Birt era fiul unui păstor de vite. S-a născut în anul 1698, iar biografia sa nu este cunoscută pe de-a-ntregul. Omul ştia 3 limbi străine în afară de română: maghiara, greaca şi turca. Fusese ctitor al primei şcoli de piatră din Schei şi reprezentantul românilor braşoveni, cărora le apăra drepturile istorice de negoţ, la Viena, Buda şi Cluj. Pentru a se impune în faţa autorităţilor se iscălea „căpitan”, pentru că, pe vremuri, chiar fusese căpitan în armata husarilor. Ilie Birt, diplomatul scheenilor, era căsătorit cu Neacşa, fiica unui negustor braşovean, cu care a avut 8 copii. Era preocupat de bunul mers al bisericii din Schei şi de şcoală. În acelaşi timp, a luptat pe căi diplomatice, pentru dreptul românilor din Schei de a aduce produse din Muntenia şi a le vinde pe piaţa braşoveană şi transilvăneană. O parte din averea sa a fost donată bisericii şi şcolii. Totodată, vestitul Ilie Birt şi-a adus contribuţia la tradiţia locală, aceea de a ridica troiţe. Două dintre ele se păstrează şi azi: una în Piaţa Prundului şi alta placată pe casa în care a trăit Ilie, situată pe strada care acum îi poartă numele. Povestea acesteia din urmă este controversată. În 1748, Căpitanul decide să amplaseze în colţul casei sale o troiţă. Însă stârneşte nemulţumirea autorităţilor. „Acest vrednic de laudă căpitan multă gâlceavă a avut cu magistratul, că puind o cruce lângă casa dumnealui, magistratul n-a vrut să-i îngăduiască, şi aşa, având multă gâlceavă, au mers la Sibii şi de acolo, au adus poruncă şi au făcut acea cruce. După aceea, puind Sfatul multă pismă asupra dumnealui au avut multă gâlceavă.”

Troița din fața catedralei Sf. Nicolae din Scheii Brasovului

(„Cronica anonimă a Scheiului”, trad. Prof. Vasile Oltean). 15 ani Căpitanul Ilie Birt şi magistratul braşovean s-au luptat pe viaţă şi pe moarte din cauza acestei troiţe. Într-o zi, crucea era ridicată, şi, peste alte câteva, dărâmată de autorităţi. Acest lucru s-a întâmplat de nenumărate ori de-a lungul vremii. Învingător a fost, până la urmă, tot Ilie Birt, care s-a folosit de prestigiul său şi relaţiile cu diferiţi prinţi ai autorităţilor guvernamentale pentru a-şi ridica troiţa lângă casă. La 1 iunie 1761 magistratul, plictisit de încăpăţânarea lui Ilie Birt, îi aprobă oficial construirea troiţei, cu o condiţie: să nu fie împrejmuită şi „să nu lărgeasă locul în viitor mai mult decât a cerut”. Ilie Birt a murit pe 29 decembrie 1786, fericit că şi-a văzut visul cu ochii. După sute de ani, troiţa lui împodobeşte şi azi Scheii Braşovului, ca o diademă. (Răzvan Mateescu)

Comments

comments

Razvan Mateescu

Despre Razvan Mateescu

este autorul a peste 1000 de reportaje publicate pe parcursul a două decenii în presa scrisă, în cele mai importante cotidiene centrale. A colaborat la mai multe publicații bucureștene cu articole pe teme de credință, societate, turism, oameni deosebiți. În anul 2006 jurnalistul a primit, împreună cu soţia lui, Dana Fodor, premiul pentru Faptul Divers Pozitiv.