3.890

Superanimalele de lângă noi

de Răzvan Mateescu Nu de puține ori oamenii de știință, și nu numai, au fost puși în fața unor situații incredibile, având ca personaje principale animalele de companie sau sălbatice. […]

de Răzvan Mateescu

Nu de puține ori oamenii de știință, și nu numai, au fost puși în fața unor situații incredibile, având ca personaje principale animalele de companie sau sălbatice. Posibilitatea ca acestea să dețină puteri paranormale a înfierbântat mințile regizorilor de filme științifico-fantastice, însă există și multe documentare care prezintă în mod real astfel de întâmplări.

 Alo! Iubito? Vrei să depui niște ouă?

 Serialul BBC „Supranatural” are ca subiect „puterile” neștiute ale animalelor. Pe parcursul episoadelor este dezvăluit un univers paralel, în care viața pare să existe în alte forme și chiar să funcționeze după alte legi fizice. Astfel, rechinii ar percepe aura electrică a oamenilor, iar delfinii pot „vedea” fătul uman în pântecele mamei prin intermediul ultrasunetelor, ca niște adevărate ecografe. Există pești care dețin reale puteri tămăduitoare, broaște și maimuțe care stăpânesc la perfecție arta criogeniei, dar și șopârle ce au capacitatea de a merge pe apă sau de a plânge cu lacrimi de sânge. Filmele acestea pot fi urmărite și pe Internet la www.filmedocumentare.com. Unele animale se folosesc de capacitățile telepatice pentru a comunica. Lucrul acesta se produce datorită electricității dintre două creiere. Cercetătorii au încercat să demonstreze că peștii pot „vorbi” printr-un fir electric dispus între două lacuri sau bălți. Ei au constatat că un mascul poate „discuta” în acest mod cu o femelă aflată în cealălalt lac, și chiar să o determine să depună ouă. Chiar și astfel de conversații pot fi interceptate sau bruiate de către un al treilea individ, un rival, care atinge firul respectiv.

 Șopârla  Iisus  calcă pe ape

 În Pădurile din America Centrală există o șopârlă care se numește Iisus Hristos, pentru că realizează un miracol. Cunoscută și sub numele de Basilisc, această vietate își conservă energia pentru a și-o putea folosi atunci când este cu adevărat în pericol. „Basilisc” este o denumire împrumutată de la un animal mitologic, care avea puterea de a ucide cu privirea. Pentru a scăpa de dușmani, șopârla Iisus Hristos merge pe apă. Datorită formei picioarelor, șopârla creează un fel de pernă de aer dedesubt, pe care se deplasează. Poate atinge o viteză de 10 kilometri pe oră. Ea nu reușește să ucidă cu privirea, așa ca legendarul basilisc, însă există animale pentru care contactul vizual cu victima este de mare importanță. În cazul leului, unele animale mor de frică, numai când se uită în ochii lui. Este posibil ca frica să le provoace un atac de cord.

 Ea plânge cu lacrimi de sânge

Tot legat de contactul vizual, putem vorbi despre animale care sunt hipnotizate sau aduse în stare de transă. În realitate, la ele funcționează un instinct de apărare pentru a-și ține la distanță dușmanii. Fac pe mortul. Se întâmplă în cazul găinilor, porumbeilor, dar și la animale considerate periculoase, cum ar fi aligatorii. Prădătorii nu vor ataca un cadavru. Chiar și un om poate aduce în stare de transă hipnotică un astfel de animal. Șopârla cu corn scapă de dușmani și de cei care doar o necăjesc cu ajutorul unei metode ciudate și șocante: ea reușește să-și ridice tensiunea arterială din sinusurile ochilor până când pereții acestora se sparg. După ce se acumulează o cantitate suficientă de sânge, acesta țâșnește în sus, la un metru înălțime, speriind și împroșcând orice intrus. Trucul poate fi repetat de 20 de ori consecutiv.

Ciorile piromane

Maimuțele roșii Colobus, din Zanzibar, se pot vindeca singure după ce mănâncă frunze otrăvitoare de mango, care le dau dureri foarte mari de stomac. Ele își găsesc singure antidotul: mangalul. Este un medicament extrem de eficient, pentru că absoarbe otrăvurile din organism. Femelele de babuin știu ce plante să înghită pentru durerile menstruale, iar cimpanzeii reușesc să se vindece de infecții parazitare. Și păsările au capacitatea de a alege ce e bun pentru ele. Ani de-a rândul s-a spus că intrarea unei stăncuțe într-o casă poate aduce mare necaz. Legenda vine de la faptul că aceste păsări inteligente au obiceiul de a fura tăciuni aprinși, mucuri de țigară sau lemnișoare aprinse. Fumul provenit de la ele le ajută să-și curețe penajul de bacterii și paraziți. Așa au fost provocate de multe ori incendii devastatoare, „din cauze necunoscute”, atât în pădure, câmpuri sau chiar în locuințe și hambare.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.