4.419

Voi ce visați noaptea?

Conform Dex-ului, premoniție, premoniții, (s. f.) reprezintă un nume dat fenomenului de presimțire a unor fapte viitoare, în general fără motivare rațională. Dacă această premoniție vine în timpul somnului, atunci […]

Conform Dex-ului, premoniție, premoniții, (s. f.) reprezintă un nume dat fenomenului de presimțire a unor fapte viitoare, în general fără motivare rațională. Dacă această premoniție vine în timpul somnului, atunci când visăm, se numește că am avut un vis premonitoriu. El ar putea să prevestească un dezastru, o tragedie care ne privește pe noi (sau pe apropiații noștri) sau poate fi doar o teamă ascunsă care ne chinuie de mai multă vreme și nu ne dă pace.

„Visez păianjeni care strigă la mine”

Să recunoaștem: se întamplă adeseori să avem vise mai neobișnuite. Eu una, de când mă știu, am coșmaruri cu păianjeni păroși, înfiorători, care mă aleargă, îmi vorbesc, mă strigă, mă amenință și, de cele mai multe ori, îmi merg pe față. Nu vă puteți imagina ce GROAZĂ (d-aia am și scris cu majuscule!) trăiesc de fiecare dată. Apoi visez că mă urmăresc urșii, că sunt la munte și tocmai când să mă întind pe păturică, apar zdrahonii mormâind amenințător. Și fug, și fug și fug…îngrozită. Ei după mine. Nu știu cum să interpretez toate astea și nici un psiholog n-am întrebat. Cert e că nu mi s-a întâmplat, grație lui Dumnezeu, nimic rău, n-am fost bolnavă grav niciodată și nici probleme deosebite „la mansardă” nu cred că am…Sunt un om normal. Însă, în cele mai multe vise ale mele râd în hohote. Mă distrez copios, visez tot felul de tâmpenii, bizarerii halucinante gen Mister Bean ori Stan și Bran în armată, pe care dacă vi le-aș scrie aici, am devia de la „traseu” și ne-am hlizi împreună. Dar unele vise pot fi chiar interesante, te fac fericit, te pot surprinde cu niște imagini fantastice, la care nu te-ai gândit vreodată. În vis poți fi soră sau frate cu Madonna, prieten la cataramă cu Naie Ionescu, Regele Mihai sau cumnatul lui Moise. Cum care Moise? Profetul Moise sau Moșe, cel care a primit de la Dumnezeu „Tora”.

Uu rege care și-a visat moartea

Sunt și vise-coșmaruri care pot deveni premoniții. Iată ce a pățit Henric al IV-lea, regele Franței: a visat într-o noapte că are un curcubeu deasupra capului. După ce s-a trezit, a povestit apropiaților tot. Aceștia i-au spus că este un semn rău care prevestește moartea și că ar fi bine să nu scoată nasul din palat. Regele nu s-a luat după ei și, călătorind la Saint-Denis, a fost asasinat de Francois Ravaillac. Era data de 14 mai 1610. Însuși Napoleon a avut un vis premonitoriu. Se făcea că o pisică neagră și agitată alerga de la o armată la alta. Apoi, Bonaparte își vede soldații plini de sânge, ciopârțiți și învinși. S-a trezit din coșmar speriat de moarte, sufocat și cu inima bătând nebunește. Nu era bine! Peste câteva ore armata lui urma să fie nimicită la Waterloo.

Visul ne avertizează?

Dar nu numai personalitățile istoriei universale au avut și au vise premonitorii, ci și oamenii obișnuiți. Mulți dintre ei trec peste ele, alții se duc la preot și-l întreabă, îi cer un sfat. De multe ori însă, se întâmplă lucruri inexplicabile cu noi. Visele ne avertizează, ne trag de mânecă și parcă ne șoptesc: „Ai grijă! Fii atent! S-ar putea s-o încurci!” De câte ori le ascultăm? Și de câte ori chiar se și întâmplă ceva? Nimeni nu poate ști. Unii cercetători sunt de părere că, înainte de a se îmbolnăvi grav sau a suferi un accident, etc, există persoane care sunt „avertizate” de propriul organism că vor avea neplăceri. Cardiacii, diabeticii, obezii, epilepticii, hipertensivii, cei cu probleme respiratorii, ar putea visa tot soiul de coșmaruri, care mai de care mai grozave și mai prevestitoare de nenorociri. De pildă, un obez visează mereu că pe piept are o stâncă imensă care îl apasă, iar un cardiac, că inima lui, pe care o și vede cum sângerează, este strânsă puternic de o gheară. După un asemenea coșmar ar putea urma un infarct.

„Îmi este teamă să pun capul pe pernă și să adorm”

„Am visat într-o noapte că piciorul meu drept putrezise la gleznă, mărturisește Cristina din București. M-am speriat și am dus mâna la rană. În momentul în care am atins locul, degetul a intrat în carne, ca într-un măr stricat și moale. Am țipat și m-am trezit. Nu am dat importanță visului, dar simțeam o neliniște în suflet. În dimineața aceea, am călcat strâmb pe scări, la metrou, și mi-am luxat glezna foarte rău. Am căzut de durere și am ajuns direct la Spitalul de Urgență. Atunci mi-am amintit visul. Ceva mă anunțase, dar nu am știut cum să interpretez asta.”

„Deseori îmi este teamă să pun capul pe pernă și să adorm, povestește Gabriela. Cu siguranță, voi avea un coșmar sau voi visa ceva ce, peste câteva zile, va deveni realitate. I-am spus unui preot ce mi se întâmplă. El m-a sfătuit să zic o rugăciune înainte de culcare și să închin perna. Timp de doi ani, înainte de a mă muta în garsoniera din zona Armistițiului, am visat, aproape noapte de noapte, că sunt în casa bunicilor mei, care se afla la o stație de autobuz de locul în care stau eu acum. Eram în curtea casei. Visam șina de tren care era la câțiva metri de casa bunicilor. Ei au murit cu mult timp în urmă, dar eu m-am întrebat: „Ce semne sunt acestea? Ce vor bunicii să-mi spuna?” La vremea respectivă le-am dat de pomană, crezând că acestea sunt semnele din vis. Când am venit cu părinții, la vizionarea garsonierei, am aflat că voi sta aproape de casa unde am copilărit. De când m-am mutat aici, nu am mai visat casa bunicilor. Iată care, cred eu, că era semnul: mă voiau aproape de locul copilăriei mele.” Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.