2.685

Meciu` meciurilor, la bloc, în Ferentari

De Gabriela Vlăsceanu În Piaţa Rahova, ca de obicei, femeile sunt cele care fac cumpărăturile şi cară sacoşele. Numai că, astăzi, în aşteptarea marelui meci, speculanţii şi ţăranii nu mai […]

De Gabriela Vlăsceanu

În Piaţa Rahova, ca de obicei, femeile sunt cele care fac cumpărăturile şi cară sacoşele. Numai că, astăzi, în aşteptarea marelui meci, speculanţii şi ţăranii nu mai vorbesc între ei despre vînzări, cît despre „calitatea” şi „preţul” jucătorilor celor două echipe.

Bomboane agricole şi bere ieftină

Doar precupeţele sunt cele care îşi laudă legumele şi fructele în faţa clienţilor, căci bărbaţii cu seminţele, cafeaua şi ţigările în mînă discută despre spanioli. Şi nu atît despre cele doua echipe care vor intra pe teren, cît despre suporterii spanioli, „ţepele” luate de aceştia de la taximetriştii români şi „sacii” cu bani lăsaţi la hoteluri, cluburi şi fetiţele din Bucureşti. Într-un colţ al pieţei, vreo cinci sau şase tipi, care de obicei vindeau ţigări traficate, acum aveau altă preocupare: „Frăţioare, poate se îmbolnăvesc ăia de la fetiţele noastre!Hi! Hi! Hi!”. Un altul, rîde ironic, pe sub mustăţi: „Bă, ăia nu s-au dus la oricine. Au ales numai bunăciuni spălate…fără Tricomonas și Blenoragie, băăă!”. Alţi doi bărbaţi, cu ochelari de soare la ochi, purtaţi fără rost, adică „de chichi”, se lăudau că vor face prezenţa la meci: „Noi, o sa fim pe stadion, chiar dacă nu joacă ai noştri! Ne mai distrăm şi noi că doar nu vom sta lîngă neveste să ne spună ele bîrfele din cartier şi să nu ne lase să vedem meciul. Pe urmă, poate ne-om duce şi în vreun club să ne mai clătim ochii, gurile…”. Ceilalţi zîmbesc invidioşi. Vînzătoarele de la magazine şi patronii fac stocurile. Şefii se uită în rafturi şi notează cîte bomboane agricole, bere, coniac, fursecuri şi sucuri să mai aducă. Pînă şi comerciantele au ca subiect de discuţie meciul: „Fată, diseară vin la tine, că ăla al meu vrea să vadă meciu` în linişte. De parcă ar juca… Cred că nici la filmele porno nu se uită aşa ca la fotbalu` ăsta!”. O alta îi povesteşte ce suporter spaniol „mişto” a văzut ea cînd a trecut, ieri, prin centrul Bucureştiului: „Haide, fă! Se uita ăla la mineee, de parcă aș fi fost o savarină de fată, nu Ginuța de la etaju` 3!”

Televizoare în curte şi carne pentru grătare

Şi pe străzile din zona Pieţei Ferentari, femeile fac pregătiri pentru meci. De fapt, ele scot banii din buzunare pentru a cumpăra seminţe şi bere, ca bărbaţii să stea comod în fotoliu, în faţa televizorului. Se mai scotocesc prin haine şi mai găsesc cîteva „hîrtii” şi pentru carnea de grătar. Se laudă că au trambalat grătarele în curte şi, dacă nu plouă, vor avea aceeași soartă şi televizoarele. În faţa porţilor, ca în fiecare zi, ţigăncile cu plozii ronţăie la seminţe şi fumează în draci. Dar, nici ele nu mai bîrfesc ce fac vecinii. Acelaşi subiect: explozibilul meci. Una se „umflă în pene” : „Făăăîîî, dăseară mă duc cu Raul şi cu Niro hacolo pă terenul hăla marfă!”. Vecina o „înțeapă” scuipîndu-i pe piept un rest de sămînță: „Vezi, fă, poate te prinde fun spaniol, te lipeşti dă el şi pleci în Spania. Îl laşi pă Niro aci cu mine că şi aşa ne iubim pă ascuns!” În faţa magazinelor se ţin „şedinţe”.

 „Îmi bag picerilii în meciu` vostru!”

Bărbaţii, cu sticlele de bere lîngă ei, stau pe marginea trotuarului şi, ca niciodată, nu se mai uită după femei, nu mai strigă după ele, nu le mai fac invitaţii…indecente. Discută despre spanioli. Unul mai negricios la faţă strigă din toţi rărunchii la un muncitor care trece pe stradă: „Nu vii, frăţioare, să bei şi tu cu noi un coniac? Ţi-e frică să nu te bată nevasta?”. Omul îşi vede liniştit de drum, căci la cîţiva paşi în spatele lui este…consoarta. Pînă şi puradeii se văd mari jucători de fotbal: „Pedro, haide la fotbal. Facem acilea un meci mai mişto decît ăia diseară”. Numai că partida plozilor nu ajunge la final, căci trece o maşină care le sparge mingea. Din curţi se mai aud şi voci de femei care urlă la bărbaţi să treacă la treabă: „Îmi bag picerilii în meciu` vostru! De parcă ar juca tata mare! Cine dracu` ie Bilbao ăla?”.

„Tragem cu petarde?”

 Intru într-un magazin să cumpăr o pîine. Vînzătoarea mă întreabă dacă nu vreau să iau şi bere, un vin bun sau un coniac pentru soţul meu ca să aibă ce să bea în faţa ecranului. Îi raspund, puţin iritată, că bărbatul meu a fugit de acasă. Femeia şi-a dat seama ce am vrut să spun şi că a făcut o gafă. Şi-a cerut scuze, zicîndu-mi că multe cliente au cerut şi ceva tărie pentru bărbaţii lor care vor urmări meciul. Deja unii dintre ei abia se mai ţin de garduri…Un puştan cu idei îşi întreabă prietenul dacă mai are prin dulap petarde şi artificii de la Revelion „ca să tragem şi noi după meci”. Mă întreb dacă vor mai apuca să vadă ceva. Asta nu înseamnă că nu sunt şi bărbaţi care vor trece pe la magazine să ia o bere sau un suc şi prăjituri pentru soţii, prietene şi copii cînd vor veni de la serviciu. Nu toată lumea poate sau vrea să petreacă pe străzi înainte de meci…

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.