2.458

Substanțe cancerigene în cafeaua mea?

Dana Fodor Mateescu Când o băbuță de la piață se certa cu alta pe motiv că grâul e modificat genetic, am crezut că s-au uitat amândouă prea mult la OTV. […]

Dana Fodor Mateescu

Când o băbuță de la piață se certa cu alta pe motiv că grâul e modificat genetic, am crezut că s-au uitat amândouă prea mult la OTV. „Maică, nici pâinea nu mai e ca altădată! Pune chimicale în ea ăia dă la București!” Dar iată că poate au avut dreptate…Autoritatea Food Standards Angency din Marea Britanie a realizat un studiu conform căruia 13 produse conțin substanțe cancerigene peste limita admisă. Acestea sunt Heinz și Nescafe, după cum relateză Daily Mail, material preluat de www.semneletimpului.ro. 

În concentraţii mari acrilamida poate cauza cancer

Agenția respectivă a alcătuit o listă pe care se află 5 sortimente de chipsuri, de la mărci ca Seabrook, Burt, Piper și McCoy, 4 feluri de biscuiți de la McVitie’s, Tesco, Fox și Heinz, printre care se găsesc chiar și pentru bebeluși. Pe aceeași listă neagră sunt și două produse care se comercializează „la greu” și la noi în țară: Nescafe Gold decofeinizată, dar și cea care conține cofeină. Conform www.semneletimpului.ro, din 248 de probe recoltate, cele 13 produse enumerate anterior aveau o concentraţie de acrilamidă peste limita admisă. Drept urmare, autorităţile au solicitat producătorilor să modifice reţetele, spre diminuarea concentraţiei de substanţe cancerigene. Acrilamida este o substanţă care se produce în cantităţi mici, atunci când alimentele sunt gătite la temperaturi foarte mari, prăjite, coapte, sau care sunt supuse congelării. În concentraţii mai mari, ea poate cauza cancer. Reprezentanţii Heinz, precum şi cei de la United Biscuits, au schimbat deja reţetele produselor lor, reducând nivelul substanţei cancerigene chiar şi cu 70%. În schimb, reprezentanţii Nestle au spus că este imposibil să scadă concentraţia de acrilamidă fără să afecteze aroma produsului.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.