6.559

Am București pe toată talpa

de Dana Fodor Mateescu Pe stradă, la Romană. Singură. Sunt tot eu, aceeași, dar totuși altfel. Trupul meu e îmbrăcat cu o piele mai veche și uneori străină. Mă fâțâi […]

de Dana Fodor Mateescu

Pe stradă, la Romană. Singură. Sunt tot eu, aceeași, dar totuși altfel. Trupul meu e îmbrăcat cu o piele mai veche și uneori străină. Mă fâțâi prin centru căutând ceva, cu Danele din mine, multe, multe Dane, care fac ce vor ele, afurisitele, egoistele, paranoicele și timidele… Sângele lor cântă la fel ca în liceu și în copilărie, numai că-l aud doar eu. Voi nu…

Pe la stopuri îmi mângâi tristețea pe blană. Ea face câr-câr-câr-câr, așa ca mâțele. Mă ridic pe vârfuri și-o privesc în ochi, mă uit în ea, adânc, adânc. Nu se vede nimic. Și tristețea e tristă! Începe să mă mănânce pielea din cauza ei. Dar o păcălesc, o amețesc pe străduțele mele reci, cu miros de gresie interbelică, sun la sonerii din anii 20, la care nu răspund nici morții.

Curenți de gheață din alte lumi ne despart și adoarme tristețea ca proasta pe băncile de la Ateneul Român, acolo unde m-am sărutat prima dată cu un iubit inventat, ca să moară de ciudă o colegă dintr-a zecea B.

De fiecare dată când simt nevoia de mine iau orașul la talpă. Aici, la Romană și pe străduțele cu iederă, iz de pipi arogant și motănesc, mi-am trăit multe din bucurii. Pe aici am mers desculță când eram în liceu (mi s-au rupt sandalele, niște porcării din cârpă). E ciudat și intim să atingi cu pielea asfaltul pe care alții îl calcă în picioare. Între ei și sufletul orașulului stă o talpă din cauciuc, bocăne un toc…Eu m-am sărutat cu Bucureștiul pe gură!

La umbră, sub tei și oțetari, carnea orașului meu era rece ca un cavou. La soare avea febră, țopăiam. Frigea ca plita canalul pe care scrie Bucuresci, 1928! Și ce senzație pe pietrele cubice!!! Aaaaa!

Aici, în inima Bucureștiului meu „mă încarc” când nu se mai aude nimic din mine și mă sting. Hei! Mă duc puțin să mă descalț prin parcul Icoanei și să mă bălăcesc în niște bălți verzi. Ne vedem mai încolo. Cum unde? La Romană.

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.