3.242

Bancuri despre plagiat și detectorul de minciuni academice

de Dana Fodor Mateescu Scandalul miniștrilor plagiatori, care a culminat zilele astea cu dezvăluirile jurnaliștilor de la revista Natura și Frankfurter Allgemeine Zeitung, eveniment privitor la plagierea lucrării de doctorat […]

de Dana Fodor Mateescu

Scandalul miniștrilor plagiatori, care a culminat zilele astea cu dezvăluirile jurnaliștilor de la revista Natura și Frankfurter Allgemeine Zeitung, eveniment privitor la plagierea lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, a generat deja printre români o serie de bancuri, dovadă că ai noștri știu cu adevărat să facă haz de necazul… premierului. Iată mai jos câteva idei răzlețe: 

1. „Doctoratat”

2. „Dacă a plagiat sau nu Ponta poate spune dl. Mang, că doar e specialist”.

3. Ponta era în tinerețe fanul trupei „Indigo”.

4. Dacă-și dă demisia, Ponta este așteptat să lucreze la Xerox.

5. Noua adresă de e-mail a premierului: plagi@victorponta.ro

6. Marean Vanghelie conjugând verbul „a plagia”: eu plagiez, tu plagiezi, Victor pontează….

7. Cică lui Victor Ponta i se va conferi distincția: „Plagiatus Honoris Causa”

8. Victor Ponta: „Vom relansa industria prin deschiderea fabricilor de diplome.”

Serios vorbind, pe net circulă deja mai multe softuri care pot identifica „minciunile academice”. Detectorul de plagiat, lansat de Universitatea de Vest din Timișoara, compară, în timp real, datele înscrise într-o lucrare științifică cu tot ceea ce circulă în spațiul virtual pe acea temă. Se pare însă că nici acesta nu este sută la sută eficient în cazul lucrărilor plagiate după cele scrise în alte limbi. Dar cum majoritatea plagiatelor se fac din lucrări deja traduse, șansa de a trece testul detectorului de minciuni academice este minimă. Suma pe care Universitatea din Timișoara a plătit-o pentru acest soft este de numai 100 de dolari, iar lunar se plătesc 15 dolari pentru licență.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.