6.699

Spune-mi ce floare dăruiești, ca să-ți spun ce gândești!

De Dana Fodor Mateescu Prezențe agreabile care ne bucură viața, florile au un limbaj mut și, de cele mai multe ori, pot vorbi în locul nostru atunci când noi nu […]

De Dana Fodor Mateescu

Prezențe agreabile care ne bucură viața, florile au un limbaj mut și, de cele mai multe ori, pot vorbi în locul nostru atunci când noi nu avem curaj… Alegerea florii potrivite, în funcție de eveniment, persoana dragă sau interesul imediat, este o adevărată artă, dacă doriți ca demersul vostru să-și atingă scopul. De-a lungul timpului, imaginația oamenilor a „croșetat” în jurul plantelor tot felul de povești, care mai de care mai ciudate și nejustificate, unele dintre ele fără nicio legătură cu personalitatea și frumusețea florii. 

În ziua de azi nimeni nu mai dăruiește cuiva flori de siminoc, știr sau creasta cocoșului, dar e bine să aflăm ce gândeau strămoșii noștri despre denumirile anumitor plante și ce mesaje secrete (a se citi SMS-uri!) ascundeau între petale. Totuși, dacă vreți să arătați unei persoane că sunteți indiferent, da-ți-i un buchet maaare de gladiole, iar dacă simțiți nevoia să arătați că sunteți sincer, oferiți-i iubitei …un mănunchi de fân. Nu uitați să-i și explicați despre ce e vorba, asta ca să nu vi se trântească ușa în față și fânul în cap. Când vă duceți să faceți o programare la policlinica de stat sau la spital pentru analize, întindeți-i, gingaș, asistentei morocănoase un buchețel cu flori de…cucută (trădare, perfidie), limba boului (minciună, falsitate) și urzici (cruzime, răutate). Poate o faceți să zâmbească…

Accacia sau floarea de salcâm înseamnă iubire platonică.

Anemona – Boală, părăsire. (Se știe că anemonele au fost printre subiectele preferate de pictorul Ștefan Luchian, bolnav de plămâni, ele apărând în mai multe opere semnate de acesta.)

Albăstrița– Delicatețe

Azaleea– Pasiunea ta e trecătoare

Busuiocul– Ură, sărăcie

Brândușa– Regret

Bujorul Rușine

Begonia– Păzește-te! Sunt ciudat/ă.

Brad– Mi-e teamă că voi suferi!

Cameila– Te voi iubi mereu!

Creasta Cocoșului– Perversitate

Ciclamenul– Adio!

Dalia– Abundență

Floarea-soarelui Adorație

Garoafa– Iubire pătimașă, dar curată

Hortensia– Răceală, indiferență

Iris– Noapte bună!

Jasminul– Fericire

Liliac– Iubirea care naște. Tinerețe.

Lucernă– Elogiul virtuții

Laur– Glorie, triumf

Macul sălbatic– Sunt liniștit

Margareta– Inocență. Candoare.

Mărarul– Forță. Merit.

Măslinul– Pacea

Neghină– Viciu

Nalbă- Binefacere

Orhidee– Bogăție mare

Portocal– Virginitate

Petunia– Sunt furios!

Rozmarin– Prezența ta e dulce…

Salvie– Te respect!

Șofran– Nu abuza de iubirea mea!

Trandafirul roșu– Iubire. Frumusețe. Te iubesc!

Trandafirul alb– Candoare. Nevinovăție.

Trandafirul roz– Ești aleasa mea!

Trandafirul galben– Sunt turbat de gelozie!

Tutun (floare) – Vreau să te uit!

Vâsc– Legătură primejdioasă

Vița-de-vie– Beție

Violeta- Modestie

Zambila– Bunăvoință.

Zoreaua– Cocheta

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.