3.318

Dumnică se vând fete pe Muntele Găina

de Dana Fodor Mateescu Ca în fiecare an, în apropierea praznicului Sf. Ilie, sărbătorit pe 20 iulie, va avea loc „Târgul de fete de pe Muntele Găina”.  O găină…specială  Un […]

de Dana Fodor Mateescu

Ca în fiecare an, în apropierea praznicului Sf. Ilie, sărbătorit pe 20 iulie, va avea loc „Târgul de fete de pe Muntele Găina”. 

O găină…specială 

Un obicei unic în lume legat de căsătorie și întâlnit doar la românii din Munții Apuseni este „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”. În jurul acestui vârf înalt s-a țesut, de-a lungul mileniilor, o frumoasă legendă. Sătenii din comuna Vidra de Sus, situată la poalele muntelui, cred că în vremea când în munții Bihariei se lucrau băile, pe acele meleaguri își făcea veacul o găină de aur care se așeza pe vârful munteleui în cuibul său, unde își depunea ouăle din aur. Vidrenii, atrași de frumusețea extraordinară a găinii, au încercat s-o prindă. Ea fugea, însă, în preajma minelor de aur de la Roșia. Cu timpul, din cauza acestui lucru, în băile de aur din ținut a dispărut aurul, iar moții s-au lepădat de acest meșteșug. Se crede că găina de aur, numită și Vâlva Băilor, a dus cu ea aurul în părțile unde a zburat. Muntele Găina are două piscuri, unul mai înalt și pleșuv și celălalt mai mic, situat într-o pădure de fag. Între cele două se află un monument ridicat în amintirea călătoriei împăratului Austriei, Francisc Iosif I, care a trecut prin Țara Moților în anul 1852. Tot aici se găsesc mai multe poieni, iar masivul muntos desparte Țara moților de Țara Crișurilor, granița fiind între comuna Vidra de Sus și Comuna Bulzești. (Citeste mai departe pe: WWW.ARTIZANESCU.RO)

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.