53.946

Obiecte care aduc noroc și obiecte care aduc ghinion

de Dana Fodor Mateescu  Vă simțiți fără vlagă și analizele arată că sunteți sănătoși? Vă merge rău în serviciu și în dragoste? Stați ca pe ace și nu aveți chef […]

de Dana Fodor Mateescu 

Vă simțiți fără vlagă și analizele arată că sunteți sănătoși? Vă merge rău în serviciu și în dragoste? Stați ca pe ace și nu aveți chef de absolut nimic? S-ar putea să aveți nevoie de o schimbare în…geografia locuinței. Nu, nu e o glumă. Chinezii știu de mii de ani că o anumită ordine a lucrurilor îi face fericiți, să trăiască în echilibru și deplină armonie. De la ei, dar și de la strămoșii noștri care nu erau mai prejos, putem învăța că niciun obiect nu trebuie pus la întâmplare în casa în care trăim și că haosul ne face foarte rău.

 Balamuc în casă, dezordine în suflet… 

 Ca să ne simțim bine, avem nevoie de o atmosferă caldă, cu un farmec aparte. Putem obține toate astea cu puțină imaginație și gust pentru frumos. Alegeți piese de mobilier, zugrăveala, pardoseala în ton cu ele, apoi selectați accesoriile, corpurile de iluminat, tablourile, perdelele, plantele, obiectele decorative. Orice lucru din jurul vostru vă poate imprima o anumită stare pe care puteți să o retrăiți zile și ani de-a rândul. Dacă sunteți proprietarul sau locatarul unui apartament vesel, amuzant, decorat în culori vii, veți avea cu siguranță mai multă poftă de viață, veți fi optimist și energic. Când locuiți într-o casă aranjată haotic, cu pereții vopsiți în nuanțe puternice, violente, cu un mobilier nefunțional și format din piese diferite (masa neagră de la bunica, scaunele verzi de la nașul și vitrina bej de la magazin), dezordonat, cu obiecte multe înghesuite peste tot, hârtii care colectează praful, haine aruncate, pantofi sau jucării, veți avea senzația de sufocare, de iritare, de cădere. Și începem să nu ne găsim locul, să ne enervăm din orice, să nu știm DE CE nu ne simțim bine. Aveam o prietenă extrem de sensibilă care, atunci când intra într-o casă rău aranjată, murdară, dezordonată, făcea instantaneu herpes simplex la buză. Așa reacționa organismul ei în anumite momente de stres.

 Atenție la colțuri!

Orice obiect bine făcut generează o energie numită Ch `i, un simbol al forței vieții. Energia aceasta poate fi negativă sau pozitivă, disipată sau în flux continuu. Orice om are o energie Ch` i, dar și lucrurile din mediul înconjurător, iar scopul este de a găsi fiecare echilibrul dintre cele două aspecte. Energia pozitivă se găsește în orice obiect, lucru, persoană, care generează o bucurie, o stare de bine, o emoție bună și puternică. De exemplu: un om drag, o melodie, un film, o carte, un spectacol, un obiect pe care ți l-ai dorit mult, un tablou sau o statuie. Toate îți mângăie sufletul și te fac să te simți bine. Dat unele elemente din jurul casei sau blocului în care locuim pot avea o inflență negativă asupra noastră. Dacă clădirea se află la capătul uni drum în forma lui „T” există senzația că mașinile se îndreaptă spre construcție.

Totodată, dacă o casă sau un bloc are colțul întreptat înspre locuința voastră, iarăși nu e bine. În Fheng Shui toate astea se numesc „shar”, adică săgeți otrăvitoare îndreptate spre ceilalți. Ele atacă echilibrul și armonia. Efectul negativ al intersecțiilor de drumuri, al colțurilor clădirilor sau pereții de sticlă care reflectă imaginile din jur, poate fi înlăturat cu ajutorul plantelor, al clopoțeilor de vânt, al oglinzilor preotectoare. Vom ridica un fel de „paravan” între noi și „săgețile otrăvite”. Fluierele din bambus sunt considerate purtătoare de energii pozitive. Același „shar” acționează și în camera somului, unde liniștea și calmul trebuie să domine. Piesa cea mai importantă este patul. Dacă o masă, o bibliotecă sau o etajeră au colțurile îndreptate spre pat, cu siguranță nu veți dormi bine niciodată. Tot așa se va întâmpla în camera copilului sau în sufragerie. Așa, că, atenție mare la colțuri!

 Superstiție sau adevăr?

 Unii cred că planta „dieffenbachia” aduce ghinion și nenorocire, alții sunt convinși că floarea Calei. Specialiștii în Feng Shui spun că numai formele armonioase au un efect pozitiv și se referă și la plantele de apartament, care nu trebuie să aibă frunzele țepoase ori ascuțite pentru că nu aduc noroc. Se spune că fetele care au cactuși în casă rămân nemăritate. Oricât de frumoase ar fi aceste plante și oricât ați fi atrași de formele lor deosebite, ele nu au ce căuta în dormitor, în camera copilului sau în sufragerie! Totuși dacă le aveți, așezați-le lângă computer sau televizor ca să absoarbă energia acestora. Se mai crede că Ficusul, în toate formele lui, aduce ceartă, i se mai spune să „planta învrăjbirii”. E semn bun dacă aduci sare într-o casa nouă. Dacă sar scântei din sobă sau din șemineu înseamnă că vin musafiri. Aduce ghinion dacă nu-ți faci patul duminca. Dacă două persoane fac același pat în același timp, se vor certa rău. Nu bate covoarele și nu întinde rufele după asfințitul soarelui, vei avea ghinion. Dacă un tablou va cădea brusc de pe perete, e semn ca o rudă sau un prieten va muri curând. Potcoava trebuie atârnată deasupra ușii de la intrare, cu brațele în sus, pentru a te asigura ca norocul rămane în casă. Dacă ai găsi-o undeva, pe câmp, e și mai bine! Te va apăra de rele.

 Schimbi locul, schimbi norocul

Cei care intenţionează să-şi construiască o vilă în marile oraşe sau în zonele turistice ar trebui să apeleze la regulile de bază Feng Shui. La români există zicala: „Schimbi locul, schimbi norocul”. Pentru chinezi însă, alegerea unui loc de casă trebuie făcută cu mare grijă, după anumite calcule, astfel încât, energiile pozitive să fie lăsate să circule liber. Obiectele dintr-un apartament se aranjează în aşa fel ca proprietarii să aibă succes în carieră, sănătate, noroc de bani sau în dragoste. În cazul persoanelor care locuiesc la bloc se pot face unele modificări în apartament, astfel încât energiile pozitive să nu fie obturate. Pentru linişte, succes şi armonie în familie, mobila trebuie să fie nouă şi pusă într-un mod anume. Animalele sunt, de asemenea, binevenite: un acvariu cu peşti, o pisicuţă sănătoasă, un papagal. Ar trebui însă evitate pe cât posibil plantele din plastic şi animalele împăiate, pentru că tot ce e mort emană o energie negativă. Spre exemplu, dacă plasezi un acvariu pe „zona carierei sau a bogăţiei” în el trebuie să fie 8 peşti roşii, care înseamnă bogăţie, şi unul negru, care reprezintă cariera.

 Pe holurile strâmte „se scurg” banii familiei…

 În Feng Shui, dragostea şi banii se activează cu roşu, faima cu vişiniu, autocunoaşterea şi autoperfecţionarea cu verde sau albastru, cariera cu negru, copiii cu alb. Este de ajuns să punem pe o canapea sau într-un colţ o pătură care să aibă una dintre aceste culori. Într-o casă nu e bine să ai un hol lung şi strâmt. Chinezii cred că toţi banii câştigaţi de familie se pierd foarte uşor. Din păcate, mai toate holurile blocurilor din Bucureşti, şi nu numai, au fost construite în acest fel. Pentru a preveni aceste „scurgeri” de bani, specialiştii recomandă „corectarea” cu clopoţei de vânt sau tuburi, şase la număr, care se agaţă de undeva de sus, ori punând nişte tablouri mai mult late decât lungi. Totodată, e rău să așezi o oglindă în dormitor, pentru că te scoli mai obosit decât de culci şi îţi dereglează energiile. Acolo unde dormi nu e recomandat un tablou în care să fie desenată o apă, deoarece te va nelinişti pe parcursul nopţii. Cei ce vor să-şi ridice o casă ar trebui să ţină cont de mai multe elemente. În primul rând, important este pământul pe care vor să construiască. Un teren e bun dacă există râme în pământ şi iarba creşte bogat. Filosofii chinezii cred că în spatele casei trebuie să fie „broasca ţestoasă”, adică un munte care să o sprijine. În faţă, Pheonixul roşu, adică un teren plat, în dreapta, o clădire mai mică – tigrul – şi în stânga o clădire mai înaltă decât cea din dreapta, adică dragonul. Fiecare animal înseamnă un element, iar omul trebuie să stea în centrul tuturor, ca să fie protejat.

 Acvariul cu pești aduce bunăstare

Orice clădire importantă, în care se lucrează cu banii, are într-una dintre încăperile sale un acvariu. Acesta este cotat ca unul dintre cele mai clasice elemente care atrage bunăstarea. Acvariul este binevenit şi într-o locuinţă, el aducând, pe lângă prosperitate, înţelegere între parteneri, linişte şi culoare. Nu trebuie aşezat în dormitor, bucătărie sau baie. El va sta la loc de cinste, în sufragerie, unde va fi ferit de curent. Dimensiunile acvariului trebuie să fie proporţionale cu cele ale camerei, şi nu va fi lăsat niciodată nepopulat. În Feng Shui apa reprezintă unul dintre cele mai importante elemente. Pentru stimularea energiei se poate achiziţiona o fântână de apartament, în conformitate cu ambianţa casei, atât ca formă, cât şi ca nuanţă cromatică. Prin prezenţa ei în apartament, reprezintă o oază de bucurie. Apoi are un efect terapeutic, fiindcă păstrează umiditatea aerului, împrospătând atmosfera din cameră.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.