3.061

Vineri 13, cu ghinion sau nu?

de Dana Fodor Mateescu  Pisica neagră, marți, 3 ceasuri rele, vineri, cifra 13, ieșitul din casă cu piciorul drept, întoarcea din drum, „mi se zbate un ochi”, etc… Despre toate […]

de Dana Fodor Mateescu

 Pisica neagră, marți, 3 ceasuri rele, vineri, cifra 13, ieșitul din casă cu piciorul drept, întoarcea din drum, „mi se zbate un ochi”, etc… Despre toate acestea există o serie de superstiții, dar cât de mult trebuie să credem în ele?

 Iisus a fost răstignit într-o zi de vineri, 13 

Multe persoane care cred în superstiții se feresc să facă lucrurile obişnuite pe data de 13. Dacă pică vinerea e și mai și, unii nici nu ies din casă! O cercetare realizată în Statele Unite demonstrează că 20 de milioane de americani nu vor să facă afaceri în această zi, nu călătoresc cu avionul şi renunţă la multe lucruri de frică să nu li se întâmple ceva rău. Am cunoscut mai demult un tip care ieșea dintr-o încăpere numai cu piciorul drept, își punea câte un articol de îmbrăcăminte pe dos (ca să-l ferească de farmece!), arunca cu sare peste umăr și când întâlnea un popă fugea după el și se uita sub talpa lui. Dacă nu reușea performanța asta, însemna că îl va urmări ghinionul în acea zi. Dar ziua de 13 are şi o semnificaţie biblică. Mântuitorul Iisus a fost răstignit într-o zi de vineri, 13, Iuda a fost a 13 – a persoană prezentă la Cina cea de Taină, iar Anticristul apare în capitolul al 13-lea din Apocalipsă. Eva i-a dat lui Adam să muşte din mărul cunoaşterii tot într-o zi de vineri, 13. În Evul Mediu, vinerea era „ziua vrăjitoarelor”. Ele se adunau, firește, în număr de câte 13. Totuși, chinezii și egiptenii cred că cifra 13 este aducătoare de noroc și nu se tem deloc de ea. Musulmanii, însă, sunt convinși că e o nenorocire să stea 13 oameni la o masă, pentru că toţi vor muri anul ce va veni.

„Îmi merge rău dacă nu ies cu piciorul drept din casă”

 Nici românii nu sunt mai breji în ceea ce privește frica de cifra 13 și ziua de vineri. Unii zic că nu e bine să te căsătoreşti în această zi, nici să ieşi din casă noaptea. Dacă e vineri 13, n-ai voie să te tunzi, că vei ieși pocit. Și cei care poartă doliu vor avea ghinion. Dacă un copil se naşte în această zi rea, data naşterii trebuie ţinută secretă. Apoi se crede că nu e bine să te muţi în casă nouă într-o zi de vineri, 13. Ca să „scapi de ghinioane” e bine să porți asupra ta o lăbuță de iepure alb și să ții în permanență o iconiță în poșetă. Unii sunt convinși că mâțele negre aduc nenorocirea în case. Nimic mai fals. Prietena mea, Gabi, o are pe Negruța de ani de zile: „Sincer, nu cred ca pisicile cu blană neagră aduc ghinion. Negruța a fost lângă mine și în clipele bune și în cele rele. Se zice că atunci când îți taie calea o pisică neagră, trebuie să te dai trei pași înapoi pentru a scăpa de…ghinion. De câte ori nu mi-au tăiat calea pisicile negre, nu m-am dat trei pași înapoi și nu am pățit nimic! În schimb, am văzut ca îmi merge rău în ziua în care nu ies cu piciorul drept din casă sau mă întorc din drum.”

Nu știu cum procedează un șofer atunci când îi taie calea vreo mâță neagră sau zărește vreun preot…dar să sperăm că nu dă înapoi în plin trafic…

Comments

comments

Dana Fodor

Despre Dana Fodor

este o ziaristă absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu o experiență de 16 ani în presă. Și-a început activitatea ca reporter la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. Ulterior a fost angajata și colaboratoarea mai multor cotidiene și reviste centrale. A publicat poezii în Ziua Literară şi a participat la câteva întâlniri pe această temă, în cadrul cenaclului Euridice. În anul 2006 jurnalista a primit, împreună cu soţul și colegul ei, Răzvan Mateescu, premiul „Învingători pentru România” la Gala Premiilor „Ursus” pentru Jurnalism. A publicat până acum patru cărți: două pentru copii, una cu reportaje și alta cu poezii.