11.771

Au primit ajutor social, deși dețin pământ, tractoare și animale

de Dana Fodor Mateescu Guvernul a anulat sau suspendat la plată circa 20.000 dosare de ajutoare sociale suspecte de fraudă în județele Bacău, Prahova, Timiș. Și Vasluiul se află printre […]

de Dana Fodor Mateescu

Guvernul a anulat sau suspendat la plată circa 20.000 dosare de ajutoare sociale suspecte de fraudă în județele Bacău, Prahova, Timiș. Și Vasluiul se află printre cele descoperite de autorități cu nereguli la ajutoarele sociale.

Asistentul social, un fel de Sfântu Petru

Adevaratii saraci nu primesc nimic.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, în județul Vaslui, au fost inspectate 44 de primării. După ce a fost verificat un eșantion de 1.769 de dosare, inspectorii muncii au decis sistarea plăților pentru 3.259 dosare. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost constituite debite în valoare de 46.666 lei. Locuitorii satelor din zonă Vasluiului spun că dacă nu ești prieten cu asistentul social de la Primărie, dacă te cerți cu el sau nu te ai bine cu primarul, riști să rămâi fără ajutor social. Neregulile sunt la ele acasă. „După primar, asistentu` social e cel mai important. E Sfântu` Petru al localității. Te pui bine cu el? Primești. Te uiți urât sau nu îl ajuți cu ceva când te solicită? Gata! Ești tăiat de pe listă!”, ne-a mărturisit un sătean supărat din Vetrișoaia. Există persoane care reclamă că, în această comună, unii au primit ajutor social, deși au hectare întregi de pământ, tractoare și animale, iar adevărații săraci rabdă de frig și de foame. Și în comuna Lipovăț, locuitorii care sunt plecați la muncă în străinătate primesc ajutoare sociale sau figurează ca „handicapați” pe listele primăriei. Totodată, sătenii nedreptățiți se mai plâng că primăriile dau ajutoare fără a face la fața locului anchete sociale. La nivel național, un sfert dintre dosarele de asigurare a venitului minim garantat controlate de către autorități au fost suspendate sau anulate, deoarece beneficiarii nu aveau dreptul sã primească acest sprijin. Acestora li se adaugă alte mii de dosare anulate pentru indemnizații de handicap și pensii de invaliditate.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.