5.003

Mânzul mutilat a fost salvat

de Dana Fodor Mateescu Foto: Sebastian Proksch Cu fiecare zi pe care o trăiesc, învăț și văd cu ochii mei că animalele sunt mult mai bune decât oamenii. Mai curate, […]

de Dana Fodor Mateescu

Foto: Sebastian Proksch


Cu fiecare zi pe care o trăiesc, învăț și văd cu ochii mei că animalele sunt mult mai bune decât oamenii. Mai curate, mai sincere, mai cuminți. Am înțeles că specia cea mai violentă de pe pământ suntem noi, cu figurile noastre îngâmfate, ipocrite, vopsite, cu goana noastră după distracții efemere, după bani și recunoaștere ca stăpâni, cu puțina noastră credință în natură și-n frumos. Suntem rasiști, suntem răi, ucidem și mergem mai departe apăsând pe accelerație…Dar până când? 

 Răzbunarea 

De-a lungul timpului am scris texte despre…semeni de-ai noștri, care ucid pisici și câini, îi incendiază (just for fun!) care aruncă bietele animale în cimentul încă ud, ca să le facă statui, le mutilează rânjind isteric, lăsându-le ciungi și creându-le suferințe atroce. Am să vă spun acum povestea unor cai…Săptămâna trecută, dracul a mai trecut pe cineva pe răboj. Un individ din localitatea Drajna de Jos, a tăiat limbile a trei cai, dintre care și un mânz, doar ca să se răzbune pe proprietarii acestora pentru că au cosit fânul de pe un teren unde obișnuia el să o facă. Și a considerat, în mintea lui bolnavă, că bietele animale trebuie pedepsite. Stau și mă întreb și mă îngrozesc pe măsură ce scriu! Cum a făcut grozăvia asta? Ce are acest bărbat în loc de inimă? Zoaie? Cum a putut lua cuțitul, simplu, de parcă ar fi tăiat slană și pită, și cum a secționat limba căluțului? Cum nu i s-au topit oasele lui nemernice când mânzul, care mirosea încă a lapte, o striga disperat pe mă-sa?

 Ați auzit vreodată cum plânge un cal?

Dar iată că nu e dracul mereu învingător! Șansa animalelor a fost că cineva care a văzut ce s-a întâmpalt a sunat la Fundația pentru Protecția Animalelor Vier Pfoten. Imediat, o echipă de medici s-a deplasat la locul incidentului. Pe mânzuț îl cheamă Jake. Jumătate din limba lui atârna în afară, plină de sânge. Ați auzit vreodată cum plânge un cal? Eu da. Glasul lui are ceva nepământean, iar nechezatul se topește într-un suspin de jale. Și niciodată nu mai poți uita. Jake suferea dureri atroce! De același tratament barbar au avut parte și părinții lui: mama, Schila și tatăl, Cezar, au fost găsiți cu limbile secționate profund, în mai multe locuri. Cu ochii lor mari, adânci și umezi, caii nevinovați priveau cerul și nu înțelegeau…Jake avea șanse minime de supraviețuire. Dar veterinarii au făcut tot ce-a fost posibil și l-au operat, ducându-l la un club de echitație din Corbeanca. Și totul a mers spre bine. Acum medicii sunt optimiști și cred că în curând, animalul va putea fi dat spre adopție. Dar starea de sănătate a celorlalți cai maturi, care rămăseseră în Drajna de Jos s-a înrăutățit pe parcursul săptămânii, iar echipa Vier Pfoten a ajuns din nou în loclitate pentru pentru a le oferi îngrijiri de urgență. Cezar abia respira și parcă cerea îndurare…În cazul lui, medicul Ovidiu Roșu a intervenit chirurgical prin suturarea multiplelor plăgi transversale de la nivelul limbii. Schila si Cezar vor rămâne în îngrijirea proprietarilor, iar echipa fundației le va oferi în continuare tratamentul postoperator necesar până la însănătoșire.

 „Vrem ca asemenea fapte să nu se mai întâmple” 

 România este una dintre țările campioane la cazurile de maltratare și rele tratamente aplicate cailor, reacția autorităților nefiind niciodată suficient de fermă pentru a le descurajă. Dar reprezentanții Vier Pfoten vor sprijini proprietarii cailor în demersurile juridice pentru ca această faptă de o deosebită cruzime să nu rămână nepedepsită. Conform legii privind protecția animalelor nr. 205/2004, cu modificările ulterioare, provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace reprezintă cruzime față de animale și este considerată infracțiune, pedeapsa fiind închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda penală de la 1.000 lei la 10.000 de lei. „Vrem ca asemenea fapte regretabile să nu se mai întâmple, iar cei care se gândesc să mai facă așa ceva să fie conștienti de consecințele legale ale acțiunilor lor. Fundația Vier Pfoten face un apel către poliție și autoritățile locale să depună toate eforturile pentru descoperirea și pedepsirea autorului acestor cruzimi, care ar putea recidiva oricând”, a spus Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.