3.515

O făptură învăluită în lumină a apărut deasupra unui brad

de Dana Fodor Mateescu 15 August – Adormirea Maicii Domnului, ziua în care Preacurata s-a așezat la dreapta Tatălui Ceresc, este prăznuită de creștinii de pe toate meridianele lumii. Și […]

de Dana Fodor Mateescu

15 August – Adormirea Maicii Domnului, ziua în care Preacurata s-a așezat la dreapta Tatălui Ceresc, este prăznuită de creștinii de pe toate meridianele lumii. Și astăzi, Sfânta Maria răspunde rugăminților celor mai fierbinți, iar în așteptarea miracolelor credincioșii își îndreaptă pașii smeriți către biserici.

 Fecioara de la Lourdes

Icoana facatoare de minuni din Dealul Martisorului.

La începutul lunii februarie, în anul 1858, Bernadette Soubrious din Lourdes, o fată de 14 ani, dintr-o familie de oameni sărmani, aduna împreună cu prietenele sale crengi uscate. Pentru că suferea de astm, rămăsese în urmă. La un moment dat, dintr-o peșteră, copila a auzit un vuiet. Când s-a uitat mai bine, în fața ei a apărut o femeie înveșmântată în alb, încinsă la mijloc cu o panglică albastră. Fata a căzut în genunchi și a început să plângă, apoi a rupt-o la fugă speriată. N-a spus nimic acasă, însă a doua zi trebuia să meargă din nou după vreascuri. Timp de câteva zile a avut parte de aceeași întâlnire cu femeia ca un înger, care i-a cerut să se roage și să-i îndemne pe păcătoși la pocăință. După un timp, Bernadette i-a povestit totul parohului din sat și astfel a putut afla toată lumea despre miraculoasa apariție. Au urmat apoi minunile petrecute în apropierea grotei. Primul caz a fost al unui bărbat care orbise. Omul și-a recăpătat vederea după ce s-a rugat în locul în care Bernadette a întâlnit-o pe Fecioară. Mica localitate Lourdes, de la poalele munților Pirinei, a devenit de atunci celebră. Aici s-au construit nu mai puțin de 30 de hoteluri, există un aeroport și o biserică subterană în care pot încăpea 20 de mii de credincioși. Într-un centru special amenajat, medicii certifică vindecările miraculoase care au loc aici. Peste 5 milioane de pelerini vizitează anual locul în care se crede că a apărut Fecioara Maria. Bernadette Soubrious a fost declarată sfântă pe data de 8 decembrie 1933, iar trupul ei se află și astăzi neputrezit.

 „Sfânta Fecioară ne apără de furtună!”

 „Fecioara de la Fatima” este numele unui alt miracol al lumii creștine. Era data de 13 mai 1817, când Jachinta de 7 ani, Francisco de 11 ani și Lucia de Santos de 10 ani, toți din Fatima, o mică localitate portugheză, pășteau oile. La un moment dat, s-a iscat o furtună din senin, iar micuții au îngenuncheat și au început să recite „rozariul” – o rugăciune către Fecioara Maria. După ce un fulger a brăzdat cerul, deasupra unui stejar și-a făcut apariția o femeie învăluită în lumină care parcă plutea. Purta rochie, jachetă și avea o mantie țesută cu fire aurii. Copiii au strigat într-un glas: „E Sfânta Fecioară, ne apără de furtună!”. În fiecare lună, cei mici au venit în acel loc, crezând că minunea se va repeta. În acea toamnă, pe 13 octombrie, Fecioara a apărut din nou și le-a promis copiilor că se va arăta oamenilor. 70 de mii de curioși au așteptat s-o vadă atunci pe Preacurată, însă doar cei trei copii au putut-o vedea. Totuși, atunci s-a petrecut un fenomen, despre care martorii au relatat ulterior. Unul dintre cei prezenți a povestit că soarele a apărut pe cer ca un disc argintiu care a început să tremure. După aceea, lumina s-a făcut galbenă, verde, roșie, albastră și violetă.

 Papa, salvat de Preacurata

Pe 13 mai 1981, la data când creștinii o sărbătoreau pe Sf. Maria de la Fatima, teroristul Mehmet Ali deschidea focul în Piața San Pietro, asupra Papei Ioan Paul al II-lea. Transportat de urgență la spital Suveranul Pontif a fost salvat în ultimul moment. Glonțul extras atunci din trupul Sfântului Părinte a fost mai apoi așezat în coroana Sfintei Maria de la Fatima, iar Papa a trăit convins tot restul vieții că Aceasta l-a salvat. La data de 24 iunie 1981, Fecioara a apărut la Medjugorie, o mică localitate situată lângă granița actualei Bosnia-Herzegovina. Cei care au zărit-o sunt copii: Ivanka, Mirjana, Vicka, Ivan, Marija și Iacov. Ei au povestit că au văzut-o pe Fecioară urcând un deal. Cei șase copii au fost aleși de Ea să ducă mesajul lumii întregi. Maica Domnului le-a transmis oamenilor că va lăsa un semn care va demonstra prezența Ei. O mie de oameni au putut vedea pe cer o cruce luminoasă, iar unii dintre ei au declarat că au văzut-o stând așezată pe un nor. Avea ochii albaștri, obraji îmbujorați și purta pe cap o diademă formată din 12 stele. Părea o fată de 17 – 20 de ani. Timp mai bine de un deceniu, episcopul de Mostar s-a îndoit de acest fenomen. Pe 21 ianuarie 1994, Papa Ioan Paul al II-lea avea să recunoască Miracolul de la Medjugorie.

Calugarul Gheronite Puiu, cel care a zărit-o pe Preacurata la Bușteni.

Icoana care face minuni

Sfânta Maria n-a ocolit nici România, pe care oamenii, care încă mai iubesc acest colț de lume, o numesc Grădina Maicii Domnului. În 1995, la Seuca, Fecioara i s-ar fi arătat în vis Rozaliei Marin, o călugăriță oarbă. Tot de numele Fecioarei se leagă înălțarea Mănăstirii Caraiman din Bușteni. În urmă cu mai mulți ani, Gherontie Puiu, starețul de aici, ar fi avut o viziune întocmai cu cea a copiilor din Fatima. O femeie învăluită în lumină i-a apărut călugărului, deasupra unui brad, poruncindu-i să-i ridice o biserică. Sfânta Maria a apărut și în Bărăgan, la Parepa, unde ani de zile Maria Petre, o localnică, a povestit oamenilor despre întâmplare. Ea a reușit să pună bazele unei mănăstiri închinate Sfintei Fecioare. Un loc de rugăciune foarte căutat de bucureșteni și nu numai la praznicul Maicii Domnului este Biserica din Dealul Mărțișorului, păstorită pe vremuri de bunul părinte Tătărâm. Aici există o icoană înfățișând-o pe Sfântă cu Pruncul Iisus în brațe. Oamenii din partea locului spun că face minuni și vin mereu să se roage la ea.

 Dacă trandafirii înfloresc azi, urmează o toamnă îmbelșugată 

Românii cu frică de Dumnezeu dau de pomană în aceste zile din roadele viilor și livezilor „pentru sufletele celor plecați”, iar la țară fetele adună ultimele buruieni pentru farmece de dragoste și leacuri. Prin vrajă, se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai păgubi recoltele. Tot acum începe scuturatul nucilor. Se zice că dacă trandafirii înfloresc de Sf. Maria, va fi o toamnă lungă și îmbelșugată. Până la Nașterea Maicii Domnului (8 Septembrie) se însămânțează grâul de toamnă. O tradiție veche mai spune că după 15 August bărbații renunță la pălărie. În ultimele două secole, Sfânta Fecioară și-a făcut apariția în mai multe meridiane ale globului, dar și din România. Locurile respective au fost luate cu asalt de milioane de credincioși.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.