3.471

Misterele cazinoului din Constanta la Digi TV

De ani de zile lumea vorbește despre cazinoul din Constanța. Interese economice, politice, toate au fost invocate pe rând. Echipa emisiunii „Bonton” de la Digi TV a intrat în interiorul […]

De ani de zile lumea vorbește despre cazinoul din Constanța. Interese economice, politice, toate au fost invocate pe rând. Echipa emisiunii „Bonton” de la Digi TV a intrat în interiorul poveștii celui mai cunoscut obiectiv turistic al orașului de la malul mării. 

Dana Gonț

Duminică, de la 17.30, într-o ediție document, Dana Gonț, prezentatorul și realizatorul emisiunii „Bonton”, spune altfel povestea locului: cu legendele timpului, informații culese de la oameni care i-au prins perioada de glorie, cu declarații șocante ale celor care au lucrat la reabilitarea clădirii după război, până la cei care se luptă acum să o salveze…

Doina Păuleanu, critic de artă, povestește despre ce însemna cazinoul în epocă: „Se petreceau drame, se câștigau averi, se pierdeau averi, se ducea o viață fastuaoasă și dinamică. Aici era centrul unei lumi care gravita în jurul cazionoului… pe harta de atunci a Europei. Începand cu oameni tineri și nu foarte avuți care își pierdeau puținul agonisit și sfârșeau prin a se arunca în mare. Exista chiar un caz, un tânar a plecat cu barca si s-a sinucis cuprins de disperare.”

Ce a rămas din toate astea? Ne spune jurnalistul constănțean, Valentin Coman, unul dintre cei care luptă din răsputeri pentru renașterea Cazinoului. „Dacă nu se va găsi o soluție bună, viabilă, acestă construcție poate să fie demolată sau să rămână o coajă și în interiorul ei să se ridice un mall de patru, cinci, șase etaje.”

Dana Gonț- Foto: DIGI TV

Nu este pentru prima dată când cazinoul din Constanța este în pericol să dispară. Dar niciodată situația nu a fost atât de gravă ca acum. În 1951 a fost refăcut prin munca unor deținuți politici: medici, profesori universitari, ingineri, preoți, etc. 100 de oameni i-au dat viață într-un singur an. Acum autoritățile nu au găsit nici o soluție. L-au lăsat să se degradeze.

Mircea Niculae, unul dintre cei care au lucrat în 1951 la refacerea Cazinoului, dezvăluie, pentru prima dată, locul în care deținuții și-au ascuns jurnalele pe care le-au ținut în acea perioadă. Întreaga poveste – de la clădirea de paiantă unde jucau barbut marinarii, la cea impresionantă, în stil art nouveau din 1910, ajungând până la ruinele de azi, în emisiunea „Bonton”, de duminică, ora 17.30.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.