3.180

Spune-mi cum te odihnești, ca să-ți spun cine ești!

Dana Fodor Mateescu „Niciodată n-ai dormit și tu normal, ca oamenii, cu capul pe pernă și tălpile în jos! Azi iar stăteai picior peste picior în somn! Spune-mi, faci intenționat […]

Dana Fodor Mateescu

„Niciodată n-ai dormit și tu normal, ca oamenii, cu capul pe pernă și tălpile în jos! Azi iar stăteai picior peste picior în somn! Spune-mi, faci intenționat sau se mișcă oasele fără tine?, mă întreba mai demult soțul meu…N-am știut ce să-i răspund…

Are vreo legătură poziția cu meseria pe care o faci? Dacă ești zidar, stomatolog, pedichiuristă, polițist sau controlor RATB dormi într-un fel și dacă ești scriitor, europarlamentar sau reporter în alt fel? Dacă ești director, șef, ministru, președintele unei țări sau Rege, ai vreo poziție anume? Felul în care te odihnești are vreo legătură cu atitudinea din ziua ce va urma? Dacă, de pildă, eu adorm cu o mână sub cap și cu una atârnată voi fi mai acră în ziua respectivă, voi scrie mai prost sau și mai prost? Cert e că, expresia „te-ai trezit cu fața la cearceaf” e reală. Cineva îmi zicea: dormi strâmb, vei gândi la fel… E posibil să aibă dreptate.

Vom fi mai veseli dacă descoperim o nouă poziție de somn? Ne vom simți mai odihniți, mai tineri sau, dimpotrivă, ne sculăm nervoși, obosiți? Îmi amintesc că după ce am născut, la vreo lună de chin, sculat din oră în oră, noaptea, alăptat, plimbat copil, spălat, legănat, iar alăptat și scris, în același timp, eram așa de obostită, încât puteam adormi stând într-un picior sau în săritura Tsukahara!!! În orice poziție, cu orice zgomot de drujbă sau ciocan pneumatic… Sepultura dacă-mi cânta duios la cap, nu m-ar fi deranjat cu absolut nicio notă! Dormeam oriunde! Pe scaun, în timp ce curățam morcovi. Dormeam pe WC sau când mă sprijineam de un zid. Eram odată în biroul unui șef de publicație și vorbea, vorbea, făceam planuri de reportaje și deplasări și odată mi-a căzut capul…Câteva fracțiuni de secundă cred că am dormit buștean. Visam, eram departe, mă dădeam cu telecabina în Poiana Brașov!

Un studiu arăta că mulți oameni au tendința de a dormi în „poziția pruncului”, că așa se simt cel mai bine, mai ocrotiți. Este cea mai comună dintre poziții, preferată de femei, dar și de cei care au probleme digestive. Dar ce dezvăluie ea? Psihologii zic că cine doarme așa caută protecția și starea intrauterină, unde era bine, cald și mama îl purta peste tot. Acest tip de individ e cam nehotărât, nesigur, puțin deprimat, dur în viața de zi cu zi, dar extrem de sensibil și de vulnerabil în realitate. El poate avea următoarele meserii: vânzător, casier la supermarket, taximetrist sau paznic. Unii sforăie sau se sufocă atunci când dorm pe spate (apnee). Așa că sunt obligați să stea pe-o parte sau pe burtă. Sunt oameni stresați, cu greutăți și responsabilități, cu funcții importante.

Se spune despre cei care fac nani-pui pe o parte, cu brațele pe lângă trup, că sunt sociabili, au încredere în semenii lor, dar sunt naivi și pot fi păcăliți ușor. Cei care dorm pe burtă, cu mâinile în jurul pernei, cică sunt persoane comunicative, prietenoase, zgomotoase (Alooo! Ce faci dragă!, De când nu te-am mai văzut!!!) și uneori cam irascibile. Acest tip de om vrea să fie cât mai plăcut și admirat de cei din jur, așa că, se va strădui cât să fie în centrul atenției. Uneori exagerează. Poziția plăcintei (așa am numit-o eu!) cu brațele întinse în lături și picioarele la fel, e întâlnită la tineri și la copii. Înseamnă libertate în mișcare, somn profund, sau dimpotrivă, agitat cu vise multe. Persoana respectivă „caută” ceva, pe cineva, mama, iubită, ursuleț, e dornică de cunoaștere, afectuoasă…

Cine doarme pe spate, cu mâinile întinse pe lângă corp, așa ca un soldat, e un om mai tăcut, exigent, introvertit care nu vrea să deranjeze. Tipul „mă întind cât mi-e plapuma!” El poate lucra în contabilitate sau la bancă.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.