5.166

„Caut coş să arunc ţigara!”

de Gabriela Vlăsceanu În urmă cu câteva zile citeam o ştire despre premierul Victor Ponta care i-a făcut observaţie unui jurnalist care a aruncat o ţigară pe jos: „Să nu […]

de Gabriela Vlăsceanu

În urmă cu câteva zile citeam o ştire despre premierul Victor Ponta care i-a făcut observaţie unui jurnalist care a aruncat o ţigară pe jos: „Să nu mai aruncaţi ţigări pe jos!”. Eu nu ştiu dacă jurnalistul a aruncat ţigara pe jos pentru că nu avea o scrumieră sau un coş de gunoi la îndemână ori a aruncat-o…aşa din obişnuinţă. Eu ştiu doar că sunt fumătoare înrăită şi nu prea am unde să arunc restul de ţigară. Ori trebuie să mă plimb cu mucul de ţigară în mână, până găsesc un coş de gunoi, ori sunt obligată şi eu să arunc ţigara pe asfalt. Căci nu pot băga ţigara „fumată” în buzunare sau în geantă până acasă, unde să o arunc în propriul coş de gunoi. Îmi daţi dreptate, fumători? Stau în staţiile de autobuze, troleibuze, tramvaie şi vine mijlocul de transport în comun aşteptat. Eu am ţigara aprinsă. Unde o arunc? Ori în staţii nu sunt coşuri de gunoi, ori sunt vestitele coşuri din plastic. Dacă nu văd un coş, normal că arunc ţigara pe trotuar! Ce fac dacă sunt coşuri din plastic? Arunc ţigara aprinsă în coş? Dar, mă gândesc: dacă în coş sunt hârtii şi pungi din plastic şi ia foc „conţinutul”? Dacă o sting pe marginea coşului de gunoi, ţigara nu se stinge bine şi eu o arunc în coş? Văd coşul în flăcări şi distrug un bun al tuturor. Căci fumătorii ştiu că uneori ţigările se mai „încăpăţânează” şi nu se sting din prima. Şi eu, în graba de a mă urca în mijlocul de transport sosit în staţie, nu mai stau să verific dacă ţigara s-a stins. Nefumătorii m-ar putea sfătui să nu mai fumez în staţii. Nefumătorii nu vor înţelege niciodată că fumatul dă dependenţă.

Cu mucul de ţigară la plimbare

Dacă merg pe stradă şi se termină ţigara mai am o…soluţie. Să merg cu mucul de ţigară până la primul coş de gunoi care „îmi iese în cale”. Şi mă gândesc, uneori, ce zic cei care trec pe lângă mine şi mă văd cu mucul de ţigară în mână? „Uite-o şi pe aurolaca asta!”. Căci nimeni nu se va gândi că eu, cetăţean care respectă curăţenia oraşului, caut un coş în care să arunc restul de la ţigara fumată! Acum ceva vreme existau coşuri de gunoi din…tablă sau ceva asemănător care aveau, la mijloc, pe dinafară, hai să-i spunem un…sertăraş special pentru ţigări. Aruncai mucurile fără probleme. Nu te mai gândeai: „Aoleu, să nu ia foc coşul dacă nu sting mucul!”. Era doar resturi de ţigări acolo. Unde sunt acele coşuri că eu nu prea le mai găsesc, nu prea le mai zăresc?! Nici măcar în parcuri. Şi ce bucuroşi sunt oamenii străzii când un fumător aruncă pe jos ţigara fumată pe jumătate! O iau şi trag din ea până la ultimul fum! Nu contest că sunt şi fumători care, şi cu coşul de gunoi lângă ei, aruncă ţigara pe jos că…aşa sunt învăţaţi! Dar, poate sunt şi mii de fumători ca mine care vor mucul de ţigară la…coş! Dar, în care coşuri? Poate în cele din centrul Capitalei care sunt mai dese!

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.