3.462

Actorul Iurie Darie a încetat din viață

Imagine din filmul Dragoste la 0 grade. Iurie Darie a murit la vârsta de 83 de ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 noiembrie. În ultimul an, actorul a […]
Imagine din filmul Dragoste la 0 grade.

Iurie Darie a murit la vârsta de 83 de ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 noiembrie. În ultimul an, actorul a fost internat în spital, de mai multe ori, cu grave probleme medicale. Iurie Darie a ajuns, luna trecută, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), cu o ambulanţă, după ce a acuzat dureri în piept şi probleme de respiraţie. Potrivit medicilor, actorul a suferit o complicaţie postoperatorie, acumulând în continuare lichid la creier.

Iurie Darie a murit în aceeași zi în care s-a stins din viață și Gheorghe Dinică, 10 noiembrie.

Actorul a avut o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice. După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoţii gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum „S-a furat o bombă” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999). De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, în teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum „Troilus şi Cressida”, „Umbra” şi „Pălăria”.

Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Capitală.

UPDATE

_________________________________________________________________________________________________________

Iurie Darie va fi depus la Teatrul de Comedie

Trupul neînsufleţit al actorului Iurie Darie va fi depus în cursul zilei de sâmbătă la Teatrul de Comedie din Capitală, urmând ca înmormântarea să aibă loc duminică, a declarat pentru Mediafax actriţa Anca Pandrea, partenera de viaţă a artistului.

Anca Pandrea, care i-a stat alături lui Iurie Darie mai bine de 25 de ani, a declarat că nu a fost stabilită încă ora la care trupul neînsufleţit al actorului va fi depus la Teatrul de Comedie.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.