3.006

Divorţaţi la tinereţe, împăcaţi la bătrâneţe…

Niciodată nu ştii ce-ţi rezervă viitorul! Ce vorbă adevărată! Iubirea vine, se poate stinge şi, la fel de bine, poate reveni mai mult sau mai puţin. În tinereţe, Sorin era […]

Niciodată nu ştii ce-ţi rezervă viitorul! Ce vorbă adevărată! Iubirea vine, se poate stinge şi, la fel de bine, poate reveni mai mult sau mai puţin. În tinereţe, Sorin era un bărbat prezentabil. Multe femei întorceau capul după el pe stradă. Pe vremea aceea lucra la Miliţie. Înalt, bine făcut, cu mustăcioară. Tot timpul umbla…tuns şi frezat. Îi plăceau femeile cochete, mai micuţe de înălţime. Soarta i-a scos în cale fata visată. La un an după ce a cunoscut-o pe Andra a decis să-şi pună pirostriile. „Când i-am făcut cadou inelul de logodnă şi am cerut-o de soţie tremuram tot. Parcă eram unul dintre hoţii pe care eu îi prindeam la furat. La început în ochii ei am citit nehotărâre. Şi Andra pentru câteva minute a amuţit. Eu aşteptam cu sufletul la gură răspunsul. Într-un final, am auzit <<Da!>>”, povesteşte Sorin. Ea avea 25 de ani, el – 28 de ani. 

Misterioasele telefoane nocturne

Au avut o nuntă ca în poveşti. Doar era…miliţian! Şi nu unul…obişnuit. Nu vrea să vorbească despre viaţa profesională, căci ştie că, acum, foştii miliţieni nu sunt deloc bine văzuţi. După nuntă, Andra şi Sorin s-au mutat într-un apartament cu două camere. La început căsnicia lor a fost numai…lapte şi miere. Andra era, la vremea aceea, arhitectă. După vreo patru ani în care ei nici măcar nu au ridicat tonul unul la celălalt a apărut o…problemă. „Telefonul fix, căci atunci nu existau mobile, a început să sune cam des peste noapte. Răspundea, întotdeauna, Sorin căci îmi spunea că îl caută superiorii de la serviciu. De cele mai multe ori pleca după ce vorbea la telefon că, vezi Doamne, îl chema…datoria”, spune Andra. Numai că nu îl chema…datoria, ci…amanta. După doi ani în care Sorin a minţit-o pe Andra că trebuie să fie la „ordinul” superiorilor, femeia a aflat adevărul. Chiar Sorin a avut curajul să-i mărturisească aproape tot despre aventura sa. Nu au ţipat unul la celălalt. Nu s-au certat. La câteva zile după ce a aflat despre aventura soţului ei „iubit”, a înaintat actele de divorţ. „Nouă nu ne plăceau scandalurile în familie. Am divorţat şi gata. El mi-a lăsat mie casa şi s-a căsătorit cu femeia care până atunci îi fusese amantă”, îşi aminteşte Andra. Ea a rămas singură în apartamentul cu două camere. Şi-a luat o pisicuţă să-i ţină de urât când era acasă. Timpul liber şi-l petrecea ieşind la cofetărie, în parc sau la film cu puţinele prietene pe care le avea.

Buchete cu flori lăsate la uşă

Încet-încet, în plimbările făcute aproape zilnic a început să cunoască bărbaţi cu profesii…bănoase, dar însuraţi. O căutau „domnii”, îi făceau cadouri, îi aduceau flori. „De câte ori nu am găsit, la uşa de la intrarea în apartament, buchete cu trandafiri de la aceşti bărbaţi! Mi le lăsau acolo dacă eu nu eram acasă. Vecinii vorbeau despre mine că sunt curvă, dar nu mă interesau vorbele lor. Ce era să fac, dacă aveam parte numai de bărbaţi însuraţi?”, povesteşte Andra. O dată, în miez de noapte, vecinii ei au fost treziţi de ţipetele şi înjurăturile unei femei. Era soţia unuia dintre bărbaţii care o vizitau pe Andra. Aflase că soţul ei este acolo şi bătea în uşă, striga şi înjura: „Ieşi, curvo, din casă! Ştiu că bărbatul meu este aici! N-ai curaj să ieşi ca să te păruiesc puţin? Băga-mi-aş…în voi de târfe jegoase!”. După acest „incident”, Andra a încetat să se mai întâlnească cu bărbaţi însuraţi. „Aveam 45 de ani. M-am gândit că este cazul să termin cu astfel de aventuri. Destinul era în continuare crud cu mine. Nu îmi găseam şi eu un bărbat…liber. Ştiu că mulţi mă condamnă pentru aceste aventuri, dar numai cine nu are soarta de a da numai peste bărbaţi însuraţi mă pune la zid!”, spune Andra.

Fostul soţ – cadou la ziua de naştere

Surpriză! În ziua în care a împlinit 60 de ani, la uşă i-a bătut…Sorin, oferindu-i un buchet de trandafiri roşii. Nu se mai văzuseră deloc din momentul divorţului. Nu mai ştiau nimic unul despre celălalt din acel moment. „L-am invitat în casă. După două ore de discuţii pe diverse teme, Sorin mi-a spus că soţia îi murise de doi ani şi că avea doi băieţi mari. La finalul discuţiei, Sorin m-a întrebat dacă se poate muta cu mine, dacă se poate întoarce la mine. Nu sunt o femeie rea, agresivă, dar în acel moment îmi venea să-i trag o palmă. Mi-am păstrat, totuşi, calmul, şi i-am zis să mă lase să mă gândesc!”, îşi aminteşte Andra. După o săptămână l-a sunat pe Sorin şi i-a spus că se poate muta la ea, dar că „ceea ce a fost în tinereţe nu va mai fi acum la…bătrâneţe”. Sorin s-a mutat la Andra, dar amândoi, acum, spun: „Nu ne mai putem iubi! Unde se rupe aţa şi se face nod, nu mai există dragoste! Ne simţim bine împreună. Ne respectăm unul pe celălalt, mâncăm împreună, mergem la plimbare. Numai că, acum, doar ne ţinem de urât unul altuia şi nu vrem să murim singuri!”. Andra are 70 de ani, Sorin – 73 de ani…

de Gabriela Vlăsceanu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.