2.364

Nae Caranfil: „Sentimentul de patriotism nu are nicio legătură cu harta.”

Duminică, 2 decembrie, de la orele 20:20, emisiunea „Ca-n filme” „măsoară” cât de bine stă în picioare patriotismul în cinematografie. Cunoscutul regizor Nae Caranfil abordează tema patriotismului cu foarte mare […]

Regizorul Nae Caranfil

Duminică, 2 decembrie, de la orele 20:20, emisiunea „Ca-n filme” „măsoară” cât de bine stă în picioare patriotismul în cinematografie. Cunoscutul regizor Nae Caranfil abordează tema patriotismului cu foarte mare scepticism. „Eu nu cred în patriotism sau nu cred în patriotismul acesta pe care îl învăţăm la şcoală, sau pe care îl desprindem din cărţi sau din articole de ziar. Cred că patriotismul sunt prietenii, familia… sau sentimentul de patriotism se referă în primul rând la prieteni, la familie, la cultura şi trecutul tău personal, şi nu are nicio legătură cu harta.”

Actorul Ionuț Grama este cel care va prezenta ediția festivă a emisiunii „Ca-n filme”, una dedicată filmelor patriotice. Actorul român deţine unul dintre rolurile principale în producţia horror „The Devil Inside”, un hit-surpriză la box-office-ul mondial de la începutul anului (încasări de 101 milioane de dolari). Grama a avut un rol şi în „O lună în Thailanda” şi va mai apărea în filmul lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon”.

Regizorul Nae Caranfil, actriţa Mirela Zeţa şi politologul Cristian Pârvulescu dezbat cât de multă propagandă şi cât de mult spirit negustoresc există de fapt în spatele filmelor patriotice, atât din România, cât şi din străinătate, în rubrica Istorie cinema. La rubrica Tehnică cinema, „Ca-n filme” intra în culisele filmului „Sunt o babă comunistă”, pelicula regizată de autorul „Moromeţilor”, Stere Gulea.

Luminiţa Gheorghiu, însăşi, este protagonista rubricii Interviu cu un cineast. Actriţa, care a lucrat de două ori cu Michael Haneke, câştigător de Oscar şi de Palme d’Or, dar a şi deţinut un rol principal în „Moartea domnului Lăzărescu” și în „Moromeții”, vorbeşte despre ce înseamnă pentru ea să fii actriţă.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.