3.993

Nu împrumutați bani de Sfântul Andrei!

Se zice că în noaptea de Sf. Andrei (29 spre 30 noiembrie) lupii și strigoii se dezlănțuie. E bine ca în această seară să ungem cu usturoi clanțele, tocurile ușilor […]

Se zice că în noaptea de Sf. Andrei (29 spre 30 noiembrie) lupii și strigoii se dezlănțuie. E bine ca în această seară să ungem cu usturoi clanțele, tocurile ușilor și ferestrelor, pentru ca duhurile rele să nu ne pătrundă în case și să ne provoace stricăciuni. Tot în această noapte tainică gospodinele pun grâu la încolţit. 

Dacă va crește bogat, înseamnă că anul care vine va fi unul prosper. Obiceiurile şi tradiţia legate de prăznuirea Sfântului Andrei sunt întâlnite în toate ţinuturile locuite de români, dar și în multe alte țări din Europa. Se crede despre noaptea de Sf. Andrei că este cea mai favorabilă farmecelor, dar și predicțiilor în privința viitorului tinerelor fete de măritat. Pe vremuri, exista un obicei, ca fecioarele să facă un fel de turtă foarte sărată, pe care să o mănânce înainte de culcare. Tânărul, care îi apărea în vis fetei, era cel care urma să o ia de nevastă.

Exista și obiceiul de a se pune un cățel de usturoi într-o bucată de aluat. După felul în care acesta încolțea, fetele își puteau face o idee despre cum va arăta viitorul soț. Fata îl putea „vedea” pe viitorul soț în apa de la fântână. Condiția era să meargă noaptea cu o lumânare aprinsă și să îl roage pe Sf. Andrei să vadă chipul ursitului. În Polonia, de Sf. Andrei fetele scriau pe bilețele numele unor prieteni apropiați. Înainte de trezire, dimineața, băgau mâna sub pernă și primul bilet luat anunța numele viitorului soț. În Austria, fetele mari aruncau peste umăr un pantof. Dacă acesta cădea cu vârful îndreptat spre ușa casei era semn că anul următor se măritau.

 

Noaptea de Sf. Andrei marchează începutul iernii, dar și hotarul dintre viață și moarte. Se spune că la această sărbătoare nu e bine să împrumuți pe nimeni și că până pe 30 noiembrie să recuperezi toți banii ce ți se datorează. În unele zone rurale ale României exista obiceiul ca în noaptea Sf. Andrei țăranii să ducă în podul casei 12 cepe cărora să le atribuie numele câte unei luni din an. În noaptea de Crăciun acestea erau verificate. Cele stricate arătau că în lunile respective va cădea grindina sau va fi secetă, iar cele încolțite anunțau lunile bune din viitorul an. Răzvan Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.