2.877

Nu striviți oamenii înainte de a-i arunca în containere!

La 23 de ani de la Revoluție și tot atâția de când imaginile cu cerșetori, boschetari și aurolaci din jurul Gării de Nord făceau înconjurul lumii, peisajul din zona primei […]

La 23 de ani de la Revoluție și tot atâția de când imaginile cu cerșetori, boschetari și aurolaci din jurul Gării de Nord făceau înconjurul lumii, peisajul din zona primei porți feroviare a României nu pare să fi suferit mari schimbări. Ziua în amiaza mare, în parcul din fața Ministerului Transporturilor, pe străzile adiacente din apropierea Hotelului Astoria, pot fi întâlniți tot felul de indivizi dubioși de care ți-e și frică să te apropii. Au aceeași expresie deznădăjduită întipărită pe fețele murdare și disperate, aceeași „dotare” cu pungi de aurolac, de parcă întreaga producție de lacuri aurii și argintii pentru elemente metalice din România s-ar sprijini pe…bietele lor nări.

La concurență cu maidanezii, tinerii fără niciun Dumnezeu, aflați într-o stare jalnică, ocupă capacele canalelor termice, fie că acestea se găsesc amplasate pe spațiile verzi sau în calea trecătorilor, pe trotuare. Lângă un loc special amenajat pentru deșeuri, în rând cu recipientele în care ar trebui să se depoziteze selectiv hârtia sau metalul, un om al străzii, un copil mai răsărit, și-a făcut culcușul…„Striviți ambalajele înainte de aruncarea lor în containere!”, scrie cu litere de-o șchioapă pe una dintre cutii.

Taximetriștii, locuitorii din cartier, chiar și Poliția Locală trec nepăsători pe lângă trupul zgribulit, la minus 5 grade Celsius. Sper să nu-l calce ca pe un ambalaj! Nu striviți oamenii înainte de a-i arunca în containere!

Trotuarul e singurul căruia îi pasă de acel adolescent fără noroc, e singura lui mamă care-l ocrotește și-l ține în brațe. Și asta de Crăciun…

Răzvan Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.