3.659

Posibil fenomen poltergeist în Peștera Ialomița

De curând, am primit prin e-mail o fotografie a unei cititoare de-a noastră, realizată în Peștera Ialomiței din Munții Bucegi.Despre acest loc straniu, dar și încărcat de istorie, am scris […]

De curând, am primit prin e-mail o fotografie a unei cititoare de-a noastră, realizată în Peștera Ialomiței din Munții Bucegi.Despre acest loc straniu, dar și încărcat de istorie, am scris de mai multe ori în ultimii 20 de ani. 

Schitul din apropierea intrării în peșteră, mica bisericuță din interiorul ei, cimitirul străvechi situat la aproape 2000 de metri altitudine sunt lucruri despre care circulă numeroase legende. Se spune că însuși Zamolxe își făcea veacul pe aceste meleaguri. Povestea schitului de călugări ar avea legătură cu însuși Sfântul Apostol Andrei care s-ar fi refugiat un timp în această peșteră. Date concrete se cunosc, însă, numai după anul 1500, când se știe că aici trăiau adevărații pustinci ai României.

Biserica este o minunăție. Contrastul dintre întuneric și lumină e cel mai vizibil aici. Peștera din spatele mănăstirii este iluminată pe o distanță de cica 400 de metri, cu becuri electrice, până la punctul numit „la altar”. În această zonă se găsește un bolovan despre care legenda spune că a fost dăruit de Zamolxe oamenilor. Dacă îl atingi, ți se îndeplinește orice dorință. Pe unul dintre mormintele din vecinătatea peșterii, lespedea este tot timpul anului caldă. Un alt fenomen ciudat, care se petrece aici, este strângerea apei provenită din condens pe o stâncă plată, puțin căușată, cam un litru în 24 de ore. Apa ar fi tămăduitoare pentru orice boală, iar mulți vin până aici pentru a lua din ea acasă. Pe la începutul anilor 90, o echipă de jurnaliști francezi a încercat să filmeze dincolo de punctul denumit „la altar”, însă fără succes. Acumulatorii camerei se descărcau instantaneu. Iată, în schimb, imaginea surprinsă de cititoarea noastră, despre care, până la analiza unui specialist, nu ne rămâne decât să ne punem și noi întrebări.

R.M.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.