2.867

Sunt analfabet, deci votez!

Vremea câinioasă nu a fost o piedică pentru locuitorii din cartierul Ferentari să meargă la vot. Îmbrăcaţi mai frumos sau mai „ferentarist”, oamenii au intrat pe porţile unităţilor şcolare pentru […]

Vremea câinioasă nu a fost o piedică pentru locuitorii din cartierul Ferentari să meargă la vot. Îmbrăcaţi mai frumos sau mai „ferentarist”, oamenii au intrat pe porţile unităţilor şcolare pentru a pune ştampila pe buletinele de vot.

 „Ai grijă la ștampilă!”

Bineînţeles că, din peisaj, nu au lipsit ţigăncile cu găini în brațe care aşteptau vestitul autobuz 139 sau drogaţii şi săracii căutând…diverse în containerele cu gunoie. Se face curăţenie pe străzi, măturătorii sunt în număr mai mare, decât în duminicile…obişnuite. Din geamurile magazinelor din zonă au lipsit, de această dată, afişele: „Astăzi nu vindem băuturi alcoolice!”, aşa cum s-a întâmplat la referendum. Așa că, unii dintre bărbați, s-au mai încălzit puțin cu votcă înainte de votare. Şi dacă până ieri, oamenii vorbeau despre ajutoarele sociale şi alimentele de la UE, astăzi locuitorii Ferentariului povesteau de-ale casei. În drum spre Şcoala Generală Nr. 148, m-am întâlnit cu doi vecini care fuseseră la vot. Unul dintre ei mi-a zis să fiu atentă cui dau ştampila după ce votez: „Gabi! Când am vrut să introduc buletinele de vot în urne a venit un domn să-mi ia ştampila. I-am zis că eu predau ştampila celui căruia i-am dat cartea de identitate. De ce să dau ştampila înainte de a-mi primi cartea de identitate? Ai grijă la ștampilă!”.

 Stânga sau dreapta?

Am intrat în unitatea şcolară. M-am dus la un poliţist tânăr şi i-am spus că nu ştiu să scriu şi să citesc. Voiam să aflu în ce sală de clasă trebuie să mă duc să votez şi, analfabetă fiind, nu ştiam citi pe uşile sălilor de curs unde trebuie să intru. Omul nu a zis nimic. Nu a râs, nu a schiţat niciun gest. S-a uitat pe o listă, lipită pe un geam, spunându-mi că trebuie să intru în a doua sală, la stânga. Numai că, dacă făceai stânga, te loveai de un perete. Probabil, omul legii nu prea știa care e stânga și care e dreapta. Aşa că am intrat şi eu în prima sală din dreapta. Prin zid nu puteam trece!  O doamnă, drăguţă, mi-a zis să păşesc în următoarea sală.

„Traducerea” siglelor

Aceiaşi poveste. Nu ştiu să scriu şi să citesc. La ce masă trebuie să mă duc ca să-mi iau buletinele de vot? Imediat s-a rezolvat problema. Am dat cartea de identitate, aşa cum mi s-a cerut. Doamna de la masă a vrut să-mi dea buletinele de vot. Îi zic: „Doamnă, păi, dacă sunt analfabetă de unde ştiu unde să pun ştampila? Şi nu votăm pentru alegerile alea prezidenţiale, pentru preşedinte?”. Doamna: „Nu se votează pentru preşedinte, ci pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Pentru parlamentari. Legea nu ne permite să intrăm cu dumneavoastră în cabina de vot. Recunoaşteţi partidul pe care doriţi să îl votaţi după siglă!”. Eu insist: „Abia am venit de o lună din Spania şi nu am învăţat siglele. Nu știu ce înseamnă și ale cui sunt.”. Ea îmi spune: „În cazul ăsta vă uitaţi la sigle şi eu vă citesc ce partid reprezintă!”. Înainte de a începe să-mi citească am „iscălit” pe lista cu votanţi: „Puneţi un X sau orice alt semn doriţi, dacă nu ştiţi să vă semnaţi!”.. mi-a spus cineva din comisie. Am pus un simplu X. Şi apoi, a început doamna amabilă să citească. Îmi arăta sigla şi îmi citea ce partid reprezintă. La Senat a mai fost cum a mai fost, dar la Camera Deputaţilor, buletinul de vot, fiind mai gros, mai greu să ţii minte ce partide reprezintă fiecare siglă. Şi doamna nu mi-a citit nici numele candidaţilor. Şi nici nu mi s-a spus dacă vreun partid, în ultima perioadă, şi-a schimbat numele sau sigla. O fi…omis.

Una pentru Senat, alta pentru Camera Deputaților

Iau ştampila şi intru direct în cabina de vot, dar nu înainte de a întreba câte ştampile trebuie puse pe fiecare buletin de vot. Doamna mi-a răspuns: „Una pe un buletin şi una pe celălalt”. Ies din cabină şi o…nouă problemă a analfabetului. Două urne: una pentru Camera Deputaţilor şi una pentru Senat. Un domn, tot dintre cei care se ocupau cu organizarea, îmi sare în ajutor. „Împăturiţi buletinele de vot. Aici, în urna aceasta, îl puneţi pe acesta pentru Senat şi aici pe acesta pentru Camera Deputaţilor”. Nu m-a păcălit domnul respectiv. Aşa cum scria pe buletinele de vot, aşa scria şi pe urne. Şi eu nu am păţit precum vecinul. Mie nu mi s-a luat ştampila, decât în momentul în care am primit cartea de identitate. Offf, greu este să nu ştii să scrii şi citeşti! Trebuie să ţii minte atâtea sigle, poate le mai încurci căci nu poţi memora în câteva minute ce partid reprezintă fiecare siglă.

de Gabriela Vlăsceanu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.