4.812

Viaţă de „şmecher” în Ferentari

De la început vă avertizez că unele cuvinte sunt mai puţin ortodoxe. Dar, dacă nu le-aş folosi nu aş putea reda exact comportamentul de şmecher „ferentarist”. Cuvintele la modă în […]

De la început vă avertizez că unele cuvinte sunt mai puţin ortodoxe. Dar, dacă nu le-aş folosi nu aş putea reda exact comportamentul de şmecher „ferentarist”. Cuvintele la modă în Ferentari sunt: „frăţioare”, „băi, nene”, „fă”, „făi”, „zdreanţo”, „javră”, „muist”, „haladit”, „hapciupalitic”, etc.

Din păcate, în Ferentari (și nu numai acolo!) ele se aud din jumătate în jumătate de metru. Și de multe ori sunt utilizate de copii! La „capitolul” înjurături situaţia este…şi mai gravă: „Băga-mi-aş p… în mă-ta!”, „Dă-te în p… mea!”, „Dă-te-n căcat d-aici!”, „Să mi-o sugi!”, „Ce co..le mele!”, „Ce morţii mă-tii…”, „Mânca-mi-ai p..a! Lua-mi-ai miju-n dinți!”, etc. Imaginația celor care le inventează și le folosesc este de neegalat! Şi există „expresii” şi mai…şi! Trăind într-un astfel de mediu există riscul ca orice om educat să le înveţe şi să le folosească. Chiar şi fără să vrea. Tot auzind astfel de…vorbe este puţin probabil ca uneori să nu le scapi printre dinţi!

Şi şmecherii plâng…

Să nu vă închipuiţi că şmecherii nu varsă lacrimi. Un şmecher, în urmă cu câteva săptămâni, a blestemat, nejustificat, un trecător. Şi pe aici umblă vorba că blestemul ţigănesc nu este o glumă, ci se cam…„leagă”! Numai că sunt şi cazuri în care blestemul se leagă și de şmecheri, căci Dumnezeu nu doarme! Stă treaz și ne vede! Şmecherul care a blestemat trecătorul, după câteva zile, plângea cu lacrimi de…crocodil. Nu ştiu de ce. Ştiu doar că, în acel moment, Tatăl Ceresc a făcut ca blestemul să se întoarcă la el! Cum? Habar n-am.

Protecţie de la clanul rival

În Ferentari, în numeroase cazuri, se pun în aplicare „legea şmecheriei” şi „legea pumnului”. Dar, iată, că…viaţa bate filmul. Poliţiştii de aici nu fac…doi bani! Sunt văzuţi ca, scuzaţi expresia, nişte rahaţi. Se „bâlbâie” când sunt întrebaţi de unde atâţia drogaţi, de unde îşi procură drogurile şi cu ce anume se droghează. Şi, uneori, mulţi locuitori din acest cartier ştiu de ce poliţiştii se…„bâlbâie”. Şmecherii au valoare şi multe… buzunare care nu sunt deloc goale! Grupurile de şmecheri, cunoscute sub denumirea de clanuri, fac legea. Dacă eşti un locuitor cuminte, la locul tău, dar i-ai deranjat pentru a-ţi face dreptate, trebuie să-ţi…asiguri spatele. Dacă nu faci parte din niciun grup de şmecheri apelezi la…ajutorul clanului rival celui pe care l-ai deranjat. Şi eşti…protejat în schimbul unei…cotizaţii sau al unor servicii. Dar, câţi dintre locuitorii deranjaţi de ilegalităţile şi comportamentul şmecherilor au curajul să le strige în faţă ce au de spus? Puţini. Prea puţini… Și ăia sunt considerați nebuni!

Dar nu se ştie când eşti prins la…înghesuială. Treci pe trecerea de pietoni şi o maşină, fără numere de înmatriculare sau cu numere false, dă peste tine. Nu se ştie cum, mergând pe stradă, „te împiedici” subit şi-ţi rupi oasele. De fapt, ….ţi se rup oasele! Suntem în România!!! Aşa că locuitorii cuminţi ai Ferentexasului preferă să tacă şi să se lase deranjaţi de ilegalităţile şmecherilor.

„Gargară” mişto

Dar și şmecherii trăiesc cu teroarea în suflet. Se tem şi pentru ei, dar mai ales pentru familie și copii. Căci…răzbunarea membrilor clanului rival se face, uneori, pe membrii familiilor lor. Aşteptat la maşină sau la intrarea în casă şi…ciuruit de gloanța sau tăiat cu sabia. Numai că şmecherii ştiu să-şi ascundă teroarea din suflet. Râd, ies pe stradă relaxaţi, aranjaţi. Se duc la restaurante, arunca banii, beau, manâncă, se distrează. Spun că nu au frică nici de Dumnezeu. Şi se înţeleg bine între ei. Până la bani! Totul e până la bani. Nu e un film cu mafioți! E viața din Ferentari. Pe care o știu doar cei care trăiesc acolo. Deseori ei folosesc cuvinte…„lapte şi miere”. Adică au „gargară”, „ştiu să ducă cu pluta”, „au talentul de a prosti pe faţă”, „ştiu să te aburească”… Şi cine „pune botul”, e papagal! La nervi şi…eşecuri în afaceri încep să înjure, să blesteme, să ameninţe, mai pe ocolite sau direct, fac „mişto” că trebuie să fii şmecher pentru a le înţelege…„glumele” lor de căcat. Şi, în funcţie de împrejurări şi gravitatea situaţiei, pun mâna pe bâtă, sabie sau…pistol. Sau dau cu pumnul.dar Dar în cazuri rare pentru că sunt extrem de lași. Ei lovesc doar femeile!

de Gabriela Vlăsceanu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.