6.064

Caraiman, mănăstirea minunilor

La Buşteni, lângă marginea pădurilor de brazi de sub Caraiman, trăieşte călugărul Gherontie Puiu, cel al cărui renume a depăşit de mult graniţele de piatră ale Bucegilor. Părintele Gherontie a […]

La Buşteni, lângă marginea pădurilor de brazi de sub Caraiman, trăieşte călugărul Gherontie Puiu, cel al cărui renume a depăşit de mult graniţele de piatră ale Bucegilor.

Părintele Gherontie a povestit tuturor că acolo, în urmă cu mulți ani, i s-a arătat Măicuța Domnului, care l-a rugat să-i ridice un sfânt lăcaș. Și Gherontie a făcut întocmai. Cu Dumnezeu în inimă se rezolvă toate. La început a ridicat o bisericuță din lemn. Apoi agheazmatarul și chiliile, pe rând, cu trudă și bucurie. În cele din urmă călugărul Gherontie, ajutat și de comunitate, a construit mare biserică. Care nu e finisată, dar va fi gata curând.

Am scris de multe ori despre acest om cu har, cuminte și frumos, plăcut lui Dumnezeu, la ziarele și revistele unde eram reporteri. Și, ca deobicei, am rămas prieteni cu „subiectul”.

Azi, după atâția ani ne-am reîntors. Am vrut să vedem ce mai face părintele. Mă chema gândul lui, poate. Îmi era sete de agheasma de sub Caraiman și de vorba călugărului Gherontie dulce, moldovenească. Locurile se schimbaseră mult, luaseră alte forme. Chiliile albe își așteptau pe turiștii. Curtea, unde monahii îngrijesc porumbei, ponei și păsări de curte, se îmbrăcase în straie de mireasă.

Părintele Gherontie era acolo. Ne-a binecuvântat și ne-a povestit despre minunile petrecute în jurul bisericii Maicii Domnului din Bușteni.

-Mai e de lucru, părinte? l-am întrebat.

-Mai e, mai e. N-am terminat pictura. Dar, cu voia lui Dumnezeu, o să reușim noi.

Ne-a întreabat dacă avem copii. I-am răspuns că da, avem un băiețel, Andrei.

-Păi să mi-l aduceți mie, să stau de vorbă cu el. O să-l facem preot.

Ce poate fi mai potrivit? Tată lui e un Gabriel, vestește tuturor despre biserica noastră. Atunci, Andrei, fiul lui, să fie preot, a mai spus călugărul Gherontie zâmbind.

Daniela Cristina Mateescu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.