3.844

Copii cu mustață și „fetițe” gravide

Nu se știe de ce, unii reporteri (din păcate din ce în ce mai mulți) care compun știrile despre persoane minore, dar care depășesc 14-15 ani, zic despre acestea că […]

Nu se știe de ce, unii reporteri (din păcate din ce în ce mai mulți) care compun știrile despre persoane minore, dar care depășesc 14-15 ani, zic despre acestea că sunt copii. „Copilul cutare a murit după s-a aruncat de la etaj…” sau: „un copil de 16 ani a fost lovit de un autobuz.

Fraților! Stimați reporteri, dragi cititori de promptere, căutați pe Google într-o pauză de țigară, în caz că trageți în piept tutun. E simplu. Veți afla cum stă treaba. Conform DEX online, „adolescența” este o perioadă în viața omului, între 13 (15) și 18 (19) ani, în care se intensifică procesele de creștere. (< fr. adolescence, lat. adolescentia). Deci, la 15 sau la 17 ani ăla nu mai e un copil, e un tânăr, un adolescent.

Știu, nu e nimeni prefect și eu am greșit și greșesc cât cuprinde, dar asta cu (virgulă!) „copiii” mă scoate din minți. Păi tu îi zici „copil” unuia care are mustață și și-a început activitatea sexuală de la 10-11 ani? Bine, la minte e ca unul de 6, dar asta nu e treaba mea. Din punct de vedere social el este un adolescent, un tânăr, dar nu mai e un copil. Am mai auzit știri în care reporterul sau prezentatorul ziceau: „fetița” de 17 ani din orașul X, a făcut nu știu ce…” „Fetița” de 16 ani a rămas însărcinată cu fratele ei…” De unde atâtea diminutive la știri?

Azi, o altă megabombă, marca Realitatea TV: cică „un copil de 15 ani” a fost înjunghiat în picior, de un altul, în fața școlii generale 148, din sectorul 5, București. S-a alarmat o lume întreagă, părinții mai să facă infarct pe la servicii, profesorii, la fel. Când colo, tipul era trecut de 16 ani și nu avea nicio legătură cu Teorema lui Pitagora generalizată și nici nu se știe dacă a fost vreodată elev la 148.

Mă întreb: dacă în locul tânărului de 16 ani ar fi fost înjunghiat un bărbat de 26, tot pe strada școlii, reporterii mai făceau legătura cu instituția, cu Ministerul Învățământului, cu neglijența paznicilor, a directorilor și a profesorilor?

D.F.M.

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.