2.860

Eroii zilelor noastre: Poveștile jandarmilor salvatori

Incendiul de la Maternitatea Giulești, – în care patru bebeluşi au murit arși de vii din cauza neglijenței celor care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, – nu […]

Incendiul de la Maternitatea Giulești, – în care patru bebeluşi au murit arși de vii din cauza neglijenței celor care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, – nu a fost nici acum uitat de opinia publică. Mamele lor încă plâng, iar vinovații adevărați nu au primit nicio pedeapsă. Încă!

Alţi şapte bebeluși au suferit arsuri severe. Dacă atunci nu ar fi fost ei, pompierii, numărul victimelor ar fi putut fi mult mai mare. Misiunea de salvare a durat în total patru ore, în condiţii extrem de dure chiar şi pentru cineva foarte antrenat. Şi ea a fost îngreunată de faptul că trebuiau să salveze micuţi care nu puteau nici măcar să strige. „Ei erau legaţi. Incubatorul este exact ca în burta mamei. Legaţi vital de nişte funcţii artificiale. Nu pot să strige, nu pot să vorbească. Trebuiau trataţi sau manevraţi încet pentru că erau fragili”, îşi aminteşte cu tristeţe jandarmul Cristian Vâlcu.

Povestea oamenilor care își pun în pericol zi de zi viața o spune Laurentiu Rădulescu în ediția de duminică a emisiunii „Din interior”, de la 18.30. Pompierii și jandarmii salvatori au salarii mici, fac totul din pasiune fără să se gândească la riscuri şi fără să se plângă, duc o viaţă modestă, de multe ori la limita sărăciei, însă sunt mândri de profesia lor.

Echipa „Din interior” a ales să spună povestea unor oameni speciali, să meargă alături de ei pentru a vedea cu ce se confruntă de fapt şi, pentru a arăta prin asta o altă latură frumoasă a României. La ultimele zăpezi abundente din Moldova patru jandarmi au dat dovadă de un altruism şi un curaj nebun. După ce au primit un apel la 112 în care erau anunțați că un bătrân imobilizat la pat, într-un sat izolat de zăpezi, nu a mai mâncat de 3 zile, au plecat să-l salveze. Dar cum ţara despre care vorbim este România, maşina lor, o Dacie veche, a cedat şi nu i-a mai putut duce la misiune. Au împrumutat un jeep, dar şi acesta a cedat în faţa zăpezilor, aşa că au luat mâncarea şi o lopată şi au mers 6 kilometri prin viscol şi zăpadă până la cel aflat în nevoie. Şi, mai mult decât atât, i-au cumpărat şi toate cele necesare pentru a supravieţui: „Am adunat bani de la colegi şi i-am luat câteva alimente. Pâine, salam, conserve, ce am putut atunci”, spune plt. maj. Tudorel Telentin, unul dintre cei patru jandarmi.

Pentru eroismul lor, cei patru jandarmi de la Podu Turcului au primit o scrisoare de felicitare de la ministrul Administraţiei şi Internelor. Atât. Ce nu s-a spus însă este că aceşti oameni plătesc reparaţia maşinii pe care au împrumutat-o pentru a-l salva pe bătrân. „A trebuit să achităm contravaloarea reparaţiei, în sumă de aproximativ 3500 Ron. Nu ne pare rău. Banii îi putem face. Ne bucurăm că am putut ajuta persoana respectivă”, explică jandarmul Tudorel Telentin.

Cine sunt aceşti bărbați adevărați, cum arată viaţa lor în condiţiile în care sunt obligaţi să se descurce cum pot, de ce autorităţile noastre nu fac mai mult pentru ei, sunt întrebări pe care le vom regăsi în ediţia de duminică, ora 18.30, a emisiunii „Din interior”, de pe Digi24.

E.M. (foto DIGI 24)

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.