3.147

Moartea lui Cezar, leul salvat de Vier Pfoten de la Tecuci

Rezervația pentru feline mari Lionsrock din Africa de Sud a marcat o săptămână tristă: toată lumea și-au luat adio de la bătrânul Cezar, leul în vârstă de 20 de ani […]

Rezervația pentru feline mari Lionsrock din Africa de Sud a marcat o săptămână tristă: toată lumea și-au luat adio de la bătrânul Cezar, leul în vârstă de 20 de ani salvat în 2009 de la Grădina Zoo din Tecuci, România.

Regele Animalelor umilit la Tecuci.


Chinuit 16 ani într-o cușcă minusculă la Zoo

Cezar s-a stins la trei săptămâni după ce a pierdut-o pe companioana lui, Carmen, ambii fiind cei mai vârstnici oaspeți de la Lionsrock. Cezar și Carmen și-au petrecut ultimii ani de viață în liniște și condiții bune, după ce Vier Pfoten i-a salvat din mizerie și i-a dus la Lionsrock. Totuși, din cauza vârstei și a condițiilor improprii în care au fost ținuți ani de-a rândul, starea lor de sănătate s-a deteriorat. Până să ajungă să se bucure de libertatea și spațiile întinse de la Lionsrock, Cezar își petrecuse 16 ani de viață pe o podea de ciment, într-o cușcă mică și insalubră de la Zoo Tecuci. Asemeni lui Cezar, mii de lei și tigri trăiesc uitați și umiliți în grădinile zoologice sau circurile ambulante din întreaga lume. Cezar a fost descoperit de Vier Pfoten România, medicii fiind uimiți de faptul că felina încă mai trăia, în acele condiții. Era subnutrit și își pierduse jumătate din coamă deoarece fusese sterilizat, și nu vasectomizat, așa cum era recomandabil. Medicii l-au ținut sub observație și i-au acordat îngrijiri pentru ca animalul să facă față lungului drum până la Lionsrock.

Libertate și demnitate în Africa

După două zile de drum, pe 13 martie 2009, Cezar a făcut timid primii săi pași pe pământul Africii, unde urma să ducă o viață demnă, în condiții adaptate nevoilor speciei lui. În ciuda trupului fragil și a carențelor grave de care suferea, voința Regelui Animalelor de a trăi a fost impresionantă. În câteva săptâmani, leul și-a revenit spectaculos. Pentru prima oară în viața lui pășea pe pământ, și nu pe ciment, se tăvălea prin iarbă și tufișuri, sub generosul soare african, alături de noua lui prietenă, Carmen. Atunci când salvează și eliberează animale din condiții crude, Vier Pfoten o face asumându-și responsabilitatea pentru viața acestora, oferindu-le până la sfârșitul vieții un adăpost și îngrijiri pentru a trăi în demnitate și cu respectul pe care-l merită.

Povestea unui spirit neînvins

Carmen si Cezar in Africa.


Felinele mari sunt supuse la multe suferințe, în lumea întreagă. Multe sunt crescute în captivitate, fiind exploatate pentru turism, vânătoare sau traficul de organe și părți ale corpului. Abia veniți pe lume, puii suferă din cauza separării premature de mame. Apoi trăiesc în condiții nenaturale, chinuitoare, părăsind la final o lume plină de durere și dominată de oameni. Povestea lui Cezar a fost deja împărtășita miilor de vizitatori care s-au perindat pe la Lionsrock. Aceștia au fost impresionați de curajul și puterea dovedite de un animal al cărui spirit nu a putut fi invins. Noi, oamenii, trebuie să punem capăt abuzurilor la care sunt supuse aceste feline impresionante. Cezar a fost principalul protagonist al clipului I’ M A LION, una dintre cele mai impresionante pledoarii pentru demnitatea si respectul la care au dreptul felinele mari.

Foto: Mihai Vasile/VIER PFOTEN

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.