2.532

Record de pictură, la 104 ani

Să ai la 104 ani impliniţi o expoziţie de pictură, asta da performanţă! Medi Wechsler Dinu a deschis zilele trecute (8 februarie 2013), o personală la Galeriile Simeza, de pe […]

Să ai la 104 ani impliniţi o expoziţie de pictură, asta da performanţă! Medi Wechsler Dinu a deschis zilele trecute (8 februarie 2013), o personală la Galeriile Simeza, de pe bulevard. Au fost prezentate publicului in cele două săli, mai bine de cincizeci de lucrări, având drept temă peisajul, şi in special, din două locuri pe care Medi Dinu le-a indrăgit: Sulina şi Balcicul.

Elevă a lui Strâmbu, după ce a avut dorinţa de a se realiza ca arhitect, făcând studii de matematică şi preocupări temeinice de sociologie, dealtfel a lucrat şi in echipele de cercetări sociologice, ale profesorului Gusti, unde a făcut desene de mare fineţe in satele de la poalele Făgăraşului.

A fost prietenă cu avangardiştii. (Sașa Pană, Ilaria Voronca, Geo Bogza, Stephane Roll, Ilarie Voronca, Ion Călugăru, Virgil Gheorghiu, B. Fundoianu, pictorii Victor Brauner, M. H. Maxy, Milița Petrașcu, S. Perahim, B. Herold)

Printre revistele de avangardă de după război („Contimporanul”, „75H.P.”, „Punct”, „Integral”, „Urmuz”). Publicația „Unu”, apărută la Dorohoi în aprilie 1928 și transferată apoi la București, era cea mai tenace. Conducătorul ei este medicul Sașa Pană.

Încă din liceu, Medi era prietenă cu o foarte frumoasă, inteligentă, cultivată şi talentată plasticiană, Hedda Stern (de asemenea o longevivă, care a trăit până acum doi ani, stingându-se la 100 de ani), o artistă de care se ştie şi se vorbeşte mult prea puţin, şi a cărei operă este de o valoare remarcabilă.

Prietenia cu Hedda – cea imortalizată de Brauner in „75 HP” – a fost atât de sinceră şi temeinică, incât şi astăzi, când Doamna Dinu, trăieşte in Căminul Comunităţii Evreieşti din Bucureşti, ţine la căpătâiul patului său fotografia minunatei sale prietene Hedda.

Meritul organizării acestei expoziţii ii revine criticului şi istoricului de artă, inimoasa Luiza Barcan, care in ultimul deceniu s-a ocupat cu predilecţie de opera doamnei Dinu, dar, şi a altor „Seniori” ai artei plastice din România, luptându-se să organizeze expoziţii, scriind materiale documentare despre artistă şi realizând, totodată, adevărate evenimente culturale de mare succes.

In pictura românească, avem câteva cazuri de longevivi, multe artiste, in special, trecând pragul celor nouăzeci de ani, dar şi centenari, cum ar fi doamna Coca Meţianu sau sculptorul Ion Irimescu, care la centenar incă mai „semna condica” in atelierul său.

Vivacitatea doamnei Medi Dinu este de invidiat. Chiar la acest vernisaj, ca intotdeauna, a refuzat să stea jos, prezenţa domniei Sale fiind cu atât mai pregnantă, cu cât tot timpul s-a intreţinut cu participanţii la vernisaj, a dat autografe şi a urmărit cu deosebită atenţie cuvântul introductiv rostit de doamna Mihaela Varga, intervenind cu aplomb in două rânduri cu precizări, ceea ce a fascinat auditorii.

Soţia poetului avangardist Stefan Roll (Gheorghe Dinu), prieten cu Victor Brauner, Jacques Herold, sau marele fotograf Aurel Bauh şi, bineinţeles, cu mulţi alţii, doamna Medi Dinu nu a fost o practicantă a curentului de avangardă, pictura sa rămânând in sfera figurativului, a plein-airului, a lirismului şi a notaţiei spontane. Multi ani inainte, doamna Medi Dinu!

Florin Colonaş (foto: www.E-galerie)

EM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.