4.545

România, raiul vânătorii ilegale de lupi

Pe vremea dacilor, capul de lup era desenat pe steagul de luptă, venerat și respectat. Acum, îl împușcăm și-l vindem pe 400 de euro străinilor care au chef de-o vânătoare […]

Pe vremea dacilor, capul de lup era desenat pe steagul de luptă, venerat și respectat. Acum, îl împușcăm și-l vindem pe 400 de euro străinilor care au chef de-o vânătoare la sfârșit de săptămână.

Lupul cenuşiu, sau „sanitarul pădurii”, aşa cum mai este numit, nu a avut o soartă prea bună în ultimii ani, specia fiind ameninţată cu dispariţia şi la nivel mondial.

Povestea lupilor din România este una nu tocmai fericită, în condițiile în care ei se vând chiar și cu 400 de euro pe piața neagră. Dispariţia iminentă a exemplarelor de lup cenuşiu care au mai rămas prin România şi consecinţele ei asupra întregului ecosistem ar trebui să fie în atenția autorităților.

La prima vedere, România ar sta bine la acest capitol căci a rămas ţara europeană cu cei mai mulţi lupi în sălbăticie, peste 3000 de exemplare, spun statisticile. Însă în fiecare an, în România sunt găsite exemplare împuşcate ilegal pentru simplul motiv că fac concurenţă vânătorilor de căprioare şi mistreţi. Mai mult, uciderea lupilor s-a transformat într-o veritabilă afacere internaţională, în fiecare an străinii fiind invitaţi să vâneze, animalele noastre, pentru simplul motiv că la ei în ţară nu mai au aşa ceva.

Tot în ultimii ani a mai apărut şi problema haitelor de câini sălbatici care se strâng şi vânează pui de căprioare şi mistreţi. Localnicii pun aceste întâmplări tot pe seama lupilor.

În realitate, nimeni nu ştie cu exactitate câti lupi mai sunt prin pădurile româneşti, autorităţile gestionează haotic situaţia lor, numărătoarea se face după ureche iar braconajul este în floare. „Nu se face mai nimic pentru conservarea populaţiei de lupi. Nu cunoaştem structura populaţiei, nu cunoaştem dinamica populaţiei, nu suntem ferm convinşi că ştim ce mănâncă un lup în timpul unui an.”, spune Silviu Chiriac, consilier al Agenţiei pentru Protecţia mediului Vrancea.

Echipa „Din|interior” a vrut să afle toate aceste lucruri şi a petrecut multe ore în sălbăticie, a stat de vorbă cu autorităţi, dar şi cu cei care ştiu cel mai bine ce se întâmplă în pădurile noastre – pădurari, localnici sau ciobani.

In cautarea lupului cenusiu. Echipa Din Interior, DIGITV

Vestea bună ar fi că, în prezent, specialiştii lucrează la un proiect cu fonduri europene, în valoare de un milion de euro, pentru conservarea lupilor aflaţi pe raza a şase judeţe – Vrancea, Covasna, Harghita, Neamţ, Bacău şi Mureş. Şi un alt exemplu îmbucurător este cel al rezervaţiei de la Zărneşti, unde oameni cărora le pasă de soarta acestor animale sălbatice îi cresc şi îngrijesc în captivitate. „Sunt în prezent nouă lupi. Toţi lupii care au fost aduşi au venit într-o stare jalnică. Li se asigură vitamine, calciu şi primesc mâncare”, spun administratorii rezervației.

Totuși, e prea puţin pentru a putea ajuta toată populaţia de lupi de la noi. Şi, din nou, facem comparaţii cu alţii. Americanii, spre exemplu, au înţeles importanţa lupilor pentru ecosisteme, autorităţile făcând eforturi disperate să reintroducă acest animal în parcurile naturale. În contrapartidă, noi îi chemăm pe ei să vâneze lupul nostru cenuşiu şi ne bucurăm la cele câteva sute de dolari pe care le obţinem în schimb.

Declaraţii şi imagini surprinzătoare, într-o anchetă marca Din|interior, duminică, la ora 18.30, la Digi24.

EM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.