Solidaritate cu Sabina, eleva terorizată de dascălii unguri!

O adolescentă de 14 ani din Covasna a dovedit unei țări întregi că are mai multă demnitate decât miile de profesori de istorie din România, care au tăcut în chestiunea […]

O adolescentă de 14 ani din Covasna a dovedit unei țări întregi că are mai multă demnitate decât miile de profesori de istorie din România, care au tăcut în chestiunea manualului despre istoria secuilor plin de jigniri la adresa românilor!  – scrie Dan Tănasă pe pagina lui de Facebook.

Jurnalistul a reușit sa definească în trei cuvinte poziția miilor de intelectuali care și cu această ocazie se dau la fund într-o chestiune limpede ca lumina zilei. Pe vremuri, în Brașov, orașul în care am locuit și am făcut școala, toată lumea spunea că nu există un conflict între maghiari și români, că e o treabă care privește doar vârfurile politicii, jocurile dintre lideri. Nu este adevărat, conflictul dintre maghiari și români, divergențele pe tema naționalității sunt de când lumea, numai că uneori ajung în lumina reflectoarelor, alteori nu, pentru că există alte probleme mai importante pentru presă.

Mi-aduc aminte că, la începutul anilor 80, mergeam la câmp, alături de colegii unguri din alte clase, iar seara urma să fie un meci de fotbal între România și Ungaria. Era dezastru. Profesorii însoțitori abia puteau să despartă cele două tabere.

Orele la care se termina programul școlar pentru noi, românii, erau diferite față de cele ale maghiarilor, ca să nu ne întâlnim pe drum.

Nu pot să nu-mi aduc aminte de reacțiile unora dintre vecinii de bloc. Deasupra noastră stătea un ungur care îl invita pe tatăl meu să „se pună bine cu el”, pentru că, în curând, maghiarii vor stăpâni tot Ardealul și Brașovul.

N-am uitat nici de teribila crimă din Săcele, care a îngrozit o țară întreagă pe vremea aceea, când un ungur, tată de fată, l-a ucis pe cel care îi curta odrasla, pentru simplul motiv că era român. Apoi i-a înjunghiat mortal și pe cei doi milițieni veniți în ajutorul victimei. Pe unul dintre ei, pentru că n-a reușit să-l înțepe din prima, l-a prins de ceafă și i-a tăiat beregata ca unui porc. Și asta se petrecea în urmă cu peste 3 decenii…

Astăzi, cazul tinerei eleve din Covasna, care a purtat banderola tricoloră românească de ziua Ungariei, este într-adevăr impresionant. Am fost însă uluit, aseară, de reacțiile dascălilor.

Iata ce scrie colegul nostru Dan Tanasă pe blogul său:

http://www.dantanasa.ro/

Mesajul Sabinei către susținători: ”Vă mulţumesc din suflet pentru susţinere, sper ca v-am făcut mândri ca sunteţi români, să nu uităm un lucru: împreună suntem cei mai buni! Vă pup!”

Provocarea de la Covasna

Sâmbăta trecută, 16 martie a.c., cotidianul de limba maghiară Haromszek tritra agresiv pe pagina sa de internet: ”Provocare la Covasna”. Deși în prima fază am crezut că se anunță iar vreun incident de genul celor din martie 1990 de la Târgu Mureș am rămas stupefiat după ce am citit articolul și am aflat despre ce provocare era vorba: o elevă a Liceului Korosi Csoma Sandor din orașul Covasna s-a afișat la școală vineri, 15 martie, de ziua maghiarilor de pretutindeni, cu o bentiță tricoloră pe cap. Alți patru tineri au fluturat drapelul României, au cântat imnul național și și-au vopsit tricolorul pe obraz.

Nu îmi vine să cred ce citesc și reiau. Asta era provocarea?! Da, asta era provocarea, citisem bine de prima dată.

Luni, 18 martie, mai mulți elevi ai liceului din Covasna, dar și foști elevi, mi-au atras atenția asupra subiectului și m-au rugat să scriu despre acest subiect. Între timp aflasem că eleva cu pricina, pe numele ei Sabina Elena, ar urma să fie anchetată pentru gestul ei de către conducerea școlii și ar urma să i se scadă nota la purtare. Demență totală!

Ieri am luat legătura cu Sabina și așa am aflat detaliile ”incidentului”. Se afișase cu bentița tricoloră pe cap la școală iar colegii de la secția maghiară și profesorii maghiari s-au arătat deranjați (de la colegi Sabina și-a luat porția de înjurături, fluierături și amenințări). Între timp, pe Facebook, un dement postează o amenințare cu moartea la adresa Sabinei.

Jurnaliștii de la Cotidianul.ro au publicat azi un interviu cu eleva care a îndrăznit să vină cu tricolorul la școală, interviu pe care îl redau mai jos:

Relatare incredibilă din oraşul Covasna:

Elevă ameninţată cu moartea pentru că a purtat o bentiţă tricoloră!

interviu de Marcel Bărbătei

Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la un grup şcolar din Covasna, intervievată aseară de cotidianul.ro.

Cum v-aţi gândit să mergeţi cu însemne tricolore la şcoală?

N-am luat vreo decizie în comun, pur şi simplu ne-am dus trei colegi cu o cocardă , cu o bentiţă şi cu un steguleţ, toate tricolore. Vineri am început şi am continuat luni şi marţi. Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, n-aş vrea să le reproduc aici.

Apoi a venit diriginta. Ce ţi-a spus?

Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia . A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă… Până la urmă mi-a luat-o şi  a plecat cu ea.

Şi ce a mai urmat?

Am fost chemată la Direcţiune, mi s-au pus fel de fel de întrebări…

Ce te-au întrebat?

M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii..Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat …Şi-am întrebat şi eu; ”la ce am instigat?’’ , le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât…Ba nu, mai e ceva, pe facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă.

Cine te-a ameninţat?

Unul, Zsolt Lendvay Simon. Vă citesc ?

Da…Chiar te rog…

Moarte Sabina Elena !!!  Trăiască Ungaria Mare … Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p…a mă-tii țigan S.E.

Nu e cam ciudat că tocmai de ziua maghiarimii v-aţi ales să purtaţi însemne tricolore?

Povestea e mai veche. De 1 Decembrie au venit mai mulţi colegi maghiari cu tricouri cu harta Ungariei Mari şi cu un steag unguresc. Când noi am cântat imnul naţional, au început să huiduie şi să ne facă semne obscene. Mai mult ei au instigat prin ceea ce-au făcut de 1 Decembrie.

Şi-atunci nu a fost afectată imaginea şcolii? Nu i-a chemat nimeni la Direcţiune?

Nu, nu s-a legat nimeni de ei !

Directorul, care spunea că nu se face politică în şcoală face parte din UDMR?

Da!

Update 1: Diriginta pune paie pe foc

Pentru că şi astăzi Sabina împreună cu o colegă au avut „tupeul” să vină la şcoală purtând bentiţa tricoloră, doamna dirigintă a luat decizia să le trimită acasă de la repetiţiile unei piese de teatru în care fetele jucau. Motivul, cităm; „instigare şi atitudine nefirească, provocatoare…”. Întrebată fiind de ce i-a furat Sabinei bentiţa tricoloră, doamna dirigintă Baykoy Mihaela (fostă Vulpoi) a spus în doi peri că avea nevoie de ea să-şi strângă părul.

Update 2: Fostul prefect Codrin Munteanu: Aveam cunoştinţă de acest tip de manifestări

Fostul prefect al judeţului Covasna Codrin Munteanu a confirmat pentru cotidianul.ro faptul că avea cunoştinţă de manifestările de natură separatistă din şcolile din judeţ şi că a atras de nenumărate ori atenţia directorilor să nu mai facă politică în instituţiile de învăţământ, inclusiv directorului de la şcoala în care învaţă Sabina.

Ieri, Asociația Cultural-Creștină Iustinian Teculescu din Covasna e remis un comunicat de presă prin care își exprimă solidaritatea cu elevii culpabilizați pentru purtarea tricolorului românesc în data de 15 martie 2013:

Între timp IPJ Covasna a început deja cercetările în cazul dementului ungur care a amenințat-o cu moartea pe Sabina. De asemenea, azi a avut loc consiliul profesoral în care s-au discutat sancțiunile pe care ar urma să le primească Sabina. Sora Sabinei a postat următorul mesaj pe Facebook: ”Astazi a avut loc intalnirea dintre cadrele didactice ale liceului si parintii mei, respectiv ai Sabinei, iar lucrurile au luat amploare in sensul ca Sabina a fost data afara din piesa de teatru in care a fost pusa acum cateva zile si culmea era si rolul principal, au vrut sa o exmatriculeze si sa ii scada nota la purtare, dar au renuntat la idee in momentul in care mama fetitei a luat atitudine, ea prezentandu-se la scoala cu un mediator si cativa membii ai consiliului parintilor. Diriginta a fost interogata asupra faptului ca s-a prezentat in fata Sabinei cu un obiect contondent, iar ea, dupa ce a fost intrebata ca de ce a actionat intr-un asemenea mod, a raspuns: ” Am fost pusa “. In acel moment, mama a cerut dirigintei sa ii inapoieze tricolorul Sabinei si sa ii ceara scuze pentru ceea ce a facut! Directiunea s-a atacat foarte tare si astfel a renuntat la sanctiunile care erau propuse. La intalnire a mai participat primarul, inspectoarea generala a ISJ Covasna. In ceea ce priveste amenintarea cu moartea, s-au luat masuri. A fost depusa o plangere, iar politia se va ocupa de cautarea acestui ” domn” . Pentru a o proteja pe Sabina, in urmatoarele luni ea va fi dusa si adusa (de) la scoala de un domn politist. Ancheta continua si o sa va mai tin la curent cu alte noutati! P.S. Va multumim tuturor pentru sustinere, apreciere si ganduri bune!”

Pe rețelele de socializare s-au anunțat deja adunări publice în mai multe orașe din țară prin care românii doresc să-și exprime solidaritatea cu Sabina. (sursa http://www.dantanasa.ro/)

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.