2.526

DILEMA

În vremuri nu demult apuse ascunşi în munţi îşi găseau loc de rugăciune şi întemeiere spirituală adevăraţii pustnici ai României. Câteodată, liniştea acestor locuri în care puteau fi auzite doar […]

În vremuri nu demult apuse ascunşi în munţi îşi găseau loc de rugăciune şi întemeiere spirituală adevăraţii pustnici ai României. Câteodată, liniştea acestor locuri în care puteau fi auzite doar de bătăile de toacă şi ciripitul păsărilor, era tulburată de tâlhari evadaţi din puşcării. De multe ori ei îi atacau pe aceşti oameni lipsiţi de apărare pentru a face rost de merinde. Într-una din zile, pustincul Teodosie străbătea cărările umbroase ale pădurii în căutare de ciuperci. Omul avea la el o armă de vânătoare pe care obişnuia să o folosească pentru a speria sălbăticiunile codrului. În spinare ducea o desagă în care avea câteva ciuperci, o mână de alune şi nişte floride soc, abia culese. Era sâmbătă. Deodată, în faţa lui apăru un bărbat prost îmbrăcat şi negricios, o arătare fioroasă şi barboasă, care îi spuse răstit:

-Unde pornişi părinţele, aşa de dimineaţa?

-Iaca după ciuperci, cu ajutorul lui Dumnezeu!, îi răspunse pustnicul.

Privindu-l în ochi banditul răcni:

-Ia dă încoace desaga aia, şi repede, că mă roade la maţe de foame!

Sihastrul, speriat, a ridicat arma spre tâlhar crezând că-l sperie astfel. Însă, în acelaşi timp şi banditul scoate un ditamai puşcociul pe care i-l vâră pustnicului sub nas. Faţă în faţă cei doi au rămas neclintiţi în liniştea pădurii. Nici unul dintre ei, însă, nu trăgea.

Atunci, banditul a spus rîzând:

-Părinte, dacă mă împuşti şi mor mai poţi matale oare să faci mâine Liturghia?

-Dar dacă mă împuşti tu primul, mai apuc, mă, tâlhare?

(D.M.)

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.