3.909

Muzica, doctorul bolilor noastre

Există sunete magice care pot vindeca afecţiuni dintre cele mai grave. Cu ani în urmă, Nineta Crainci, o fostă cântăreață de operă, pasionată de medicină și de terapiile alternative, a […]

Există sunete magice care pot vindeca afecţiuni dintre cele mai grave. Cu ani în urmă, Nineta Crainci, o fostă cântăreață de operă, pasionată de medicină și de terapiile alternative, a studiat legătura dintre arta sunetului și metodele de vindecare a diferitelor afecțiuni. De cele mai multe ori rezultatele au fost spectaculoase stârnind interesul unor cadre medicale, care au recunoscut eficienţa acestui tip de tratament denumit: „terapia cu sunete de joasă frecvenţă”.

„Masajul” cu vorbe

Nineta Crainici crede că vibraţiile sonore străbat traseele electrodermale ce duc la inimă şi la alte organe din corp, deblocându-se, astfel, blocajele energetice care stau la baza numeroaselor boli. Când omul scoate un sunet de joasă frecvenţă, o face încordând anumiţi muşchi din zona pelviană. Sunetul are o anumită tonalitate şi structură energetică ce influenţează organele interne. Medicul Paul Nogier, de origine franceză, a fost printre puținii care au tratat pacienții prin metode desprinse din vechile practici yoghine, axând-se pe conexiunea parapsihologică. Nineta Crainici, însă, a combinat mantrele hinduse cu metode străvechi româneşti, pe care le-a aflat de la bătrâni, în urma unor cercetări întreprinse prin satele și comunele din țară. În tratamentul propus de terapeută se folosesc şi silabe autohtone maramureşene, de tipul hăuliturilor, dar şi nume dacice cum ar fi: Dacidava, Argedava, Jidava, Cumidava. Nineta Crainici a adăugat, apoi, un sunet „glissando”, de jos în sus, pe ultima vocală a cuvântului sau a accentuat lungirea unor consoane. Efectele sunt benefice pentru voce şi laringe, producându-se masaje subtile asupra unor centri cerebrali. Tratamenul cu sunete de joasă frecvenţă durează două ore şi se ţin 12 şedinţe.

Vindecare pe strune de chitară

Sunetele de joasă frecvenţă au un efect relaxant asupra organismului şi se mulează mai bine pe zona bolţilor laterale diafragmatice, care sunt traversate de trasee de acunpunctură de tip Yin şi sunt încărcate cu o energie calmantă. Pentru „terapia cu sunete” mai este nevoie și de o chitară clasică, ale cărei corzi emit frecvenţe vibratorii foarte scăzute. Cutia instrumentului se aşează pe spatele pacientului, iar terapeutul atinge ușor corzile, care vor scoate sunete plăcute și calmante. Din gama bolilor care se vindecă în acest mod enumerăm doar câteva: durerile migrenoase, asteniile neuroendocrine, tulburările hepatobiliare, cu excepţia celor infecţioase. Prima dată, când vine la şedinţă, pacientul este rugat de bioteraput să pronunțe litera „M”, murmurând, cu gura închisă și zâmbind. Nu este un joc, în acest mod se pun în mişcare plămânii şi se împiedică blocajele bioenergetice, responsbile de mai multe îmbolnăviri. Acest sunet ajută bolnavilor de tiroidă. Sunetul „lammm”, accentuat pe ultima consoană, acţionează asupra zonei pelviene, dar şi a hipofizei. Este recomandat împotriva spasmelor musculare şi disfuncţiilor cerebrale. „Vammm”, sonorizat pe urechi, este benefic pentru auz, tensiune arterială, dar şi în tulburări de echilibru postural. Un alt sunet folosit în terapie este „Rrram”, accentuat puternic pe prima literă. Acesta face mijlocirea cu energiile cosmice şi acţionează în creştetul capului. Un sunet benefic pentru centrii nervoşi, cardiaci, cei ai vederii şi pentru glanda epifiză este „Jammm”, iar pentru afecţiuni tiroidiene se utilizează sunetul „Hammm”. Cel mai important sunet este „Aummm”, care poate dezvolta transmiterea de energii benefice.

Metodă folosită și de Caruso

Asocierea unor procupări străvechi românești cu bioenergia, știință cu profunde valențe larg răspândite în lumea și în medicina modernă, apare șocantă la o primă considerare. De-a lungul timpului, Nineta Crainici a analizat peste 800 de exponate arheologice găsite în 30 de localități din 16 județe ale țării. Terapeuta consideră că dinntre acestea, 700 conțin date bioenergetice, 252 sunt însemnate cu simboluri ornamentale geometrice și puncte rotunde, cu substrat bioenergetic de tip acupunctural. ”Aceste însemnări sunt similare simbolisticii chineze sau chiar schemelor moderne de acupunctură. Dispunerea punctelor indică aceeși regulă chineză: simetric, bilateral, puncte rotunde, neconfundabile cu punctele de eroziune.”, arată Nineta Crainici în cartea sa, „Bioenergoterapia în tradiția milenară a poporului Român”, apărută în 1997, la Editura Miracol.

Nineta Crainici a fost în tinereţe o frumoasă şi talentată cântăreaţă, solistă a Teatrului Muzical de Stat din Galaţi. Ea a renunțat la această carieră de succes, pentru că s-a îmbolnăvit grav, riscând să-și piardă vocea definitiv. Dar norocul ei a fost că l-a cunoscut pe Eduard Rosen, un renumit profesor particular de canto. Acesta fusese în tinereţe solist al Teatrului de Operă Populară din Viena şi avusese, la rândul lui, probleme cu vocea. El era prieten şi coleg cu marele Enrico Caruso, amândoi fiind elevi ai unei celebrităţi a vremii, profesoara Marquesi. Când era pe punctul de a fi operat, profesorul a aplicat câteva tehnici yoga, deprinse de la doi gazetari indieni, pe care îi cunoscuse la Viena. Prin aceeaşi metodă şi Caruso a reuşit, la un moment dat, să-şi recapete vocea. În cazul lui Rosen, operaţia nu a mai fost necesară, iar rezultatul pozitiv înregistrat l-a determinat să studieze asiduu medicina alopată, fiind ajutat și de medicii ORL-işti renumiţi din Viena, cu care era prieten. Astfel, profesorul Rosen a devenit un bun specialist în tratarea unei game variate de afecţiuni, de la boli de ficat, plămâni sau inimă până la ”remedierea” vocii. La el au apelat, de-a lungul anilor, studenţi la canto de la Conservator, actori, balerini, dar şi zeci de cântăreţi ai operei româneşti.

TBC pulmonar ameliorat printr-o respirație corectă

Tratamentul se baza pe aplicarea mai multor practici yoga, tehnici de respiraţie şi mantre – emisii de sunete cu o frecvenţă cuprinsă între 190 şi 220 herţi. Vindecarea prin această metodă a determinat-o pe Nineta Crainici să devină ucenica profesorului Rosen şi să încerce să-i ajute şi pe alţii să-şi rezolve problemele de sănătate, ajungînd din artistă de operă, terapeut. ”Eram în anul în 1964, își amintește Nineta Crainici. Pe vremea aceea aveam o prietenă, medic ORL, la un spital din Galaţi, îi tot povesteam de miracolele pe care le făcea profesorul Rosen. Atunci ea s-a arătat interesată şi mi-a propus să fac o serie de experimente la Spitalul Judeţean, în secţia de boli contagioase. Nici mie nu mi-a venit să cred ce rezultate bune am putut să obţin. Erau 600 de cazuri pe care le-am tratat prin tehnică yoghină a respiraţiei, forme grave de TBC, rezistente la tratamentul medicamentos. Datorită acestui succes, medicii gălăţeni m-au recomandat şi altor colegi de-ai lor şi astfel am ajuns să colaborez cu încă trei spitale printre care şi Spitalul de Pneumoftiziologie din Bucureşti. Am lucrat pe cazuri de leziuni pulmonare, pleurezii, astm bronşic şi bronşite.”

EM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.