3.098

Nu mai chinuiți animalele la circ!

„Cea mai spectaculoasa dresura de lei din Europa este si cea mai nefericita alegere pentru o seara de distractie.” Asta au aflat spectatorii care au venit ieri seara la reprezentatia […]

„Cea mai spectaculoasa dresura de lei din Europa este si cea mai nefericita alegere pentru o seara de distractie.” Asta au aflat spectatorii care au venit ieri seara la reprezentatia circului ambulant Orlando din Bucuresti, carora membrii VIER PFOTEN le-au explicat ce inseamna pentru un animal salbatic viata la circ: custi minuscule, transport stresant, pe distante lungi, si dresaj chinuitor.

O echipa a VIER PFOTEN a împartit aseara pliantele si cartonasele rosii ale campaniei „Stop it! Fara animale salbatice in circuri” spectatorilor veniti la circul ambulant Orlando, instalat langa un cunoscut hipermarket bucurestean. Membrii organizatiei au stat de vorba cu ei, explicandu-le ce se intampla in spatele cortinei dupa ce luminile arenei s-au stins, iar leii, tigrii sau elefantii revin in custile lor stramte din manej. Animalele de circ sunt tinute in lanturi, transportate in conditii improprii si fortate sa faca lucruri pe care nu le-ar face niciodata in natura. Sufera tulburari grave de comportament, au o sanatate precara si, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc ingrijite daca se imbolnavesc.

„Romanii par a fi ceva mai greu de convins ca locul animalelor salbatice nu este la circ – pur si simplu pentru ca suntem obisnuiti cu circul ca modalitate de divertisment fara sa ne gandim la ce se intimpla in spatele arenei. Am vazut parinti care ignora total copiii speriati de elefanti, obligandu-i «sa stea cuminti» langa un animal care are in medie pina la 4 metri inaltime pentru a pleca acasa cu o fotografie «frumoasa». Am vazut si copii plangand in hohote, strigand parintilor «de ce m-ai adus aici, ca sa vad niste animale chinuite?». Toata experienta acestei campanii ne-a facut sa intelegem ca nu numai copiii vor sa mearga la circ, ci mai ales parintii si bunicii. Ei sunt cei care trebuie convinsi ca ceea ce vad in arena nu are nicio legatura cu comportamentul natural al animalelor”.

In Europa exista inca sute de circuri ambulante care se plimba din oras in oras, transportand in conditii chinuitoare, pe distante de sute de kilometri, o ”recuzita” vie compusa din animale salbatice care nu pot trai normal decat in natura. Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfasoara pe o suprafata de circa 400 de km2, echivalenta cu dublul suprafetei orasului Bucuresti. In circuri, Regele Animalelor are la dispozitie maximum 12 metri patrati, iar instinctele sale de vanatoare si alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive.

In prezent, nu exista o interdictie la nivel european, insa unele tari, precum Austria, Grecia si Bulgaria au interzis total aceasta practica, iar altele au impus o lista restrictiva a animalelor care pot fi dresate in circuri. Marti, guvernul de la Londra a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2015, folosirea animalelor in circuri va fi complet interzisa pe teritoriul britanic. Romania nu detine nici macar o reglementare specifica pentru bunastarea animalelor din circuri.

„Este foarte greu sa schimbi ceva ce s-a imprimat intr-o mentalitate in care bunastarea si protectia animalelor sunt inca niste cuvinte fara continut. Asa ca, inainte de a ne lasa fascinati de luminile circului si spectaculoasele dresuri de lei, elefanti sau tigrii ar fi bine sa constientizam ca locul animalelor salbatice este in salbaticie. Este primul pas prin care acestea isi pot redobindi respectul pe care il merita”, mai spune Veronica Tulpan.

VIER PFOTEN va organiza anul acesta mai multe evenimente si actiuni de protest care vor viza circurile, pentru a atrage atentia asupra conditiilor de detinere, transport si dresaj la care sunt supuse animalele salbatice.

Romanii care doresc sa ceara Parlamentului interzicerea prin lege a folosirii animalelor salbatice in circuri sunt invitati sa se alature miilor de concetateni care au semnat deja Cartonasul Rosu lansat de VIER PFOTEN: www.stop-it.ro

Cu aceasta ocazie, VIER PFOTEN prezinta in premiera si noul videoclip dedicat campaniei „Stop-it!”, realizat in colaborare cu agentia de publicitate Propaganda.

EM

Foto: George Nedelcu/VIER PFOTEN

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.