5.048

Când trecea Regele pe stradă, românii îngenunchiau

Când eram mică, mama lui tata (fostă Bencze) uda florile și cânta „Trăiască Regele!”, cam fals și în stil popular, ca la Bihor. Adică ceva de genul: „Tră-ias-că Reee-geee-lee, în […]

Când eram mică, mama lui tata (fostă Bencze) uda florile și cânta „Trăiască Regele!”, cam fals și în stil popular, ca la Bihor. Adică ceva de genul: „Tră-ias-că Reee-geee-lee, în pa-ce și ooooo-nooor, – alaaaai laaaa!! De țară iubitooor, alalailaaa…” Mă distram colosal!

Tataia, soțul ei de-al doilea, striga din casă: „Floareeeee! Taci dracului din gură, că mă ridică ăștia!”

Eu nu înțelegeam ce înseamnă că „îl ridică”. De ce ar fi fost așa de rău când te ridică cineva? Mie chiar îmi plăcea chestia cu ridicatul, mai ales când o făcea tata!!! Bine, nu mi-a explicat nimeni atunci!

Am priceput mai târziu ce înseamnă cu adevărat. Mult mai târziu… Bunica mea, însă, se făcea că nu-l aude pe tataia. Stropea mai departe, fericită pană-n papuci, trandafirii, fhlox-ul și iasomia. Eu aveam vreo 5-6 ani și o uram sincer, geloasă pe ea, pentru că a trăit într-o țară minunată, în care oamenii purtau coroane din aur, pe când eu eram nevoită să viețuiesc printre mulți tovarăși și multe tovarășe, în salopete, cu căști de protecție, care dansau la fel și zbierau Trăiască PCR!

Când o țineau nervii (să mă suporte, firește, că eram o calamitate, recunosc!) îmi povestea că, atunci când trecea caleașca oficială prin centrul Bucureștiului, românii cădeau cu toții în genunchi și-și făceau semnul crucii, ca vrăjiți! „Dănuță, știi cum era? Ține minte, să spui și tu la copiii tăi! Era ca atunci când venea Iisus în Ierusalim!”, zicea ea, dar eu nu știam nici cine e Iisus și nici cine e Ierusalim. Și nici nu prea îmi păsa de ei. Îmi plăceau doar poveștile bunicii despre Rege. Ea le începea, iar eu le continuam în gând, pentru că niciodată nu ajungea la sfârșit cu ele…Zicea, zicea, apoi: alaaaaila! Ce să înțelegi din asta!?

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

edituramateescu

Despre edituramateescu

a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu, reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise. Editura îşi propune să ofere cititorilor lucrări variate din toate domeniile vieţii cultural artistice, cu accent pe calitatea scriiturii şi respectarea limbii române.