2.944

Comoara din grădină

Am de vreo doi ani de zile un arbust vesel în curte. L-am cumpărat de la Brico, scria pe el că e „copac ornamental”. L-au bătut vânturile, l-au lins vijeliile, […]

Am de vreo doi ani de zile un arbust vesel în curte. L-am cumpărat de la Brico, scria pe el că e „copac ornamental”. L-au bătut vânturile, l-au lins vijeliile, l-a chinuit câinele cu dinții. Și a rezistat, săracul. Anul ăsta a înflorit așa de frumos, buchețele, buchețele. Apoi, a făcut niște bobițe roșii ca sângele. Andrei zicea că se numesc „muchițe” (cum altfel?!) și mă tot bârâia: „Pot să le mănânc? Pot? Pot?”

„Noooo! Dacă sunt otrăvitoare?”, i-am răspuns eu, ultraprecaută. Dar tot uitam să caut pe internet, ca să văd ce sunt, de fapt. Până când, am avut în vizită niște prieteni din Canada.

„Aaa, dar astea sunt merișoare!”, au spus ei. „Cum să nu fie bune? Sunt excelente pentru sănătate!”

Și apoi, am aflat că se mai numesc „afine roșii”, fructe cu două însușiri benefice majore pentru sănătatea omului: previn infecțiile în organism și îl protejează de bolile cronice, în primul rând de cele cardiovasculare. Deci, „muchițele” mele au cel mai mare conținut de antioxidanți dintre toate fructele comune. Foarte tare! Ce comoară aveam în curte și eu credeam că e ornamental și chiar mă enerva că nu face nici flori nici nimic. Afinul roșu (merișorul) este un arbust stufos de 10-30 cm înălțime, (al meu are 1 m.69) care crește la altitudini mari, în pajiști și luminișuri. În România se găseste pe tot lanțul carpatic, dar mai mult în Munții Apuseni. Și la mine, of course!

Fructele sunt bune în tratarea bolilor tractului urinar, au proprietăți antiinfecțioase, împiedică atașarea bacteriilor patogene, de exemplu E.coli, la pereții acestuia, prevenind astfel îmbolnăvirea. Au fost identificate principiile active responsabile pentru aceasta importantă proprietate, așa-numitele proantocianide, ce fac parte dintr-o clasă mare de substanțe naturale, aceea a flavonoidelor.

Experimente oamenilor de știință au demonstrat că ele acționează pozitiv atât față de Helicobacter pylori, bacteria responsabilă pentru ulcerul gastric cât și față de Streptococcus mutans, vinovată pentru cariile dentare. Cică o simplă clătire a gurii cu suc de afine roșii duce la micșorarea coloniei bacteriene.

Studii preliminare au demonstrat o acțiune pozitivă a „muchițelor” și in cazul unor tumori canceroase. Mai mulți cercetatori din Canada au aratat că celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare prezintă o incidență mai redusă de a evolua spre tumori, dacă pacienta mănâncă afine roșii.

De asemenea, în prevenirea bolilor cronice, cum sunt cele cardiovasculare, reumatice, canceroase, s-a dovedit rolul important al antioxidantilor, care sunt conținuți în cantități mari în merișoare. Și frunzele sunt bune la ceva. Din ele, pot să fac un ceai pentru rinichi și tot aparatul urinar.

Păi nu sunt eu o norocoasă? Cumpăr un copac ornamental care e, de fapt, o comoară vie.

DFM

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.