2.268

Operație în…rate

Romania are, incontestabil, medici buni, foarte buni, insa exista, din pacate, unii care au uitat ce inseamna Juramantul lui Hipocrat -un adevărat codice moral al unui medic în exercitarea profesiunii […]

Romania are, incontestabil, medici buni, foarte buni, insa exista, din pacate, unii care au uitat ce inseamna Juramantul lui Hipocrat -un adevărat codice moral al unui medic în exercitarea profesiunii sale. Nu dau nume pentru ca nu vreau sa fac rau, însa este revoltator faptul ca un ortoped îi spune unei batrane pe care urmeaza sa o opereze:

-Mamaie, 1500 de lei te costa.

La care femeia ii intinde un plic si zice:

– Am doar 1200 lei.

Raspunsul ortopedului, ce profeseaza intr-un mare spital bucurestean, este uluitor:

-Lasa, mamaie, ca pana la externare mai iei o pensie si aduci diferenta.

La fel de tare m-a intristat faptul ca un renumit chirurg i-a spus direct unei paciente pe care urma sa o opereze pe cord: „Cum doriti…2000 de euro mie si pe urma va descurcati cu ceilalti din echipa sau 3000 de euro mie si ma descurc eu cu echipa”.

Recent mi-a cerut ajutorul o colega din presa a carei mama asteapta de trei săptămâni să-i facă cineva un cateterism si sa îi schimbe valvele, insa o tot reprogrameaza pentru ca, i se da de înțeles, trebuie sa aduca…plicul.

Oare acesti specialisti -care, din fericire, sunt cazuri izolate, pentru ca exista mult mai multi oameni printre medici decat afaceristi- nu inteleg ca pacientul pe care ei il salveaza ii vede ca pe niste Dumnezei? Nu inteleg și ca, oricum, pacientul isi va exprima recunostinta cumva, insa pe masura posibilitatilor? Nu stiu cum as reactiona daca un medic mi-ar cere direct un anumit tarif. Nu mi s-a intamplat niciodata. Am dat intotdeauna, insa am dat din recunostinta, din placere, pentru ca acei oameni au facut minuni si era singura cale pentru a le multumi. Pe tatal meu l-au operat de cancer la colon medicii care erau de garda. A fost urgenta, l-a adus Ambulanta. NIMENI nu mi-a cerut nimic. Nici nu stiam ce medici sunt in sala cand am ajuns la spital. Abia la externare, cu greu, au acceptat o atentie acei oameni datorita carora tatal meu traieste. In atatia ani de presa am trimis poate sute de pacienti la diversi medici si NICIODATA, niciunuia, nimeni, nu i-a cerut direct bani. Sunt revoltata ca s-a ajuns pana aici.

Daniela Arnautu

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.